Linkuri accesibilitate

Un cadou făcut de cinici din Congresul american președintelui Putin


O vedere a sistemului de lansare a sateliților de la Wallops Flight Facility în Virginia
O vedere a sistemului de lansare a sateliților de la Wallops Flight Facility în Virginia

Doi senatori american au folosit o schemă nefericită care ar extinde dependența Statelor Unite față de motoarele de rachetă rusești.

Comentariul senatorului republican, președinte al Comitetului senatorial pentru forțele armate ale Statelor Unite, ilustrează cît de complexe și sensibile sînt relațiile americano-ruse, chiar într-o epocă de răcire semnificativă a lor, pe fundalul sancțiunilor decise la Washington după anexarea Crimeei de către Rusia lui Vladimir Putin, în urmă cu doi ani.

Senatoru John McCain la Kiecv în septembrie 2015
Senatoru John McCain la Kiecv în septembrie 2015

John McCain discută cazul restricțiilor votate de Congresul american în ultimii doi ani în privința folosirii motoarelor de rachetă fabricate în Rusia pentru lansările spațiale americane în domeniul securității naționale. În fapt, o corporație monopolistă, ULA (The United Launch Alliance) – constituită de Boeing Co. și Lockheed Martin Corporation – a primit subvenții anuale de la stat de circa un miliard de dolari anual, pentru lansările sateliților de securitate națională, care folosesc motoare de rachetă produse în Rusia de o companie deținută, sau în orice caz controlată, de prieteni ai președintelui Putin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

După agresiunea rusă din Ucraina, Congresul a vrut să oprească imediat această afacere, dar a fost acceptat faptul că Statele Unite au nevoie de o perioadă de tranziție pentru a trece la fabricarea propriilor motoare. Din acest motiv autorizația pentru cheltuielile de apărare pe 2016 a fost dată corporației ULA pentru un total de nouă motoare rusești, care să continue să asigure lansările serviciilor spațiale americane.

John McCain notează că în cursul lunilor de dezbateri senatoriale asupra Legii bugetului apărării nici un senator nu a introdus vreun amendament pentru ridicarea acestei restricții; dimpotrivă Senatul și Congresul în ansamblu au votat în mod repetat și cu o mare majoritate pentru ca ea să fie menținută.

Or, dezvăluie senatorul, în decembrie trecut, cu ocazia lansării proiectului de lege de compromis, cu 2000 de pagini și cheltuieli de trilioane de dolari, a reieșit că, în spatele ușilor închise și fără nici o dezbatere, aliați din Congres ai corporației ULA, între care un senator republican și unul democrat, au introdus o prevedere ce va permite corporației să cumpere un număr nelimitat de motoare de proveniență rusă.

Președintele Comitetului senatorial pentru forțele armate constată public că: „Și astfel vom trimite sute de milioane de dolari la Moscova, în timp ce Rusia ocupă Crimeea și destabilizează Ucraina; în timp ce statele baltice și o serie de alte țări aliate în Nato ale Americii din Europa sînt amenințate; în timp ce [Rusia] violează Tratatul asupra Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune; în timp ce bombardează forțele sprijinite de Statele Unite în Siria pentru susținerea regimului ucigaș al lui Bashar Assad. Toate acestea pentru profiturile fabricii de rachete ULA din Alabama și a uneia din companiile ei înrudite, Boeing din Illinois.”

Senatorul afirmă că asemenea aranjamente au fost tipice de multe ori la Washington, dar că în viața lui rar a mai văzut „un aranjament mai cinic de a submina voința Congresului și a poporului american”. Și, anunțînd că a introdus un amendament pentru a restaura integritatea procesului legislativ, McCain statuează în continuare: „este scandalos din punct de vedere moral și o totală nechibzuință din punct de vedere strategic să se continue cumpărarea motoarelor rusești. De fiecare dată cînd cumpărăm unul, ne accentuăm dependența pe lungă durată de Rusia, care amenință chiar să ne taie accesul la spațiul cosmic în orice moment. La 31 decembrie, Rusia a declarat pentru prima oară de la Războiul Rece încoace că Statele Unite și capacitățile lor militare spațiale sînt o amenințare la adresa securității ei naționale. Drept răspuns la sancțiunile Statelor Unite față de agresiunea rusă din Ucraina, Dmitri Rogozin, adjunctul primului ministru, a amenințat să oprească furnizările de motoare pentru a-i face pe americani să-și trimită astronauții la stația spațială folosind o… „trambulină”.

Comentariul senatorului notează și o știre bună, anume că americanii nu ar mai avea nevoie să folosească motoarele rusești, dat fiind că accesul la spațiul cosmic poate fi acum asigurat cu rachete de tip Delta IV și Falcon 9, ambele cu motoare produse în Statele Unite, și că un program complet alternativ la motoarele rusești va fi dezvoltat pînă în 2019.

Concluzia lui John McCain este: „Aceia dintre noi care am ales să slujim în Congres, le datorăm americanilor un proces legislativ care să reflecte buna lor conștiință. […] Punînd capăt subsiidilor plătite de contribuabil regimului Putin este un bun început.”

XS
SM
MD
LG