Linkuri accesibilitate

Un eveniment istoric: Papa Francisc s-a întîlnit la Havana cu Patriarhul bisericii ortodoxe ruse Kiril (VIDEO)


Prima întîlnire dintre doi șefi religioși creștini atît de înalți de la schisma din 1054.

Agentia Reuter scrie că întilnirea nu ar fi putut avea loc fara „binecuvântarea” președintelui Rusiei Vladimir Putin, iar mai mulți analiști politici si diplomaţi cred că liderul de la Kremlin e unul din beneficiarii intilnirii.

Reuter citeaza opinia lui Gleb Pavlovski, fost consilier al lui Putin, care spune că fără aprobarea Kremlinului aceasta întrevedere nu ar fi putut avea loc.

Putin are o relatie foarte apropiată cu biserica ortodoxa rusa, iar el o considera importanta pentru imaginea sa publica, declară un diplomat care a dorit sa isi păstreze anonimatul.

Pe de alta parte Putin intelege si influenta pe care o are imaginea Papei in lumea Ocidentala, lume cu care liderul de la Kremlin este in acest moment intr-o relatie foarte proasta.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:29 0:00
Link direct

Putin are nevoie de întilnirea dintre patriarh și papă mai mult ca niciodata, afirmă Aleksandr Baunov de la centrul Carnegie din Moscova: „Vestul politic e extrem de ostil Rusiei in acest moment si presedintelui Putin, asa incit el isi doreste sa arate lumii, și Rusiei, că liderul religios al Occidentului nu-i este ostil”.

Vladimir Putin a avut din 2013 încoace două intrevederi cu Papa Francisc.

Mitropolitul Hilarion, seful deprtamentului de relatii externe al Patrirahiei Ruse, a declarat ca tema intilnirii dintre Papa Francis si patriarhul Kirill este situatia crestinilor din lume, mai ales din Orientul Mijlociu:

„Subiectul principal al intilnirii e situatia creştinilor in lume, mai ales in Orientul Mijoociu si Africa Centrala, unde ei sunt victimele unui genocid comis de teroristi. Situatia actuala cere o coaliție anti-terorista globală la care sa participe toti oamenii de buna credinţă, nu numai politicienii, dar si liderii religiosi.”

Relatiile dintre Moscova si Vatican s-au imbunatatit constant de pe vremea papei Ioan Paul al Doilea.

In 2013, scrie Reuter, Moscova a fost foarte încântata când Papa Francisc a criticat propunerea americana de a interveni militar in Siria in sprijinul opozitiei impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad.

In legatura cu razboiul din Ucraina – unde exista o importana comunitate catolica – mai ales in partea apuseana a tării – Papa Francisc s-a abţinut de la critici severe la adresa sprijinului oferit de Moscova separatiştilor pro-ruși din estul țării. Lideri ai bisericii catolice din Ucraina l-au criticat pe papa pentru atitudinea abordata, justificind-o din perspectiva intilnirii diplomatice de acum.

Intilnirea dintre cei doi lideri religiosi contribuie şi la intarirea imaginii Papei Francis, şi ea a avut loc dupa doi ani de negocieri secrete între Roma, Moscova si Havana, potrivit unor surse din Vatican citate de Reuter.

Biserica Ortodoxa Rusa a criticat vehement ani de zile biserica catolica, acuzind-o de prozelitism in perioada de dupa destrămarea URSS. Vaticanul a negat acuzatiile Moscovei, si acum ambele părţi afirmă că aceasta ar fi o chestiune soluţionată între ele.

Ramine insa problema proprietatilor bisericii catolice confiscate de Stalin, atit in Ucraina cit si in Rusia. In Ucraina, parte din ele au ajuns din nou in proprietatea bisericii catolice, dar nu acelasi lucru s-a intimplat in Rusia.

Associated Press scrie că cei doi lideri religioşi sunt extrem de diferiti. Papa este cunoscut pentru modul lui simplu de viaţă, care s-a schimbat foarte putin de cind a fost ales șef al bisericii catolice. Conduce si acum un Ford Focus, isi plateste singur hotelurile la care locuieste, si continua sa isi gateasca singur.

Patriarhul Kiril a fost intotdeauna preot – chiar si in perioada sovietica - si ca majoritatea inaltilor prelaţi ortodoxi si oficiali rusi, se deplaseaza numai in coloane oficiale cu girofar şi poarta un ceas de peste 30.000 de dolari. Clerici ai bisericii ortodoxe justifică luxul patriarhului prin „prestigiul de care se bucura biserica”.

Francisc vorbeste in omiliile sale mai tot timpul despre saraci si nevoia de a-i respecta si ajuta, în timp ce Kiril se concentreaza mai mult asupra dimensiunii spirituale a religiei si „salvarii sufletului”.

Associated Press scrie ca in 2009, cind a fost ales patriarh, Kirill a fost vazut ca un reformist.

In 2012, cînd Vladimir Putin a candidat pentru al treilea mandat ca presedinte, Patriarhul Kiril vorbea despre cei 12 ani trecuti ai presedintiei Putin ca despre „un miracol al lui Dumnezeu”, care „a ajutat Rusia să iasa din criza ei sistemică”.

Associated Press notează și că, spre deosebire de alți lideri politici, Patriarhul Kiril a fost foarte atent si prudent in declaraţii în privința războiului civil din Ucraina.

Deși patriarhul Kiril păstoreşte cea mai mare biserica ortodoxa a lumii, el nu este liderul lumii ortodoxe, și din acest motiv întîlnirea de la Havana dintre cei doi înalți prelați e vazuta in restul lumii ortodxe ca o incercare a bisericii ruse de a se proiecta drept cea mai importanta biserica ortodoxa a lumii.

Canonic vorbind, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului econiderat „primul între egali” în cadrul bisericii creștine de rit ortodox.

XS
SM
MD
LG