Linkuri accesibilitate

Între ziua armatei sovietice și ziua bărbaților


Cine sărbătorește ziua de 23 februarie în Republica Moldova și de ce?

Ziua de 23 februarie, deși este numită și Ziua Apărătorului Patriei, este sărbătorită în Republica Moldova și ca o zi a bărbaților. De ce pe 23 februarie unii sunt cu gândul la militari și la cei care au participat la război, iar alții petrec în cinstea bărbaților?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

Ziua de 23 februarie este un prilej pentru a-i cinsti pe cei care au luptat pentru apărarea patriei. Astfel, la Complexul Memorial Eternitatea, mai mulți oficiali, veterani și nu numai, au depus flori în cinstea celor care au stat strajă la hotare. La ora la care am ajuns eu, am întâlnit trei doamne care au ținut să cânte o melodie dedicată tinerilor militari. Deși versurile nu sunt atât de cunoscute cum erau în acele vremuri, doamnele spun că nu le vor uita niciodată. Este felul în care cinstesc memoria celor pierduți în război. Astfel, am discutat cu ele, pentru a afla cine sărbătorește această zi în Republica Moldova și de ce.

La Memorialul „Eternitatea”
La Memorialul „Eternitatea”

Nina: „Soțul meu a participat la război. De aceea, ziua de 23 februarie întotdeauna am sărbătorit-o, 9 mai și 23 februarie sunt sărbători mari pentru noi.”

Europa Liberă: Cum sărbătoriți această zi?

Nina: „Iată, de exemplu, ne plimbam pe aici și am felicitat soldații pe care i-am văzut.”

Europa Liberă: Cine sărbătorește această zi, toată lumea sau doar soldații?

Nina: „Toți. Aceasta este o sărbătoare a întregii familii, o sărbătoare comună.”

Ela: „Eu mi-am felicitat și nepotul. El tot este un viitor apărător al patriei. Care-i diferența unde ești tu? În Rusia, în Ucraina, în Moldova, în Georgia. Acolo doar tot trebuie să-și apere hotarele, poporul. Deci ar trebui măcar să-și felicite apărătorii patriei.”

Europa Liberă: Ați observat o atmosferă de sărbătoare?

Nina: „Nu. De ce doar Rusia sărbătorește trei zile, de parcă doar Rusia a participat la război. Dar Moldova?”

Zoia: „Nu sărbătorim fiindcă am participat la război, dar pentru că trebuie să-i pregătim pe tineri pentru apărarea patriei.”

Sergiu, așa cum s-a prezentat un domn care vinde insigne sovietice în centrul capitalei, spune că oamenii încă nu au uitat această sărbătoare. L-am întrebat care a fost cea mai căutată insignă astăzi și cine o cumpără.

Sergiu: „Iată este insigna, 23 februarie, și aici „Ziua Armatei Sovietice”. Ele erau purtate de acei care făcut armată sau ofițerii, veteranii.”

Europa Liberă: Astăzi cineva le poartă?

Sergiu: „Da.”

Europa Liberă: Cine?

Sergiu: „Iată acum de sărbători poți să vezi oameni cu insignă în piept, ne înâlnim cu băieții și ne felicităm reciproc, care au făcut armată.”

Europa Liberă: Deci oamenii vin și întreabă de insignele cu 23 februarie?

Sergiu: Da, da.

Europa Liberă: Și ați avut vânzări mai multe ca de obicei?

Sergiu: „Da, astăzi foarte bine s-au vândut. Am avut vreo șapte bucăți, pe toate le-au cumpărat.”

De atmosfera zilei de 23 februarie au avut parte și clienții unei săli de sport din capitală. Antreprenorii au decis că sărbătoarea ar fi un prilej tocmai bun pentru atragerea noilor clienți. Aceștia au fost întâlniți la intrare de Olga, o tânără îmbrăcată în uniformă militară.

Olga
Olga

Olga: „Uniforma este un simbol, o formă de felicitare în primul rând pentru bărbați. În general, această sărbătoare este considerată a fi pentru cei care au făcut armată, dar noi deja am transformat-o într-o sărbătoare comună, ca să fie pe placul tuturor bărbaților. [...] Astăzi am stat la intrare, iar reacțiile vizitatorilor au fost pozitive.”

Despre 23 februarie am discutat și cu Ion, o persoană între două vârste. L-am întâlnit la autogară, în timp ce înfuleca dintr-un pachet cu covrigi așteptând ora de plecare la Căușeni. Este șofer de microbuz interurban și nu lipsește nici astăzi de la muncă, chiar dacă spune că această zi este o sărbătoare pentru el.

Europa Liberă: Sunteți astăzi la muncă, de ce?

Ion: „De ce? Pentru că mi-e foame, iată mănânc tărâță, dar dacă mai lucrezi mănânci și cărniță. Este o sărbătoare pentru că am fost la armată.”

Europa Liberă: Și totuși sunteți la muncă?

Ion: „Păi ce să facem. Acum suntem fericiți că avem de muncă. Sărbătorile la timpul lor. Reușim să sărbătorim, toate la timpul lor.”

Europa Liberă: Să înțeleg că sărbătoriți această zi.

Ion: „Sigur, am făcut armată și asta chiar e o sărbătoare.”

Europa Liberă: Astăzi cine-s acei oameni care sărbătoresc?

Ion: „Este sărbătoarea armatei sovietice. Care a făcut armată știe ce înseamnă asta, dar care nu a făcut nu știe. Nu știu ei ce înseamnă această sărbătoare, vedeți că moldovenii au făcut așa ca asta să nu fie sărbătoare. Chiar și așa, noi sărbătorim, cei care am făcut armata.”

Tinerii spun însă că deși sărbătoresc această zi o fac pentru că este ziua bărbaților, iar semnificația cu privire la ziua apărătorului patriei este mai puțin cunoscută de ei.

Europa Liberă: Vreau să vă întreb despre ziua de 23 februarie?

- „Este ziua bărbatului.”

Europa Liberă: Știi de unde se trage istoria acestei zile?

- „Nu.”

Europa Liberă: Doar știi că e ziua bărbatului și atât?

- „Da.”

Europa Liberă: Sărbătoriți ziua de 23 februarie?

- „Da, este ziua bărbaților.”

Europa Liberă: Marchezi cumva această zi?

- „Da.”

Europa Liberă: Cum?

- „De exemplu cu prietenii, la un club.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG