Linkuri accesibilitate

Statele Unite și summitul ASEAN din California


La o reuniune la vîrf ASEAN în Brunei
La o reuniune la vîrf ASEAN în Brunei

Administrația Obama a încercat să întărească conexiunile dintre țările ASEAN ca o contra-pondere la forța Chinei în regiune.

Presedintele Obama va lasa de o parte un timp preocuparile interne pentru a face loc summitului cu tarile din Sud Estul Asiei care debuteaza azi in California. Despre agenda summitului o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama primeste la summitul din Synnylands, California, zece lideri din tari ASEAN, Organizatia pentru cooperare in sud-estul Asiei. Unul dintre obiective este de a scoate in evidenta importanta ASEAN inainte ca presedintele Obama sa paraseasca Casa Alba, in mai putin de un an.

Sint preconizate si vizite prezidentiale in Vietnam si Laos. Prezenta in California este la cel mai inalt nivel, cu exceptia Myanmarului si Vietnamului, in care delegatiile sint conduse de numarul doi inierarhia statului.

Pina nu demult ASEAN a fost considerat in America un grup mult prea divers si disfunctional pentru a fi eficace. Dar asta s-a schimbat, „acum ASEAN prezinta un interes major pentru America”, sustine consilierul prezidential, Ben Rhodes. Cele zece tari din ASEAN reprezinta cea de-a saptea economie a lumii. Ele sint pozitionate strategic pentru a prezenta interes si-n chestiuni de securitate si lupta impotriva terorismului.

Administratia Obama a incercat sa intareasca conexiunile dintre tarile ASEAN ca o contra-pondere la forta Chinei, in regiune. In ultima perioada au fost facute progrese in directia democratizarii blocului, un capitol la care multe dintre tari nu pot fi date de exemplu.

Earnest Bower de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale spune ca Obama incearca sa creeze un context strategic care sa oblige China sa respecte regulile jocului, mai ales in disputa cu privire la insule din Marea Chinei de Sud, in care un Tribunal International de Arbiraj urmeaza sa ia o decizie in citeva luni.

XS
SM
MD
LG