Linkuri accesibilitate

Responsabilitatea României în R.Moldova (I.Chifu/Deschide.md)


„România forțează Prutul” (Kommersant).

Deschide.md publică un comentariu semnat de Iulian Chifu, în care acesta dezvoltă ideea responsabilității României în Republica Moldova. În opinia sa, această responsabilitate este una autoasumată, una subînțeleasă la Bruxelles - UE şi NATO. Și asta pentru că există o similaritate de limbă, cultură şi foarte multă cunoaştere a României despre evoluţiile şi politica de la Chişinău. Totuși, continuă autorul, e o responsabilitate care însă nu e o obligaţie şi ţine şi de dorinţa autorităţilor de la Chişinău de a folosi acest ajutor. România, UE, NATO pot doar ajuta, pot sprijini, pot aduce consultanţă, însă voinţa de reformă şi acţiunea revine - totuşi - statului suveran Republica Moldova. Or, bine cu de-a sila nu se poate, conchide autorul.

Platforma de opinii contributors.ro publică o analiză semnată de experta română Ileana Racheru. Ea susține că Republica Moldova se îndreaptă spre un regim oligarhic autoritar întemeiat pe loializarea unui întreg sistem instituțional și a deputaților prin corupție. Republica Moldova este astăzi un stat aproape eșuat la nivel instituțional și mai ales economic, un stat în care politicul și mafia au afaceri comune, mai crede autoarea. Ea scrie că dacă partidele pro-rusești ar obţine victoria la alegerile din RM, Moscova ar putea deveni marele câștigător al crizei de la Chișinău.

Ziarul moscovit „Kommersant” scrie că „România forțează Prutul” și, profitând de criza din RM, își fortifică pozițiile pe malul stâng al râului. Autorul articolului, jurnalistul Vladimir Soloviov, notează că mai mulți politicieni români au început să promoveze activ ideea „apropierii cu RM”, care este zdruncinată de o criză politică acută. Printre cei vizați în articol se numără și fostul președinte român, Traian Băsescu, care a declarat că Moscova nu se va opune unirii dacă aceasta va fi dorită de RM și România. Experți de la Chișinău, citați de „Kommersant”, au declarat că Bucureștiul folosește „criza sistemică” pentru a mări numărul adepților unirii în RM.

Într-un editorial din „Ziarul Național”, scriitorul Vasile Gârneț „traduce” mesajele Bruxellesului la adresa RM și rezumă: „să lăsam demagogia la o parte și să trecem la fapte”, pentru că, în caz contrar, țara nu avea nici o susținere, iar „robinetul financiar” vă rămâne blocat. Răspunsul guvernanților de la Chișinău, în opinia lui Vasile Gârneț, este unul sfidător. Cum altfel poate fi calificată alegerea în fruntea CSJ, fără contracandidat, pe ascuns, a lui Mihai Poalelungi – magistrat cu reputația șifonată?”, se întreabă, între altele, autorul editorialului. Potrivit lui Vasile Gârneț, conducerea R. Moldova încearcă să joace fraudulos „meciul” cu partenerii occidentali.

Despre vizita oficială de două zile (16-17 februarie) la București a președintelui RM, Nicolae Timofti, RFI (rfi.ro) notează că este una „cu miză financiară”. Deplasarea la București a șefului statului moldovean, potrivit RFI, vine în contextul în care România a condiționat recent împrumutul de 60 de milioane de euro pentru RM. Potrivit RFI, Nicolae Timofti va încerca să convingă Bucureștiul că autoritățile moldovene fac tot ce le stă în puteri pentru a realiza reformele cerute atât de România, cât și de UE. RFI observă că Nicolae Timofti întreprinde ultima sa vizita în calitate de șef de stat în România, întrucât la 16 martie expiră mandatul său.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG