Linkuri accesibilitate

Marile companii internaționale și combaterea discriminării la adresa comunității LGBT


Martina Navratilova și partenera ei de vaiță Julia Lemigova (st.) la New York în 2014
Martina Navratilova și partenera ei de vaiță Julia Lemigova (st.) la New York în 2014

Producătorul de echipament sportiv Nike a anunțat că rupe orice legături cu campionul filipinez de box Manny Pacquiao după declarații calificate drept „aberante”.

În anul 1981 jucătoarea de tenis ceho-americană Martina Navratilova a fost părăsită de mulți suporteri, dar și de sponsorii ei, pentru că a avut curajul să spună în public că este bisexuală, devenind primul sportiv profesionist din lume care-și recunoștea apartenența la comunitatea LGBT. Acum, după 35 de ani, o mare companie a încetat să-l mai sponsorizeze pe un campion mondial de box după ce a jignit homosexualii. O relatare espre această evoluție în atitudinea marilor corporații față de comunitatea LGBT.

Campionul mondial de box Manny Pacquiao, un filipinez, are 37 de ani, se apropie de sfârșitul carierei sportive și se pregătește să intre în politica țării sale predominant creștine ca un om profund credincios, care nu pierde ocazia să citeze Biblia în aparițiile publice.

Săptămâna aceasta, într-o apariție televizată, întrebat de moderator ce crede despre egalitatea conjugală, campionul cu ambiții de senator a sugerat că homosexualii sunt mai răi decât animalele, căci animalele pricep de îndată cine este femela și cine este masculul.

La scurt timp sponsorul principal al boxerului, producătorul de echipament sportiv Nike, a anunțat că rupe orice legături cu campionul filipinez, calificând declarația lui despre cuplurile de același sex drept „aberantă”. „Nike se opune ferm discriminării de orice natură și sprijină consecvent drepturile comunității LGBT”, se spune într-o declarație a companiei americane.

Presa specializată în problemele LGBT spune că reacția rapidă și fermă a firmei Nike la gafa sportivului sponsorizat reflectă schimbarea majoră de atitudine apărută în ultimii ani în relația companiilor cu minoritățile sexuale. Printr-o coincidență, chiar în ziua când Nike se despărțea de campionul filipinez homofob concernul electronic Panasonic anunța că lucrează la un plan de extindere a beneficiilor conjugale rezervate acum cuplurilor heterosexuale la toate cuplurile – iar Panasonic își are sediul în Japonia, unde cuplurile gay nu au recunoaștere juridică. În Statele Unite și alte țări occidentale, marile firme au luat-o de multe ori înaintea statului în ce privește drepturile gay: de pildă instituind singure politici nediscriminatorii la locul de muncă, în absența unei asemenea legi naționale, sau tratând cuplurile diverse în același fel, înainte ca statul să aprobe egalitatea conjugală.

În urmă cu 35 de ani, când a devenit primul sportiv profesionist care-și recunoaște orientarea sexuală gay, jucătoarea de tenis ceho-americană Martina Navratilova a avut de înfruntat nu doar fluierături și huiduieli în arenă, ci și pierderi de milioane de dolari în contracte cu sponsorii.

Acum, Navratilova se implică activ în promovarea drepturilor LGBT inclusiv în lumea afacerilor.

Vorbind la un seminar organizat de o mare bancă pe tema politicilor LGBT în lumea afacerilor, Martina Navratilova a spus că tema îi este extrem de apropiată inclusiv din cauza propriei experiențe de viață.

Săptămâna aceasta producătorul de echipament sportiv Adidas a asigurat într-o declarație de presă că nu va rezilia în nici un caz contractele cu sportivii care se hotărăsc să-și recunoască orientarea homosexuală. Compania cu sediul în Germania a sprijinit public egalitatea conjugală în Statele Unite și îl sponsorizează pe campionul britanic la sărituri în apă Tom Daley, un gay pe față, care a devenit chiar „fața” campaniei Adidas pentru produsele din gama Neo.

Despre rolul și mai mare pe care-l pot juca companiile în combaterea discriminării a vorbit recent vicepreședintele american Joe Biden la o întâlnire cu oamenii de afaceri în marginea Forumului de la Davos.

Biden le-a spus președinților de mari corporații adunați în stațiunea elvețiană că ei au puterea de a schimba „termenii discuției” despre situația persoanelor LGBT în țările în care fac afaceri, în ciuda invocării de către guvernelor acelor țări a unor pretinse obstacole „culturale”.

Joe Biden a spus că de-a lungul istoriei oamenii au făcut multe lucruri astăzi inacceptabile din cauza așa-numite culturi – de pildă canibalismul – dar progresul uman nu poate fi oprit, nici în privința acceptării persoanelor LGBT.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG