Linkuri accesibilitate

„Kremlinul stă cu ochii pe noi” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Achizițiile ascunse de automobile ale Procuraturii Generale (Ziarul Național).

Anticorupţie.md e cu ochii pe averea democratului Constantin Botnari, cel care îl însoţeşte pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc la orice ieşire publică. Acesta a depus săptămâna trecută cerere de demisie din funcţia de parlamentar. Deşi oficial are venituri modeste, cât a fost deputat acesta a reuşit să-şi construiască la poalele pădurii de lângă Durleşti, suburbie a Capitalei, o locuinţă luxoasă, designul căreia aminteşte de Casa Albă de la Washington. O filmare cu drona îi face pe reporteri să creadă că terenul de circa 21 de ari, declarat în acte, i s-a părut cam mic pentru gospodărie, aşa că democratul a îngrădit alţi 40 de ari de pădure. Atât reprezentanţii Agenţiei Moldsilva, cât şi autorităţile publice locale susţin că începând cu 2012 nu mai dau pădure în arendă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

În plină criză bugetară, șefii de la Procuratura Generală și-au cumpărat mașini noi, cheltuind milioane de lei, scrie „Ziarul Naţional”. Instituția a cumpărat 13 automobile noi, dintre care zece „Škoda Octavia” pentru procurori și trei „Škoda Superb” pentru adjuncții procurorului general. Ultimul, de asemenea a schimbat de curând vechiul „Mercedes” de serviciu pe un splendid „BMW”, al cărui preț oficial este de peste un milion de lei. În total, în decembrie 2015, Procuratura Generală a făcut achiziții de circa zece milioane de lei. Informațiile despre aceste cumpărături au fost însă tăinuite, rezultatele licitațiilor nefiind incluse în baza de date de pe pagina web a Agenției Achiziții Publice.

Kremlinul stă cu ochii pe noi” este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru în „Ziarul Naţional”. Autorul crede că din exterior vin semnale deloc liniștitoare în privința Republicii Moldova. Nicolae Negru aminteşte că la conferința pe teme de securitate de la Munchen, premierul rus Dmitri Medvedev, pe care îl numeşte „interfața” liberală, democratică a Rusiei revanșarde, a făcut o declarație care ar trebui să le dea de gândit liderilor moldoveni. Premierul Rusiei a citat Republica Moldova, care, din punctul său de vedere, „se află în prag de criză națională”, printre sursele de pericol suplimentar la adresa securității europene, ca și „războiul civil din Ucraina” și „Balcanii încă instabili”. Astfel, ipoteza că Moscova nu se mai interesează de Republica Moldova a fost spulberată – conchide Nicolae Negru.

În Republica Moldova, după gratii, stau aproape 100 de cetăţeni străini, scrie săptămânalul „Timpul”, o bună parte din Ucraina, România, Federaţia Rusă, Italia sau Liban. Reporterul publicaţiei, Dorin Galben, a reuşit să stea de vorbă și am aflat ce înseamnă să fii deținut străin într-o țară ex-sovietică și cum au fost „întâmpinați” de pușcăriașii autohtoni. Departamentul Instituțiilor Penitenciare precizează în articol că, în present, cel mai mic termen pentru care a fost condamnat un deținut străin este de 10 luni, dar sunt și cazuri când aceștia s-au ales cu detenție pe viață.

Despre criza economică din regiunea transnistreană scrie portalul Mold-street.com. Conducerea aşa-zisei bănci republicane de la Tiraspol raportează că, în prezent, pe piaţa internă a regiunii există un deficit de dolari la casele de schimb. Motivele acestui deficit nu sunt anunţate, dar la mijloc ar putea fi criza economică prin care trece regiunea şi reducerea abruptă a veniturilor din comerţul extern. De aproape doi ani, autorităţile de la Tiraspol au fixat un curs de schimb artificial între rubla locală şi alte valute, aceasta ajungând a fi cea mai „stabilă valută” din regiune. În acelaşi timp, reprezentanţii businessului cer insistent devalorizarea rublei pe motiv că nu mai sunt competitivi la export, în condiţiile în care în jur se înregistrează o inflaţie de două cifre, iar valutele s-au depreciat semnificativ.

Ex-procuroarei DNA, Mariana Alexandru, i-a fost prelungită misiunea în Republica Moldova, scrie Deschide.md. La data de 1 februarie 2016 a început cea de-a doua misiune a expertei, aceasta fiind contractată de către proiectul de asistență tehnică finanțat de UE „Suport pentru investigația preliminară, urmărirea penală și apărare” pentru o perioadă de 40 de zile lucrătoare, în intervalul februarie-iulie 2016. Informațiile au fost oferite pentru Deschide.md în urma unei solicitări adresate Delegației UE în Republica Moldova. Experta a prezentat şi un studiu intitulat „Cum ar trebui să fie Direcția Națională Anticorupție din Republica Moldova”. De asemenea, a formulat o serie de recomandări pentru personalul relevant din cadrul Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale.

XS
SM
MD
LG