Linkuri accesibilitate

A fost anunţat un nou concurs pentru selectarea unui nou guvernator al BNM


Moldova, BNM logo
Moldova, BNM logo

FMI a anunțat că va trimite negociatorii doar dacă în fruntea BNM va fi un şef cu mandat deplin în măsură să adopte decizii asumate.

Parlamentul a anunţat un nou concurs pentru selectarea candidatului la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale. Este a doua tentativă de identificare a potențialului şef al băncii centrale după demisia din septembrie anul trecut a lui Dorin Draguţanu. Nominalizarea guvernatorului este o prerogativă a şefului legislativului, doar că Andrian Candu a declarat anterior că vrea un concurs public, care a iesuat in toamna anului trecut. Acum doritorii au la dispoziţie o săptămână pentru a-şi depune dosarul. Ce condiţii trebuie să îndeplinească aceştia şi cât de hotărâți sunt decidenții politici să desemneze în mod transparent noul guvernator?

În urmă cu patru luni concursul a ajuns până în faza de constituire a unui juriu de admitere a candidaților. Din acea comisie specială, cum a fost numită, au făcut parte atât politicieni, cât şi reprezentanți ai societăţii civile. Juriul a elaborat o metodologie specială. Doar că într-un final nu a fost selectat niciunul din cei nouă candidați admişi, pe motiv că nu corespundea criteriilor stabilite.

De la primul concurs public a rămas doar adresa de poştă electronică, a sugerat președintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă, cel care a prezidat comisia specială formată în octombrie. De data aceasta nu comisia va recepţiona dosarele, dar cancelaria președintelui parlamentului. Deocamdată, nu este clar cine va face selecţia. Potenţialii candidaţi trebuie să aibă o experienţă de cel puţin zece ani în domeniul financiar sau monetar şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.
Ştefan Creangă se declară nemulțumit de tergiversarea situaţiei actuale, când Drăguţanu păstrează postul de guvernator din lipsa unui înlocuitor, şi zice că nici ideea oferirii unui nou mandat lui Draguţanu nu este cea mai rezonabilă.

„Asta este atribuția exclusivă a președintelui parlamentului. Atunci a făcut aşa o comisie ca să încercăm mai transparent să identificăm persoane şi nu s-a reuşit. Poate data asta să nu avem norocul să vină candidați mai mulţi.”

Europa Liberă: Data trecută s-a lăsat să se înțeleagă cumva că nu a existat voinţă politică. Acum există această voinţă, mai ales că există şi presiunea din exterior?

„Eu nu vreau să spun că nu a existat voinţă politică. Nu a existat un candidat real data trecută. Pentru că noi am avut la final doi candidaţi care s-au cconturat: Veaceslav Negruţă, care ulterior s-a constatat că are condamnare penală, şi al doilea candidat Dumitru Ursu, care, din punctul de vedere al comisiei, comisia a considerat că el va fi unul ineficient”.

Parte din pretendenţii din toamnă au anunțat că nu mai intenționează să participe la cea de-a doua tentativă de desemnare a viitorului guvernator. Chiar dacă a figurat printre favoriţi data trecută, președintele Ligii Bancherilor şi fostul prim-viceguvernator al Băncii Naţionale, Dumitru Ursu, spune că nu mai vrea să participe la ghilimele, „show-uri făcute de ochii lumii”.

„Deja nu mai cred în aceste concursuri şi lasă să mai încerce şi altcineva care dorește să se promoveze. Şi eu nu ştiu cine o să mai participe şi cine mai dorește să mai încerce odată lucrul acesta, pentru că nu este clar: ne vom conduce de aceste rezultate sau din nou îl vom anula. Se creează aşa o impresie că noi dorim, aşa într-un fel sau altul, conștient, să tărăgănăm desemnarea conducerii Băncii Naţionale. Situația este prea serioasă în Republica Moldova, problemele sunt enorme ca noi să inventăm diferite nominalizări ca după aceea să tărăgănăm din timp”.

Dumitru Ursu este convins că în fruntea BNM trebuie să vină un profesionist care să fie independent de politic şi care să nu primească comenzi din alte cabinete.

Despre riscul de a numi un guvernator controlat politic a vorbit şi economistul Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Expert-grup. El spune că această solicitare a reprezentanţilor societăţii civile a fost ignorată de autorităţi, or principala barieră pentru potențialii candidaţi, potrivit lui Adrian Lupuşor, este lipsa încrederii într-un proces transparent şi meritocratic.

„Pentru mine experienţa de la ultimul exerciţiu de selectare a candidatului nu-mi inspiră multă încredere pentru continuarea acestui proces. Dacă vrem să ne aşteptăm la rezultate noi, trebuie să vedem şi o schimbare în abordare. Dacă într-adevăr se dorea selectarea unui candidat profesionist şi independent, atuunci se mergea pe selectarea transparentă, în primul rând, şi pe criterii mai stricte legate de prevenirea cărorva afilieri politice sau private”.

Sistemul bancar, ca şi majoritatea instituțiilor publice, are nevoie de feţe noi care să consolideze încrederea societăţii, este convins Adrian Lupuşor. Iar rămânerea în funcții a celor care au avut contibuţii, chiar şi tangențiale, la devalizarea celor trei bănci alimentează reticența cetățenilor şi-i îndepărtează pe potențialii profesioniști de concursurile publice, conchide directorul executiv al Centrului Expert-grup.

Autoritățile de la Chișinău se văd silite să forțeze desemnarea noului guvernator întrucât FMI a anunțat că îşi va trimite negociatorii doar dacă în fruntea Băncii Naționale va fi un şef cu mandat deplin în măsură să adopte decizii asumate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG