Linkuri accesibilitate

Brazilia, virusul Zika, și Jocurile Olimpice de Vară


 'Zika virus' la Genekam Biotechnology AG în Duisburg
'Zika virus' la Genekam Biotechnology AG în Duisburg

Virusul Zika se adaugă unei liste de probleme cu care se confruntă organizatorii Jocurilor Olimpice de la Rio, primele din America de Sud.

Autoritățile Braziliei au insistat că nu au de gând să anuleze Jocurile Olimpice de Vară din cauza virusului Zika și au cerut presei să nu mai speculeze pe această temă.

Ministrul brazilian al sportului, George Hilton, a dat publicității joi o declarație de presă în care precizează că posibilitatea anulării Jocurilor de la Rio de Janeiro „nu este luată în discuție” și deplânge „materialele și opiniile din presă” în care se speculează că ar exista un asemenea risc.

„Guvernul brazilian este ferm hotărât să asigure ținerea Jocurilor Olimpice din 2016 la Rio de Janeiro într-o atmosferă pașnică și sigură”, se spune în declarația ministrului.
Brazilia – notează Associated Press – este în epicentrul răspândirii virusului Zika, purtat de țânțari, un fenomen pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a calificat drept „un eveniment extraordinar și o amenințare pentru sănătatea publică”.

Medicii încearcă să stabilească dacă există o legătură între infectarea cu Zika a gravidelor și un foarte rar defect la naștere.

Săptămâna aceasta, președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a spus că are „mare încredere” că Jocurile se vor ține potrivit programului. Iar corului de asigurări i s-a alăturat și președinția Braziliei, prin vocea purtătorului de cuvânt al Dilmei Rousseff, Jacques Wagner.

Wagner a spus că autoritățile nu recomandă gravidelor să meargă în Brazilia cu ocazia JO, dar toți ceilalți spectatori vor fi în siguranță.

Ministrul brazilian al sportului, George Hilton, a repetat joi această recomandare, adăugând că vremea ceva mai răcoroasă din Brazilia în perioada JO, adică în august, când în America de Sud se consideră că este iarnă, va contribui la scăderea numărului țânțarilor activi.

Președinta Dilma Rousseff a spus că va ordona armatei să pornească ceea ce a numit o „mega-operațiune” împotriva țânțarilor, pentru distrugerea locurilor unde se înmulțesc.

Associated Press observă că virusul Zika se adaugă unei liste de probleme cu care se confruntă organizatorii Jocurilor de la Rio, primele din America de Sud. Alte necazuri mai vechi sunt poluarea apei din centrele pentru sporturi acvatice de la Rio, precum și reducerea cheltuielilor organizatorice. Până acum s-au vândut numai jumătate din biletele rezervate brazilienilor, iar organizatorii se tem că virusul Zika va ține la distanță turiștii străini.

Toate aceste temeri vin pe fondul celei mai profunde recesiuni economice din Brazilia din ultimele opt decenii. Inflația a depășit pragul de 10 procente, moneda braziliană și-a pierdut 30% din valoare față de dolarul american, iar președinta Dilma Rousseff se confruntă cu posibilitatea suspendării din funcție pe fondul scandalurilor de corupție prin care trece partidul său de guvernare, stângist.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG