Linkuri accesibilitate

Leonid Litra: „Nu există miracole în relația cu UE”


Interviul dimineții cu cercetătorul la Institutul de Politică Mondială de la Kiev.

Prin ce se aseamănă şi prin ce se deosebesc crizele politice din Ucraina şi Republica Moldova? Sunt oare capabile guvernările de la Kiev şi Chişinău să realizeze reforme europene?

Leonid Litra
Leonid Litra

O convorbire cu răspunsuri la aceste şi alte întrebări cu Leonid Litra, cercetător la Institutul de Politică Mondială de la Kiev.

Europa Liberă: La München partenerii occidentali par să fi spus Ucrainei că, chiar dacă înțeleg dificultățile legate de războiul pe care îl înfruntă, ea trebuie să facă mult mai mult și mai rapid. Vreau să ne explicați Dvs. ce se întâmplă acum în Ucraina? De ce un ministru considerat de Statele Unite ale Americii, de exemplu, cel mai reformator din cabinet își dă demisia acuzând corupția generalizată în Guvern, promovată inclusiv din anturajul președintelui? Ce spune despre starea de lucruri din Ucraina acest lucru?

Leonid Litra: „În comparație cu așteptările care au existat post-Maidan, Ucraina a făcut mult mai puțin decât și-a programat și vedem că partida pro-reformatoare din Ucraina încet - încet face un pas înapoi. Și ministrul despre care ați vorbit, dar şi ministrul infrastructurii și alți câțiva miniștri care şi-au dat demisia anterior erau din cei cu idei reformatoare. Nu pot să spun că ei sunt miniștri care chiar au făcut reforme, pentru că deocamdată nu putem vedea foarte multe rezultate concrete în urma acestor reforme. Probabil pe termen lung, Ucraina a reușit o performanță mare de exemplu în sfera independenței energetice - asta este o reformă, un rezultat concret. Pe alte sectoare, inclusiv combaterea corupției, Ucraina este în aceiași mocirlă ca și Republica Moldova într-un fel, deși aici încă, spre deosebire de Republica Moldova, așteptările încă mai sunt legate într-un fel de actuala clasa politică.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: Credeți că lucrurile la care vă referiți sunt mai degrabă un efect secundar al faptului că vorbim despre o țară aflată în război sau chiar Ucraina nu se reformează cu viteza cu care ar trebui sub conducerea lui Poroșenko și Iațeniuk?

Leonid Litra: „Lucrurile trebuie separate, procesele trebuie separate. Nu înțeleg de ce războiul împiedică actuala clasa politică din Ucraină să-și onoreze promisiunile vizavi de combaterea corupției sau relansarea economiei. De exemplu, întreprinderile de stat care sunt o problemă foarte mare în Ucraina și care aduc foarte multe pierderi la buget, nu sunt privatizate, nu sunt vândute pentru că sunt o sursă de corupție și asta nu are nicio legătură cu războiul. Iarăși, dacă ne uităm în oglindă într-un fel în Republica Moldova, ea nu se află în război, slavă Domnului, dar în același timp reforme tot nu au loc. Războiul în Ucraina într-adevăr împiedică anumite lucruri, dar nu este cauza principală care stopează reformele pe angajamentele pe care și le-a luat Ucraina, inclusiv în Acordul de Asociere.”

Europa Liberă: A apărut această idee pe acest fundal că și Moldova, și Ucraina, ar avea niște regimuri oligarhice, poate nu comparabile, dar că atâta timp cât există oligarhi la putere, nu s-ar putea întâmpla nimic. Ce credeți Dvs. de spre asta?

Leonid Litra: „Eu cred că această regiune - Moldova, Ucraina - se reformează într-un fel în valuri. A existat în anul 2004 un val în Ucraina în care s-au pus anumite baze pentru reforme, după asta a existat un regres. Acum iarăși a fost un val așa în Republica Moldova, am avut progres, după asta am avut regres, după asta iarăși progres, și iarăși regres. Deci a fost un fel de flux și reflux.

Însă tot acest proces are un beneficiu, pentru că lumea a devenit mult mai informată totuși. Dacă ne amintim, 10-15 ani în urmă oamenii erau mult mai toleranți față de corupție, pentru că aceste scheme se întâmplau și 10-15 ani în urmă, poate și mai mult… Însă acum, din cauză că există un acces la informație mai mare, există conștientizare mai mare a ceea ce se întâmplă, oamenii sunt mult mai intoleranți și nu vor putea ierta greșelile actualilor politicieni în comparație cu greșelile pe care le-au iertat celor din trecut. Din această cauză cred că această regiune se va apropia într-un final de UE, se va integra în UE, dar va dura foarte mult. Şi cred că reformele vor avea loc. Important este să existe o responsabilitate din ambele părți.”

Europa Liberă: Dacă ne uităm separat la Ucraina, ce credeți că ar trebuie să facă în acest moment acest stat ca să nu eșueze, ca să nu-și piardă Occidentul răbdarea cu liderii de la Kiev?

Leonid Litra: „Este foarte important de făcut reforme în domeniul anticorupție bineînțeles, în toate domeniile pe care le auzim în fiecare zi și în Republica Moldova, însă punctele cheie, a propos, și aici iarăși fac paralele cu Republica Moldova, sunt, de exemplu, controlul justiției, depolitizarea Procuraturii Generale. Chiar astăzi adjunctul procurorului-general și-a dat demisia din cauza, după cum spune el că Procuratura nu se reformează și nu aduce beneficii, ba dimpotrivă reformele, inclusiv independența instituțiilor care răspund de domeniul financiar-bancar, inclusiv este vorba de vinderea acestor companii de stat care dăunează pierderi și care sunt o sursă de corupție.

Deci, sunt câteva domenii care pot fi făcute fără a avea nevoie de prea mulți bani, e nevoie doar de voință politică într-un fel. Iar acum înțeleg că este dificil în Ucraina, pentru că există riscul că anumite reforme, inclusiv în domeniul anticorupție ar încălca anumite interese politice care ar putea cauza o destabilizare politică, un colaps a coaliție parlamentare, de exemplu, care ar putea duce în final poate și la alegeri anticipate, de ce nu. Iar asta înseamnă, bineînțeles stoparea în implementarea reformelor așa cum sunt ele implementate și bineînțeles înseamnă un risc de a pierde sprijinul Occidentului în ceea ce face Ucraina.”

Europa Liberă: Totuși mai degrabă ar putea să se ajungă la schimbarea Guvernului, la alegri anticipate, cum anticipați Dvs.?

Leonid Litra: „Acum pare că cel mai plauzibil scenariu este ca să existe o remaniere în Guvern, poate, inclusiv la nivel de prim-ministru, dar și câțiva miniștri - acesta este scenariul care sună cel mai adevărat în condițiile pe care le avem acum. S-a vorbit despre diferite nume, cum ar fi cel Nataliei Jaresko (ministru al finanţelor în Ucraina începând cu 2014), de exemplu, ca posibil premier în viitorul cabinet.”

Europa Liberă: Am auzit și numele lui Saakașvili pomenit.

Leonid Litra: „Da, dar eu am impresia că în acest moment este improbabil ca Saakașvile să devină prim-ministru. Cel puţin este ceea ce iese la suprafață în discuțiile din Ucraina. Cel mai probabil va exista o remaniere în Guvern, care se va produce fără alegeri, deci va exista un acord între membrii coaliției… Iar în cel mai rău caz vom avea alegeri anticipate, care bineînțeles că vor împinge Ucraina spre un dezastru, pentru că Ucraina și va strica relațiile și cu Occidentul, dar și viitorul Parlament ar putea arăta mult mai prost decât actualul Parlament. Deci, actualul Parlament este mai bun decât cel precedent și poate să se întâmple să fie mai bun decât cel viitor.”

Europa Liberă: A propos, vremuri complicate sunt acum pentru imaginea Ucrainei, imaginea Moldovei în Occident, a regiunii în general. În Ucraina aderența în sondaje a pro-europenelor Poroșenko și Iațeniuk e de 20%, cel puțin așa scria The Economist deunezi. În Moldova e și mai grav: Occidentul e chiar pus în situația să pună aici punctul pe „i” să vadă dacă mai poate sprijini cu finanțe un Guvern incapabil să facă reforme. Care ar fi soluția ca să nu să se ajungă ca această regiune să respingă definitiv Uniunea Europeană?

Leonid Litra: „Nu știu dacă există miracole în relația dintre Moldova și UE, dintre Ucraina și UE. Există rezultate bazate pe efort. În acest moment chiar și declarația Consiliului European vizavi de Moldova arată clar că primele 12 puncte sunt toate negative și care într-un fel consemnează că reformele au eșuat în Republica Moldova, doar al 13 punct, ultimul punct este unul care într-un fel încurajează: „încurajăm Moldova să vrea să continue negocierile în formatul „5+2”…”. Deci încurajează o intenție de fapt, iar celelalte puncte legate de reforme sunt foarte problematice. De asta, nu există miracole în relația cu UE.

Relațiile cu UE se vor schimba doar în momentul în care lucrurile se vor întâmpla cu adevărat în aceste țări. Ideea care planează în ultimul timp este că clasa politică în Republica Moldova și probabil, și în Ucraina va fi o chestiune de actualitate peste un an, clasa politică a îmbătrânit - politic vorbind.

Actualii politicieni nu mai sunt capabili să facă față nici promisiunilor pe care le-au făcut, nici acelor care le au țările din parteneriatul Estic, pentru că nu doar în Republica Moldova și Ucraina este în scădere opțiunea europeană și în Georgia care a fost țara unde mereu a existat șaptezeci și ceva de procente sprijin pentru UE, acum acest indiciu este mult mai jos.

Deci, societatea și-a revizuit cumva atitudinea față de UE și în primul rând din cauza că politicienii care sunt în cele mai multe cazuri corupți s-au asociat cu Uniunea Europeană, dar și că aceste partide nu au demonstrat prin exemple concrete că opțiunea europeană este una care aduce îmbunătățiri a calității vieții.”

Europa Liberă: Înțeleg totuși din tot ce am discutat până acum că rămâneți pesimist pe termen scurt, dar optimist pe termen lung în raport cu regiunea? Credeți că până la urmă factorul și vectorul pro-european va avea aici câștig de cauză?

Leonid Litra: „Eu cred că altfel nu poate exista, pentru că ce opțiuni are Republica Moldova sau ce opțiuni are Ucraina? Alte opțiuni decât vectorul european nu există, opțiuni viabile. Există opțiunea prin care au mers statele din Europa Centrală, prin care merg statele din Balcani acum unde fac eforturi și într-un final așa cum a făcut și România, așa cum au făcut și alte țări vor exista rezultate. Doar că în acest moment, cu această clasă politică în Moldova cu certitudine nu. Ucraina, ei mai au răgaz de un an, un an și jumătate probabil ca să demonstreze că sunt viabili de altfel vor deveni ceea ce este Republica Moldova acum. Pe termen lung nu există altă opțiune decât cea european.”

Europa Liberă: Nici Moldova, nici Ucraina se pare că e clar că nu livrează ceea ce au promis în materie de reforme, cel puțin în acest moment. Dar dacă v-aș ruga să vă imaginați cum ar fi arătat aceste state acum dacă nu exista această presiune a Uniunii Europene?

Leonid Litra: „Vedem că Acordul de Asociere practic este un instrument eficient atunci când este implementat. Pentru că dacă Moldova are Acord de Asociere, de exemplu, Armenia nu are Acord de Asociere, dar dacă nu îl îndeplinești poți să îl ai, poți să nu îl ai mare diferență nu există, mare diferență va exista atunci când acest Acord va fi implementat. Și eu cred că va fi, pentru că altă soluție nu există. Inclusiv financiar Moldova a sperat foarte mult la aportul bugetar din partea Uniunii Europene care este sistat în acest moment și care ar putea fi reluat dacă se vor arăta nu promisiuni, deja timpul promisiunilor a trecut, dar se vor arăta rezultate concrete.

Politicienii de la Chișinău știu foarte bine ce înseamnă rezultate concrete - depolitizarea instituțiilor care răspund de combaterea corupției, independența Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare și multe alte instituții care în ultimii ani și-au arătat nu că neeficiența, ele chiar cumva au contribuit la ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG