Linkuri accesibilitate

„Mișcarea Democrație în Europa 2025” (Diem25)


Greece -- Greek Finance Minister la Atena în iulie 2015

Yanis Varoufakis: „nimic nu se poate schimba în direcția cea bună, a progresului, fără participarea Germaniei la eforturile noastre europene”.

Săptămâna aceasta politicianul grec Yanis Varoufakis, care ca ministru de finanțe al țării sale încercase să pună capăt politicilor de austeritate promovate de Germania, a lansat la Berlin o mișcare pan-europeană despre care a spus că-și propune „democratizarea” continentului.

Yanis Varoufakis și-a lansat „Mișcarea Democrație în Europa 2025” (Diem25) la istoricul teatru berlinez Volksbuehne, o scenă bine-cunoscută pentru activismul politic de stânga și pentru rolul jucat în revoluția pașnică est-germană din 1989, notează Reuters.

„Am ales Berlinul tocmai pentru că nimic nu se poate schimba în direcția cea bună, a progresului, fără participarea Germaniei la eforturile noastre europene”, a spus Varoufakis adresându-se unei săli pline-ochi, în care se aflau mai multe figuri importante ale scenei politice europene de stânga, ca primărița Barcelonei, Ada Colau, europarlamentară ecologistă britanică Caroline Lucas, reprezentanții mișcării germane Blockupy, muzicianul Brian Eno, filosoful Slavoj Žižek și – prin legătură video din ambasada Ecuadorului de la Londra – fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange.

În discursul său de deschidere, Varoufakis a spus că mișcarea sa va „zgudui Europa cu blândețe, cu compasiune, dar ferm”, iar scopul ei principal ar fi de a păstra unitatea europeană într-o vreme când statele membre ridică din nou bariere între ele:

„Dacă analiza noastră este corectă, dacă Uniunea Europeană este în proces de dezintegrare din cauza structurii și guvernării ei dezastruoase, care este soluția?” – s-a întrebat retoric Varoufakis, răspunzând: „Ei bine, noi știm care NU este soluția. Soluția nu este să revenim la statul-națiune. Soluția nu este să ridicăm din nou ziduri. Soluția nu este „fortăreața Germania”, „fortăreața Franța”, „fortăreața Grecia”, fortăreața peste tot”.

Într-un articol publicat cu o săptămână înainte în ziarul „The Guardian”, Varoufakis spunea că noua mișcare va milita pentru mai mare transparență în luarea deciziilor europene, inclusiv pentru transmiterea în direct a ședințelor Consiliului European și publicarea integrală a documentele negocierilor pe teme comerciale. „Scopul nostru pe termen mediu este să convocăm un ansamblu constituțional în care europenii să dezbată cum să construiască până în 2025 o democrație europeană completă, cu un parlament suveran care să respecte auto-determinarea națională și să-și împartă puterile cu parlamentele naționale, adunările regionale și consiliile muncipale” – a scris Varoufakis, care și-a dat demisia din guvernul elen în iulie, după mai multe ciocniri cu alți miniștri de finanțe din țările UE.

La Berlin, Varoufakis a repetat ideea din articol, spunând că inițiativa sa este unică prin aceea că propune o mișcare care pornește din întreaga Europă „peste granițe și afilieri politice anterioare, care are un singur obiectiv simplu: de a aduce europenii la o masă metaforică, digitală, la forumuri cum este acesta, pentru a discuta ca europeni problemele lor comune și soluțiile comune”.

Varoufakis, care se consideră „un marxist eratic”, și-a atras multe critici în Germania când a comparat programul de salvare de la faliment a Greciei cu Tratatul de la Versailles, care a impus reparații de război formidabile Germaniei după primul război mondial, contribuind, după unii, la ascensiunea lui Adolf Hitler.

Marți la Berlin, făcând o paralelă între Europa anilor 1930 și cea a prezentului, Varoufakis a spus că Europa este înțepenită într-un cerc vicios al politicilor greșite, fiind condusă de „tehnocrați autoritari”.

„Poate că această mișcare va fi și ea un eșec, cum spun unii – a spus Varoufakis. Dar trebuie să încercăm mereu, până ce procesul evoluției, procesul istoric, va fi pus în Europa pe direcția cea bună spre integrare și va fi oprit actualul proces deconstructiv”.

Pe pagina ei de net, care proclamă că Uniunea Europeană fie se va democratiza, fie se va dezintegra, își exprimaseră până vineri dimineață sprijinul pentru noua mișcare peste 10.000 de oameni.

XS
SM
MD
LG