Linkuri accesibilitate

Reformele nu se fac de PR-iști (V. Ciobanu/Ziarul Național)


Va reuși România să învingă oligarhia din Republica Moldova? (Ziarul Național).

Pe site-ul independent.md un activist al platformei DA, Alex Cozer, declară fără drept de apel: oligarhul Vladimir Plahotniuc a început distrugerea posturilor de televiziune care-i sunt incomode. Acuzaţia se leagă de faptul că operatorul național de telecomunicații Moldtelecom a modificat grila de programe astfel încât pe lângă faptul că cele patru posturi deținute oficial de Plahotniuc au rămas pe primele patru poziții, din primele zece au fost excluse două canale care s-au plasat în opoziție față de guvernare. Deși în majoritatea statelor europene există legi prin care se reglementează poziționarea posturilor de televiziune în grilele operatorilor, în special în funcţie de audienţă, în Republica Moldova un astfel de regulament așa și nu a fost implementat, arată Alex Cozer. El mai crede că proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului ce propunea reducerea de la cinci la două frecvenţele deţinute de o singură persoană ar fi amenințat imperiul mediatic controlat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc şi tocmai de asta a fost respins de guvern.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct

Pe site-ul adevărul.ro, pe pagina de politică externă, apare sub semnătura Oanei Popescu un articol despre participarea preşedintelui român la Conferinţa de securitate de la München. A participat, dar nu şi-a dorit destul Victoria, este verdictul. Vina nu e doar a lui, însă, crede autoarea, ci a anilor de politică externă neinspirată, care au adus România într-o poziţie marginală. E trist că atunci când alţii se străduiesc să îşi promoveze şi atingă obiective, românii sunt mulţumiţi doar că ştiu ce e cu ei şi că nu au luat-o razna. „Ori noi deocamdată tocmai am dat-o-n bară cu Republica Moldova – nu că am fi putut preveni dezastrul, dar n-am putut mişca nici măcar un milimetru pe acest dosar! În treacăt fie spus, acum ceva timp, nu puţini analişti şi oficiali de la Bucureşti se cam bucurau că polonezii „şi-au furat-o” cu Ucraina, iar pretenţiile lor de lideri regionali au luat-o la vale. Mă întreb dacă gândesc la fel acum, când „ne-am furat-o” şi noi cu Republica Moldova. Într-un moment de frământări fără precedent pentru UE şi NATO, care ne ameninţă în mod direct securitatea, România se arată nepregătită pentru orice altceva decât un rol de „follower“.

Un comentariu vizând Siria apare sub semnătura lui Iulian Chifu pe site-un ziarului „Evenimentul zilei”, inclusiv pe pagina destinată Republicii Moldova. După părerea autorului, lumea se află în faţa unui război total. În acelaşi spaţiu se joacă şi echilibrul din Orientul Mijlociu, şi pacea lumii, şi războiul suniţi - şiiţi, şi rivalitatea Iran-Arabia Saudită, şi viitorul Israelului, şi perspectiva valului de imigranţi către Europa. Teme în care Rusia a jucat rolul de creator de turbulenţe şi subminarea acordurilor occidentale cu o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună, mai mult, utilizând toată forţa mediatică de manipulare pentru a sublinia contrariul propriilor acţiuni. În acest context, ar fi de notat, la părerea lui Chifu, propunerea făcută la München de Wolfgang Ishinger, preşedintele Conferinţei de Securitate, în legătură cu nevoia înfiinţării unui OSCE în Orientul Mijlociu, cu participarea SUA, Rusiei şi UE, pentru a asigura pacea în regiune.

Pe site-ul ziarulnational.md, Victor Ciobanu arată că reformele nu se fac de PR-iști. Nu întâlnirile devenite ritualice deja ale premierului cu reprezentanții businessului arătate la televizor și promisiunile de a îmbunătăți mediul de afaceri sunt reforme. Nici chiar înscrierea reformelor în programul de guvernare. Ci chiar îmbunătățirea mediului de afaceri. „Experții cu suportul americanilor promovează câteva reforme care vizează facilitarea administrării afacerilor. Trei din ele au fost incluse în programul de guvernare. Unele trebuiau implementate încă în 2014. Dar n-au fost. De ce? Pentru că n-a fost voință politică. Acum ne asigurați că este - și voință, și majoritate stabilă, și Guvern reformator. Păi, implementați odată! Măcar ceva…”, scrie Victor Ciobanu.

Un alt autor de la ziarulnational.md, Nicolae Negru, se întreabă: va reuși România să învingă oligarhia din Republica Moldova? Recunoscând Guvernul Filip, România a făcut un pas riscant pentru imaginea ei în Republica Moldova, crede autorul. Ea și-a luat de facto un angajament de luptă contra oligarhiei locale, contra sistemului construit de oligarhi. Sarcina nu e deloc ușoară, Plahotniuc nu este dispus să cedeze, dacă e să judecăm după modul cum a fost reales președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi. Ipoteza lui Ion Buraga precum că la funcția de procuror general al instituției reformate nu va candida decât o singură persoană, Corneliu Gurin, iar la cea de director al CNA reformat - doar Viorel Chetraru, s-ar putea adeveri. Dacă va eșua, dacă nu va reaprinde pentru cetățenii moldoveni „luminița de la capătul tunelului”, autoritatea României va avea de suferit mult, notează Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG