Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: atragerea investiţiilor nipone trebuie să fie prioritară


Interviu cu noul ambasador al Moldovei la Tokyo.


Cu sprijinul Japoniei, în Republica Moldova au fost puse în practică mai multe proiecte în agricultură, industrie alimentară, sănătate și educație.

Europa Liberă: Statisticile arată că guvernul Japoniei a acordat Moldovei asistență financiară nerambursabilă în valoare de milioane de dolari americani. De ce ar exista interesul Japoniei pentru Republica Moldova, să acorde sprijinul acesta?

Vasile Bumacov: „Țara noastră a obținut 92 de milioane de dolari granturi și puțin mai mult de 100 de milioane credite în condiții foarte convenabile. În fiecare zi Japonia semnează acorduri de asistență de sute de milioane de dolari. Deci, Japonia este o țară cu viziuni globale. Japonezii înțeleg mai bine ca oricine în această lume ce înseamnă mediu ambiant, ce înseamnă să ai aer curat. Japonia cel mai mult susține țările care doresc să facă proiecte cu impact

Suntem o țară mică și foarte poluantă. De aceea Japonia ne-a susținut, ca noi să investim în producerea de biomasă, ne-a susținut în modernizarea agriculturii cu tehnică modernă, nu tehnică care consumă de două-trei ori mai mult combustibil și poluează atmosfera.

ecologic. Noi suntem o țară mică și foarte poluantă. De aceea Japonia ne-a susținut, ca noi să investim în producerea de biomasă, ne-a susținut în modernizarea agriculturii cu tehnică modernă, nu tehnică care consumă de două-trei ori mai mult combustibil și poluează atmosfera. Și vor continua să ne susțină. Acesta este un aspect. Doi, specificul acestui popor generos – ei se mândresc cu faptul că pot să ajute pe altcineva. Japonezii atât de mult și-au dorit acest lucru, după al Doilea Război Mondial în care țara a fost ruinată. Să știți că după zece ani de la acesta Japonia a insistat să devină țară donatoare. Așa a fost creat și primul proiect KR, după care KR2. Deci, iată acest specific al japonezilor care consideră că sunt un popor care trebuie să ajute alte popoare la greu le aparține lor. Și al treilea aspect, Japonia este una dintre cele șapte mari țări industrializate, aceste țări își asumă angajamente. Japonia, odată ce a promis că o parte din bugetul țării va fi acordat țărilor sărace sau în curs de dezvoltare, ei cu sfințenie respectă acest angajament. Deci, Japonia caută țările cu care ar putea colabora în așa mod, ca să aducă cât mai mult folos planetei, oamenilor, și să se mândrească cu acest lucru.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Moldova punea mai mult accent pe preluarea de experiențe, pe cunoștințe nipone, pe proiecte, pe granturi, dar totuși, ca să se dezvolte economia, este nevoie de investiții. Atragerea investițiilor nipone ar duce la dezvoltarea unei noi etape în relațiile dintre Chișinău și Tokyo.

Vasile Bumacov: „Japonezii sunt foarte atenți, când este vorba de investiții. Au o abordare foarte atentă. Eu cunosc acest lucru, fiindcă am negociat proiecte de investiții în Republica Moldova. Și după studii, ei de fiecare dată spun că încă nu este timpul. Iată, mă bucur foarte mult că o companie mare japoneză Sumitomo a venit în țară. Nu direct din Japonia, dar a venit. Dacă am avut până acum ajutor, grant, proiecte comune, aceasta deja este o investiție clară a unei companii mondiale, care ne bucură foarte mult. Dar Moldova are nevoie de mult mai multe investiţii. Eu cred că voi reuşi să conving prietenii noştri niponi nu numai să ne ajute cu granturi, dar chiar să vină să investească, fiindcă avem nevoie de transfer de tehnologii.”

Europa Liberă: Şi ce domenii ar fi atractive pentru investiţiile japoneze?

Vasile Bumacov: „Pe mine, de exemplu, m-ar interesa foarte mult, ca fost ministru al Agriculturii, domeniul de procesare şi de promovare. Dacă pe un produs în Moldova va mai scris undeva că o companie e joint venture cu

Consumatorul japonez, când va vedea pe raft un vin din Moldova produs de o companie mixtă moldo-japoneză, vă asigur că va cumpăra această sticlă de vin.

Japonia să ştiţi că se va vinde mult mai bine. Şi eu foarte mult mi-am dorit în domeniul de procesare a produselor noastre, domeniul de vinificaţie, fiindcă Japonia este o ţară consumatoare de vin, în fiecare an creşte consumul de vin. Consumatorul japonez, când va vedea pe raft un vin din Moldova produs de o companie mixtă moldo-japoneză, vă asigur că va cumpăra această sticlă de vin. Sigur că în industrie noi avem nevoie să facem ordine. Mă bucur că aud în ultimul timp această dorinţă foarte serioasă a guvernului şi sunt primele mişcări, să dea Domnul să continue acest lucru. Și veţi vedea că japonezii vor atrage o atenţie mai mare ţării noastre.”

Europa Liberă: În această cooperare bilaterală moldo-niponă, ce vă doriţi cel mai mult să se întâmple în următoarea etapă a dumneavoastră de activitate?

Vasile Bumacov: „Vreau să văd cât mai mult vin vândut în Japonia. Vreau să văd cât mai mulţi turişti niponi în Republica Moldova. Fiindcă japonezii sunt în toată lumea.”

Europa Liberă: Şi moldovenii au început să descopere Japonia, merg în turism.

Vasile Bumacov: „Vizitând Japonia, oamenii noştri îşi schimbă foarte mult mentalitatea. Da, noi ne-am schimbat mult, văzând Europa, văzând Statele Unite ale Americii, dar eu vă asigur: cu cât mai mulţi moldoveni vor merge în Japonia, cu atât mai diferiţi vom fi spre bine. Eu am avut posibilitatea să trimit foarte multă lume la studii în Japonia, la cursuri de pregătire, în Ministerul Agriculturii mi se pare că majoritatea au fost în Japonia, cei care au avut posibilitatea, care au cunoscut limba engleză, să vedeţi că aceşti oameni nu-şi schimbă şi după câţiva ani părerile. Fiindcă la noi cum se întâmplă? Eu îmi amintesc primele dăţi când mergeam peste hotare, vedeam, veneam impresionaţi şi peste două-trei zile reveneam la rutina noastră şi la apucăturile noastre strâmbe, dar cu cei care vin din Japonia vă asigur că acest lucru nu se întâmplă. Ei meditează foarte mult şi au un comportament deosebit.”

XS
SM
MD
LG