Linkuri accesibilitate

Preliminare în New Hampshire la alegerile prezidențiale americane 2016


Hillary Clinton (R) și Bernie Sanders la o dezbatere la University of New Hampshire în Durham, la 4 februarie
Hillary Clinton (R) și Bernie Sanders la o dezbatere la University of New Hampshire în Durham, la 4 februarie

Orice s-ar întîmpla în New Hampshire, începînd de mîine urmează o etapă mult diferită a campaniei, în care banii și echipa contează mult mai mult.

Astazi se desfășoară a doua etapa a preliminariior prezidentialelor americane, în statul New Hampshire. O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Iowa si New Hampshire sint primele doua etape ale preliminariilor prezidentialelor americane si singurele state in care campania este una clasica, din casa in casa, fie personal-candidatul, fie voluntari. De asta cele doua state au un loc aparte si focalizeaza atentia. In Iowa s-a impus republicanul ultra-conservator Ted Cruz si a fost prima infringere a favoritului de pina acum, omul de afaceri Donald Trump. Din asta decurge si prima intrebare. Va cistiga sau nu Trump intr-un stat in care conduce in sondaje detasat, de luni de zile?

A doua intrebare la republicani este daca numarul trei din Iowa, senatorul de Florida, Marco Rubio, va confirma sau daca, dimpotriva, va fi afectat de prima sa performanta sub asteptari la o dezbatere televizata.

O alta intrebare este daca New Hampshire va relansa campania guvernatorului de Ohio, John Kasich, singurul candidat care a optat pentru un mesaj pozitiv, in contrast cu atacurile care s-au succedat intre ceilalti. Si pornind de la Kasich ramine de vazut daca cei trei guvernatori sau fosti guvernatori - Kasich, Bush si Christie - vor reusi sa prinda din urma pe liderii actuali, parte dintre acestia anti-sistem, fie din interior, fie din exterior.

Si o ultima intrebare la republicani: se va subtia sau nu grupul ramas in cursa. Potentiale iesiri sint Carly Fiorina, chirurgul Ben Carson sau chiar fostul guvernator de Florida, Jeb Bush ale carui performante sint mult sub asteptari, in afara cazului in care New Hampshire ii da si lui o sansa.

La democrati, se anticipeaza ca senatorul Bernie Sanders o va invinge pe Hillary Clinton. Daca asa vor sta lucrurile, ar avea o astfel de victorie surpriza vreo semnificatie? Probabil ca nu una imediata, Clinton este inca favorita in restul tarii. Dar se vor inmulti cei care ii vor pune la indoiala viabilitatea, in perspectiva generalelor din noiembrie.

Orice s-ar intimpla in New Hampshire, urmeaza incepind de miine o etapa mult diferita a campaniei unde banii si echipa conteaza mult mai mult. Asta inseamna ca e posibil ca invingatorii de azi sa nu aiba suflul sa mentina stacheta la nivel inalt. S-a mai intimplat si nu de putine ori.

XS
SM
MD
LG