Linkuri accesibilitate

Program de granturi susținut financiar de Elveția pentru a încuraja moldovenii din străinătate să revină


Cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare pot trimite dosarele de participare până în 31 martie 2017.

Guvernul a lansat un program de granturi susținut financiar de Elveția pentru a încuraja moldovenii din străinătate să revină fie și pentru o perioadă scurtă să desfășoare felurite proiecte acasă. În următoarele săptămâni și luni, Biroul pentru Relații cu Diaspora plănuiește să selecteze 39 de proiecte în valoare totală de 125 de mii de franci elvețieni, cam 114 mii de euro. Mai multe despre scopul proiectului aflăm de la Tamara Grejdeanu.

Cetățenii moldoveni sunt îndemnați să revină în Republica Moldova chiar și pentru două luni, cu o idee însă de aplicare a competențelor lor în educație, mediul social sau economic. E o reîntoarce profesională, spun autorii programului, care precizează că o parte din bani vor fi direcționați spre proiecte inovatoare. La fel vor fi finanțate inițiativele propuse în comun de asociații din străinătate și organizații obștești locale. Șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, Valeriu Turea susține că prin acest program de granturi poate fi pus în valoare potențialul neexploatat încă a diasporei:

„Putem vorbi și despre o ușoară modificare de optică a raporturilor dintre BRD și diasporă deoarece este pentru prima oară când este lansat un program de granturi atât de vast. Noi nu mai putem rămâne la fazele anterioare deoarece însăși diaspora a evoluat foarte mult în ultimii ani și avem exemple de implicare a asociațiilor, a comunităților noastre de peste hotare.”

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a spus că guvernații își doresc să recâștige încrederea partenerilor de dezvoltare și a cetățenilor, inclusiv a celor care muncesc peste hotare. De asta, proiecte similare, zice el, ar putea fi inițiate și de executiv:

„Acest program se lansează într-un context marcat de provocări complexe, într-un context când avem nevoie mai mult ca oricând de consolidarea forțelor și de expertiza de care dispun și cetățenii noștri din diasporă, astfel încât împreună să ducem Moldova pe calea dezvoltării economice.”

Bloggerul de la Paris, Vitalie Vovc crede că această inițiativă, pe care o consideră pozitivă, poate avea efectul unui bulgăre de zăpadă doar dacă la nivel local autoritățile vor asigura unu mediu propice pentru realizarea ideilor:

„Fără îndoială, este un proiect bun, dar, din păcate, atât timp cât lucrurile nu se vor schimba sistemic în Republica Moldova, aceste proiecte vor rămâne doar picături într-o mare și vor fi fără mare eficiență pentru Republica Moldova. Problema acestor tipuri de proiecte este că se fac apeluri de oferte, or cred eu că inițiativa ar trebui să vină din partea autorităților din Republica Moldova, să identifice bine un set de necesități și Republica Moldova să aibă o viziune clară, de ce anume are ea nevoie.”

Vitalie Vovc consideră că dorința de participare și implicare a cetățenilor moldoveni în asemenea proiecte depinde și de încrederea pe care o au în instituțiile statului.

Președintele Asociației „Dor” din Parma, Alexandru Cazacu crede că valoarea acestui program constă și în oameni, care au fost școliți în afara țării, și a căror potențial poate fi valorificat în Moldova:

„În ultimul timp majoritate acțiunilor care aveau loc în diasporă se bazau mai mult pe aspecte culturale sau erau anumite evenimente în care persoane din țară erau interesate mai mult, mai ales în perioada electorală. Acum eu văd într-adevăr o anumită schimbare de viziune, unde beneficiile vor veni în timp, deoarece se fac investiții, și nu doar din punct de vedere economic, ci și la nivel de resurse umane, de potențial uman.”

Cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare pot trimite dosarele de participare până pe 31 martie 2017, urmând ca o dată la două luni, în această perioadă, Biroul pentru Relații cu Diaspora să evalueze proiectele depuse. Nu vor fi admise inițiativele cu caracter politic și filantropic, precum și cele orientate doar spre domeniul cultural.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG