Linkuri accesibilitate

„Un moratoriu pentru șase luni nu avantajează pe nimeni”


De ce vrea premierul Pavel Filip să suspende pentru șase luni controalele la agenții economici.

De curând, premierul Pavel Filip a propus ca pentru o perioadă de șase luni să fie suspendate controalele și perchezițiile la agenții economici. Proiectul va fi propus spre avizare la ședința de guvern de miercuri. Acesta ar urma să suspende sechestrul pe bunurile agenților economici, controalele programate, dar și pe cele inopinate. Inițiativa a fost discutată cu autorități din domeniu și cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Ce cred agenții economici despre acest proiect?

Alexandra Can administrează o fabrică de marochinărie din capitală. Ea crede că sistarea controalelor pe o perioadă de jumătate de an nu are cum să rezolve problema presiunilor și perchezițiilor abuzive din partea inspectorilor fiscali. În opinia ei, marii întreprinzători știu cum să se apere de controlorii rău intenționați, iar cei mici ar avea nevoie mai întâi de facilități fiscale în primii ani de activitate și nu neapărat de o lipsă a controalelor:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

„Un moratoriu pentru șase luni de zile nu avantajează pe nimeni, noi avem nevoie de mecanisme economice care să stimuleze dezvoltarea. Ar însemna asta că nu o să verifice nimeni dacă forța de muncă se folosește la negru, este asta bine sau nu? Eu zic că nu. Este adevărat că unii își permit să se ducă, doar că nu la noi, acei care știm drepturile noastre, dar la acei mici, pe care sigur că îi necăjesc mult.”

O asemenea inițiativă, în opinia directoarei Unii Producătorilor de Zahăr, Raisa Bejan ar putea pune bazele unor modificări în legislație, astfel încât să fie excluse posibilitățile de a intimida agenții economici și în aceleași timp să fie responsabilizați controlorii:

„Nimeni nu dorește să nu fie agenții controlați, dar pur și simplu să nu fie abuzurile fiscale. La noi fiecare control care vine, vrea să găsească numaidecât acolo dezastru, altfel el se socoate că el nu-i controlor. Ai venit, ai văzut că nu este nimic, atunci scrie că nu sunt încălcări și du-te mai departe, nu sta acolo.”

Raisa Bejan precizează că cele mai multe sesizări de abuz vin din partea întreprinzătorilor mici, care alteori, crede ea, admit greșeli din neștiință, întrucât începători fiind, nu-și pot permite să plătească specialiști calificați în domeniu:

„La întreprinderile mari este și serviciul juridic, contabili, ei sunt mai puternici și de pot apăra, dar la micile întreprinderi ei nu au așa state de personal, poate nici contabilii nu sunt la nivelul la care se cuvine. De asta ei tot timpul cad pradă controalelor și nu știu cum să fugă și aici se formează baza pentru corupție și luare de mită.”

De fapt, susține Sergiu Chirică, manager în cadrul Camerei Americane de Comerț, problema nu este în legislația care reglementează controalele de stat ci în autoritățile care au sarcina și competența de a efectua aceste operațiuni, întrucât, notează el, acestea ar opune rezistență normelor și ar acționa pe cont propriu. Întreruperea controalelor va avea efect și relevanță doar dacă prevederile acestui proiect vor fi încadrate în legislația care reglementează activitatea de control, sugerează Sergiu Chirică:

„Îndată ce va intra în vigoare acest moratoriu, este necesar să fie format un grup de lucru dintre autoritățile statului, dintre autoritățile care efectuează controalele de stat, mediul de afaceri, societatea civilă pentru a identifica anumite soluții de a depăși rezistența acestor autorități, fiindcă noi avem o lege destul de bună, ea este competitivă cu legislația europeană. Noi avem la moment o restanță la implementarea acesteia și la înțelegerea corectă a acesteia de către autorități.

Proiectul care ar urma să introducă un moratoriu asupra verificărilor agenților economici va fi dezbătut de cabinetul de miniștri, și în cazul unui aviz pozitiv, expediat pentru adoptare în legislativ. Sergiu Chirică, spune că această inițiativă poate servi și ca prilej pentru a populariza legislația în domeniul controalelor, astfel încât agenții economici să-și cunoască drepturile, obligațiile și mai ales cum pot riposta în cazul controalelor abuzive și nejustificate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG