Linkuri accesibilitate

SUA: post vacant la Tribunalul Suprem într-un an electoral


Curtea Supremă de Justiție de la Washington
Curtea Supremă de Justiție de la Washington

Până la moartea judecătorului Antonin Scalia, balanţa de forte era de 5 la 4 în favoarea conservatorilor.

De la decesul judecătorului la Curtea Supremă a Statelor Unite, Antonin Scalia, se pune intrebarea cind va fi acesta inlocuit. Care este disputa politica pe aceasta tema?– e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Antonin Scalia a fost considerat cel mai important exponent al viziunii juridice conservatoare din Tribunalul Suprem. Acolo, balanta de forte era de 5 la 4 in favoarea conservatorilor, pina la moartea lui Scalia.

Imediat dupa deces, lideri republicani din Senat au lasat sa se inteleaga ca nu-i vor permite presedintelui democrat Barack Obama sa numeasca un judecator, argumentind ca este un an electoral. La fel a spus si majoritatea candidatilor republicani la presedintie, nuanta fiind unii care doar l-au sfatuit pe Obama sa nu faca o numire atit de incarcata politic sau sa numeasca un judecator care sa fie acceptabil tuturor partilor.

Fapt este ca daca Obama nu numeste un judecator acum, Tribunalul Suprem ar putea ramine asa cum este acum, peste un an, adica dupa inaugurarea unui nou presedinte. Ori daca asa stau lucrurile, cazuri aflate pe rol si altele noi, care au coloratura politica ramin nerezolvate sau la latitudinea curtilor inferioare.

Barack Obama
Barack Obama

Ieri, presedintele Obama a spus ca va numi o persoana cu o calificare de nedisputat la Curtea Suprema, spunind ca este obligatia lui sa o faca atita timp este presedinte, adica pina in ianuarie 2017. El a adaugat ca si Senatul are obligatia constitutionala sa ia in discutie propunerea facuta.

Presedintele a spus ca nu exista nici o prevedere legala care sa arate ca numiri nu poti fi facute intr-un an electoral. Formulind o opinie putin diferita de a colegilor sai, liderul Comisiei Juridice din Senat, republicanul Charles Grassley a spus ca va astepta pina cind presedintele face nominalizarea pentru a lua o decizie cum sa procedeze. Un alt membru republican a spus ca partidul cade in capcana de a fi considerat obstructionist, daca respinge din start o noua numire.

XS
SM
MD
LG