Linkuri accesibilitate

Barack Obama va vizita Cuba


Prima a unui șef al statului american în ultimii 80 de ani.

Presedintele Obama va vizita luna viitoare Cuba. Despre contextul acestei vizite în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Aceasta vizita va fi prima a unui sef al statului american, in Cuba, in ultimii 80 de ani. Se anticipeaza ca anuntul oficial in legatura cu vizita presedintelui Obama la Havana va fi facut azi. Calatoria urmeaza sa aiba loc la 21 si 22 martie.

Aceasta prezenta la cel mai inalt nivel survine la 15 luni dupa ce Obama si presedintele Cubei, Raul Castro au convenit sa redeschida canalele diplomatice, dupa un schimb de prizonieri si eliberarea lui Alan Gross, in decembrie 2014. De atunci incoace, cele doua tari au avut contacte diplomatice care au dus la redeschiderea ambasadelor in vara trecuta si recent reluarea traficului comercial aerian.

Ultimul presedintele american care a vizitat insula a fost Calvin Coolidge, in 1928 cind s-a adresat celei de-a sasea conferinte internationale a Organizatiei Statelor Americane. Atunci Coolidge s-a intilnit cu liderul cubanez de la vremea respectiva, Gerardo Machado, care a detinut functia intre 1925 si 1933, cind a fost fortat sa paraseasca tara.

Presedintele Carter a calatorit in Cuba in 2002, la invitatia presedintelui Fidel Castro, la douazeci de ani dupa ce parasise Casa Alba. Intrebati in legatura cu preconizata vizita a presedintelui Obama in Cuba, tara din care familiile lor provin, candidatii republicani la presedintie Marco Rubio si Ted Cruz au spus ca daca ar ajunge la conducerea Statelor Unite nu ar vizita insula atita timp cit tara continua sa fie o dictatura comunista.

XS
SM
MD
LG