Linkuri accesibilitate

Spre… Europa… cu aceiaşi conducători


Protestele împotriva guvernării s-au lungit şi nu mai au forţa necesară unei schimbări...

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au adoptat o rezoluţie prin care guvernului de la Chişinău i se cere să depolitizeze instituţiile statului, să combată corupţia, să reformeze administraţia publică etc. Iar experta Anneli Ute Gabanyi precizează că UE e interesată în continuare de Republica Moldova, că e un semnal pozitiv, că UE nu vrea să sprijine numai un partid şi că vrea un dialog constructiv între toate forţele din ţară.

Spre… Europa… cu aceiaşi conducători
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Aşadar, mergem spre Europa cu aceiaşi conducători. E adevărat că ei niţel s-au regrupat, regrupările au fost mereu aici un soi de praf aruncat în ochi cetăţenilor, dar sînt aceiaşi. Pe vremea lor a avut loc episodul dizgraţios cu Pădurea Domnească, pe vremea lor au dispărut sume uriaşe din bănci, pe vremea lor a fost concesionat Aeroportul Chişinău şi au avut atîtea şi atîtea mişmaşuri şi bazaconii. Dar ei continuă să ne conducă. Şi nu doar că ne conduc, dar par acum mai puternici ca niciodată!

Protestele împotriva guvernării s-au lungit şi nu mai au forţa necesară unei schimbări, în ciuda eterogenizării. Acum marii conducători nu se mai tem de proteste, ba chiar e foarte posibil să le ia în derîdere. Acum ei, niţel regrupaţi, folosind aceleaşi sloganuri pro-europene, profitînd de rezoluţia UE, vor rămîne la putere multă vreme.

Fireşte, europenii aşteaptă ca guvernanţii autohtoni să facă reforme reale. În economie, în justiţie, în sfera financiară. Europenii aşteaptă ca guvernanţii să recupereze banii dispăruţi. Şi marii conducători declară ritos că acum vor face reforme, dar că au nevoie de timp. Însă cel mai probabil e că vor face ceea ce au făcut şi pînă acum. Vor folosi maşinăria statală spre beneficiul lor, bombardîndu-ne cu aceleaşi sloganuri frumoase şi sterile. Concursul ciudat de la Curtea Supremă de Justiţie, cu un singur candidat, e un exemplu elocvent al felului în care lucrurile chipurile se schimbă.

XS
SM
MD
LG