Linkuri accesibilitate

Societatea civilă nemulțumită de prestația guvernului Filip


Noile proiecte de lege ar trebui publicate cu cel puțin două săptămâni înaintea ședințelor de guvern, astfel încât membrii societății civile să poată examina conținutul.

Experții de la Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) au recomandat guvernului să dea dovadă de mai multă transparență în procesul decizional. Declarația a fost făcută astăzi la o conferință de presă. Reprezentanții societății civile au mai spus că nu sunt mulțumiți de prioritățile de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a cabinetului de miniștri și cer reforme mai rapide.

Subiectele discutate astăzi de cabinetul de miniștri nu au impact direct asupra vieții cetățenilor și nu contribuie la soluționarea imediată a problemelor din societate, consideră directorul organizației neguvernamentale CReDO Sergiu Ostaf.

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf

„Guvernul ar trebui să depună un efort mai mare pentru a avea și cantitativ, și calitativ mai multe eforturi în interesul cetățenilor și în interesul implementării programului de guvernare și a acordului de asociere cu Uniunea Europeană (UE). În ceea ce privește măsurile de implementare a strategiei de reformare în domeniul justiției nu găsim nici un subiect pe agenda guvernului. În opinia noastră, doar câteva subiecte sunt în consonanță cu programul de guvernare, acordul de asociere cu UE sau reformarea justiției. Nu cred că este mult, este sub nivelul așteptărilor”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

Sergiu Ostaf a adăugat că proiectele de lege trebuie publicate cu cel puțin două săptămâni înaintea ședințelor de guvern, astfel încât membrii societății civile să poată examina conținutul și să poată veni cu sugestii constructive.

Cabinetul Filip, învestit la sfârșitul lunii ianuarie, în pofida unor proteste stradale de contestare a legitimității executivului, a promis să pună în aplicare un set de masuri ce ar certifica fidelitatea cursului proeuropean.

Guvernul și-a anunțat motoul „o sută de priorități pentru o sută de zile”, procedând imediat la ieftinirea gazului importat și a produselor petroliere. În cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Asociației Băncilor din Moldova, prim-ministrul Filip a declarat că unul dintre obiectivele principale ale guvernului este edificarea unui sistem bancar stabil și funcțional în Republica Moldova.

Editorialistul Victor Ciobanu de la Ziarul Național consideră că perioada de grație pentru noul cabinet de miniștri este pe sfârșite.

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu

„Actualul guvern vine într-o criză profundă economică și atunci el are doar două priorități: stabilizarea sectorului financiar-bancar și restabilirea finanțării externe, în primul rând al relațiilor cu FMI. După ce va executa și dacă va reuși cumva într-o sută de zile să facă acest lucru, va fi o performanță extraordinară, după care se va putea discuta despre alte priorități. Efectiv, e un incendiu, vin pompierii, aceasta e situația la moment.”

Europarlamentarul român Andi Cristea împreună cu președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok, au expediat astăzi executivului de la Chișinău o scrisoare în care au prezentat așteptările existente la nivelul diplomației parlamentare europene. Printre acestea se numără combaterea corupției, eficientizarea justiției independente și investigarea fraudelor comise în sistemul bancar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG