Linkuri accesibilitate

Nou acord de încetare a focului în Siria negociat de Statele Unite și Rusia


John Kerry: Coalitia condusa de Statele Unite a lansat peste 10 mii de atacuri aeriene împotriva grupării insurgente ISIS.

Secretarul de Stat american John Kerry sustine ca a fost incheiat un acord cu Rusia cu privire la conditiile incetarii focului in Siria. Despre detaliile cunoscute ale acordului o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Aflat la Amman, secretarul de stat american John Kerry a spus ca a stat de vorba cu omologul sau rus Sergei Lavrov si ca partile au convenit asupra conditiilor incetarii focului. Kerry a aratat ca s-a ajuns la o intelegere provizorie, in principiu.

Seful diplomatiei americane a precizat ca acordul nu este inca aprobat si a anticipat ca presedintii Obama si Putin se vor intretine, in cursul saptaminii pentru a finaliza intelegerea. Acordul urma sa intre in vigoare vineri, dar, in schimb, s-au produs noi acte de violenta. John Kerry si-a exprimat speranta ca se va ajunge la o intelegere, adauging ca transporturile umanitare ONU au ajuns la destinatie, in orase siriene greu incercate de conflict. El a spus ca partile sint mai aproape de un acord decit oricind, de la inceputul conflictului din Siria.

Secretarul de Stat a mai adaugat ca coalitia condusa de Statele Unite a lansat peste 10 mii de atacuri aeriene impotriva gruparii insurgente ISIS. Kerry a spus „Sintem hotariti sa invingem in aceasta lupta”. Seful diplomatiei americane a elogiat contributia Iordaniei si a anuntat un ajutor in valoare de 1,6 de miliarde de dolari, pentru aceasta tara.

Secretarul de Stat a spus ca o tranzitie politica e necesara in Siria reiterind pozitia americana ca presedintele Assad trebuie sa paraseasca conducerea tarii. El a explicat ca nici o strategie nu este mai eficace impotriva ISIS decit un nou regim in Siria care sa aiba grija de nevoile oamenilor. „Or un astfel de guvern nu-l poate avea in frunte pe Assad” – a spus John Kerry

XS
SM
MD
LG