Linkuri accesibilitate

„O mână de oameni, cu aparențe de demență și perversiune socială, strangulează democrația” (Octavian Țâcu/Timpul)


Rezoluţia Consiliului UE „are valoarea unui rechizitoriu” (Petru Bogatu/Ziarul Național).

Jurnalistul Serghei Ilcenko constată într-un comentariu pe portalul de expresie rusă AVA.MD că în Republica Moldova nu există o altă putere decât puterea marilor grupuri financiare. „[…] Dacă ar fi înlăturat azi Plahotniuc, imediat în locul acestuia ar veni oligarhul Sturza. Dacă ar fi înlăturat Sturza, locul acestuia ar fi luat de Țopa. Dacă ar fi înlăturat Țopa, va apare în locul lui Usatâi, care este pionul oligarhiei Kremlinului”, notează autorul. Orice echipă guvernamentală în Republica Moldova, consideră Serghei Ilcenko, este formată dintr-o uniune a businessului mare și a „birocraților sistemici”, care sunt în căutarea „acoperișului politic.” Autorul comentariului consideră că doar conform acestui principiu funcționează azi puterea în Republica Moldova, „orice lozinci, care îndeamnă să fie înlăturată puterea oligarhilor și a birocraților, sunt demagogice”. Ilcenko este de părerea că aceste lozinci sunt promovate în campanii de PR, finanțate de oligarhii scoși în opoziție, dar care „visează să ajungă la putere.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

În editorialul său din TIMPUL, istoricul Octavian Țâcu, fost ministru al Tineretului și Sportului, trage şi el nişte concluzii severe despre felul în care se manifestă puterea în Republica Moldova. „O mână de oameni, cu aparențe de demență și perversiune socială, strangulează democrația” sau „ce-a fost și ce-a mai rămas din ea,” scrie istoricul. El consideră că după ultimele evenimente care s-au întâmplat în această „improvizație de țară” este clar că nu mai există salvare decât într-un protest social masiv. Octavian Țâcu se arată sigur că această construcție nu va mai rezista mult timp, pentru că altfel nimic nu mai are sens în această parte a lumii, iar eforturile României, UE și ale SUA de a susține Republica Moldova și întreține încrederea în democrație ca idee supremă existențială, ar deveni ipocrizie și minciună. „Pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, notează fostul ministru, există doar două alternative: să acceptăm să devenim sclavii acestui regim […] sau să ne mobilizăm exemplar și să nu permitem acestui individ și bandiților săi să ne transforme într-o masă de bovine.”

Deutsche Welle titrează: „Moldova își epuizează ultima şansă europeană”, afirmație inspirată dintr-o declarație a șefului Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, făcută într-un interviu la Europa Liberă, interviu în care oficialul european vorbeşte de „ultima şansă” a Republicii Moldova de a demonstra UE că este capabilă să ducă la bun sfârșit reformele. În contextul vizitei oficiale a președintelui Nicolae Timofti la București și a declarațiilor șefului statului român, Klaus Iohannis, „DW” observă că noul semnal trimis de București autorităților moldovene vine la numai două zile după ce miniștrii de externe ai UE au adoptat luni o listă cu 13 concluzii foarte dure privind situația din Republica Moldova.

Concluziile propriu-zise ale miniștrilor de externe ai UE conţinute în rezoluţia de luni au fost comentate şi de premierul Pavel Filip pe pagina sa de Facebook. „Mesajele sunt clare și le înţelegem perfect”, a scris premierul. „Știm ce avem de făcut, iar acest Guvern are voința politică pentru a duce Moldova mai departe pe calea europeană”, a mai scris Pavel Filip. „[…] Salut angajamentul Consiliului UE pentru dezvoltarea relațiilor Moldova-UE și reafirm că Guvernul Republicii Moldova acționează și el în acest sens”, notează prim-ministrul. „Concluziile punctuale” sunt: axarea agendei de guvernare pe implementarea Acordului de Asociere RM-UE; promovarea unei reforme instituţionale profunde și comunicarea constată în acest procese cu media, societatea civilă, opoziţia și teritoriile.

Comentatorul politic Petru Bogatu care îşi publică editorialele în „Ziarul Național scrie despre Rezoluţia Consiliului UE că ea „are valoarea unui rechizitoriu și că acest document atestă, de fapt, că de la 2009 încoace autorităţile de la Chişinău în cel mai bun caz au tăiat frunze la câini, iar în cel mai rău au sabotat cursul de integrare europeană.” „[…] Politicaştrii se înşeală dacă îşi imaginează că ne vor trage clapa încă o dată. Că îşi vor trage sufletul sub Guvernul Filip înainte de a-şi face iar mendrele. Cele 13 puncte ale Rezoluţiei Consiliului UE descalifică clasa politică moldovenească de la mic la mare şi o somează, de fapt, să iasă afară din scenă”, concluzionează Petru Bogatu.

Comentând la RFI vizita oficială la București a președintelui Nicolae Timofti, care a primit asigurări de la omologul său Klaus Iohannis că Republica Moldova va primi ajutor umanitar nerambursabil din partea României, expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, afirmă că acest suport este binevenit, dar că autorităţile moldovene trebuie să iasă singure din criză. „[…] Acesta este un ajutor frăţesc care trebuie să fie privit diferit de felul în care îl privesc demnitarii din Republica Moldova. Fraţii, surorile se ajută, dar trebuie garantat că suntem capabili să facem faţă problemelor din ţară aici, pe loc”, a declarat Viorel Chivriga.

Ziarul de Gardă publică în ediția tipărită un articol în care rezumă: „Șantaj la președinte, în lipsa unor dosare penale oficiale.” În articol este citat răspunsul oficial solicitat de publicație de la Procuratura Generală, în care se menționează că pe numele niciunui membru al familiei președintelui Nicolae Timofti nu a fost intentat vreun dosar. La 17 decembrie 2015, președintele Nicolae Timofti s-a plâns unui grup de ambasadori ai statelor UE că asupra sa și a familiei sale s-ar face presiuni pentru a-l determina să desemneze un anumit candidat la funcția de premier. Atunci, scrie ziarul, mai mulți lideri politici, printre care Ion Sturza, Renato Usatâi, și Sergiu Mocanu, au afirmat că președintele ar fi șantajat cu dosare penale intentate pe numele a doi dintre fiii săi. Fiii șefului statului ar fi fost „nu stingheriți”, ci „urmăriți”, potrivit declarațiilor lui Vlad Țurcanu, fost purtător de cuvânt al președintelui. Anterior, doi fii ai președintelui – Nicu și Ștefan – ar fi fost protagoniști în „episodul „Cocos” unde a descins un grup de polițiști în cadrul unei acțiuni de combatere a consumului de droguri. Procurorul Ion Ticu, care s-a ocupat de acest dosar, afirmă însă că, atunci, nu a văzut pe nici unul dintre fiii președintelui în local, respectiv, nici unul dintre ei nu a figurat în acea cauză penală, trimisă deja în judecată, iar ofițerul de urmărire penală, Ion Aga, a menționat că în acel dosar nu a figurat familia Timofti. În articol este citat și liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi, potrivit căruia ar exista înregistrări audio și video în care se vede cum fiii președintelui organizau petreceri la Holercani, precum și discuții telefonice între Nicu, președintele, agenți economici și niște magistrați.

XS
SM
MD
LG