Linkuri accesibilitate

Despre creșterea și descreșterea mediului de afaceri din Republica Moldova


Shutterstock.
Shutterstock.

IDIS Viitorul și Camera de Comerț și Industrie promovează business-ul provincial.

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul, organizație neguvernamentală, și-a unit eforturile cu o instituție de stat, Camera de Comerț și Industrie, pentru a încerca să promoveze dezvoltarea businessului în provincie. Condițiile de acolo sunt mai puțin propice decât la Chișinău, dar cele două instituții au analizat astăzi la o conferință ce se poate face pentru a le îmbunătăți.

Datele cu care operează experții arată că mai mult de două treimi din întreprinderile înregistrate în Republica Moldova activează în capitala acestei țări.

La Ungheni și în Autonomia Găgăuză, spune economistul Ion Tornea, autoritățile locale au mers pe calea stimulentelor pe segmentul de taxe pentru atragerea investiților, și astfel au reușit să se înscrie în lista regiunilor cu o activitate economică mai pronunțată, dar oricum departe de cea din Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

În ultimii ani, spune Ion Tornea, aceste discrepanțe se adâncesc, în lipsa unor politici realiste de dezvoltare economică la nivel local. Iar constrângerile despre care vorbesc întreprinzătorii se referă la concurența neloială, procesul anevoios de obținere a licențelor și autorizațiilor, precum și plățile ilicite care se oferă pe parcursul acestui proces:

„Reprezentanții mediului de afaceri sunt nemulțumiți de felul în care lucrează procedurile birocratice puse în serviciul business-ului. De fapt, majoritatea soluțiilor se referă la implementarea unui ghișeu unic la nivel local. Business-ul la nivel local se confruntă cu un deficit acut de personal calificat, dar evident, această problemă nu poate fi rezolvată doar prin efortul autorităților publice locale.”

În majoritatea raioanelor, remarcă experții cele mai multe venituri se obțin din comerțul cu ridicata și amănuntul, care este în opinia lui Ion Tornea, o activitate economică neproductivă. La fel, statistica ultimilor ani arată că cele mai puține investiții s-au făcut în domeniul industrial și agricol, însă a crescut numărul afacerilor în sfera serviciilor. În opinia expertului, dezvoltarea business-ului la nivel local depinde și de deschiderea autorităților din comunitate:

„Noi nu avem o organizație la nivel central care s-ar ocupa de atragerea investițiilor în regiuni. Lucrul acesta la discreția sau reprezintă atribuțiile autorităților locale care, cu foarte mici excepții, scapă din vedere aceste activități.”

Cezar Iliaș, reprezentant al Ministerului Economiei notează că mare parte din agenții economici locali nu au bani pe care să îi aloce pentru promovarea produselor și serviciilor și pe de altă parte, nu sunt idei de afaceri inovative, domeniu în care ministerul își propune să intervină, spune Cezar Iliaș:

„Să trecem la incubatoare inovative, acestea vor fi focarele de dezvoltare economică a țării. Ele trebuie să fie cel puțin în fiecare raion, dar pentru noi este valabil ca să ajungem la orice localitate care să-și propună deschiderea acestor incubatoare.”

De fapt, spune Marina Șalaru, directoarea Asociației Contabililor și Audirorilor profesioniști, ceea ce vor antreprenorii sunt reguli clar de joc pe piață, fără intimidări din partea inspectorilor fiscali, monopol și alte presiuni:

„E mai greu să menții afacerea, să meargă. Se cer de toată lumea reguli clare, atât în contabilitate, atât în fiscalitate. La noi, sau bugetul se modifică de câteva ori pe an, politica-bugetar fiscală, deja suntem în februarie și n-o avem. Când începi anul trebuie să știi clar că este așa buget, așa politică, atâtea procente din buget trebuie achitate

Pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile locale, cât și centrale, experții propun asociațiilor de business să formuleze și să indice împreună problemele pe care le întâmpină în activitate inclusiv situațiile în care taxele la nivel local s-ar adoptă într-un mod netransparent.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG