Linkuri accesibilitate

Preliminarii la alegerile prezidențiale americane 2016 în Iowa


Senatorul republican Ted Cruz și democrata Hillary Clinton în prima linie...

În Statele Unite au început alegerile primare pentru desemnarea candidaților partidelor democrat și republican în alegerile prezidențiale din noiembrie. Cum președintele Barack Obama este în la doilea mandat consecutiv și nu mai poate candida, în ambele partide cursele sunt deschise, fără favoriți evidenți. Iar primele alegeri au avut loc în statul Iowa.

Iowa este un stat atipic pentru electoratul american: majoritar alb și agrar, profund religios. Așa că rezultatele nu spun foarte mult despre cum va evolua campania pentru alegerea candidaților în cele două partide, dar au un impact simbolic important. Votul a confirmat două teze: nici un candidat nu este un favorit cert și ambele partide sunt divizate destul de clar între electoratul de centru și cel de extremă, dreapta sau stânga.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Alegerile din partidul democrat au fost câștigate de fostul secretar de stat Hillary Clinton, dar la o diferență de mai puțin de 1% față de cel mai puternic contra-candidat, senatorul independent Bernie Sanders.

Clinton și Sanders practic la egalitate în Iowa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00

Clinton conducerea în sondaje la un moment cu peste 20% în fața lui Sanders, dar programul acestuia, aproape socialist, pare să nu-i sperie pe americanii de stânga: senatorul vrea să lupte cu „sistemul”, să reducă imensele diferențe de venit, să pulverizeze monopolurile, mai ales cele financiare și să facă studiile superioare gratuite.

Senatorul Bernie Sanders
Senatorul Bernie Sanders

Un punct pe care mulți europeni nu îl înțeleg, dar care, la fel ca asigurarea de sănătate pentru toți cetățenii, ar fi o schimbare revoluționară într-o societate în care accesul la studii superioare depinde în primul rând de venitul personal.

Cruz contra Trump în preliminarele din Iowa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00

Următorul test este statul New Hampshire. Acolo vor fi primele alegeri primare deschise, iar Sanders este dat favorit și din cauza faptului că au loc în statul vecin cu Vermont, statul lui Sanders.

Cu toate acestea, analiștii sunt în continuare convinși că Hillary Clinton va câștiga nominalizarea Partidului Democrat, fiind candidata de centru cu cele mai bune șanse în noiembrie, cu cea mai solidă bază financiară și structură electorală.

Senatorul Ted Cruz
Senatorul Ted Cruz

În tabăra republicană, în Iowa, victoria i-a revenit celui mai conservator dacă nu chiar reacționar candidat, senatorul de Texas, Ted Cruz (28%).

Cruz este un mare avocat al dreptului de port armă, se opune strict avortului și căsătoriilor între persoane de același sex, respinge orice negocieri cu Iranul sau Cuba, este de părere că extremismul poate fi combătut numai cu măsuri militare drastice și vrea, desigur, să elimine asigurarea de sănătate universală, o reformă introdusă cu greu de președintele Obama.

Pe locul doi s-a clasat miliardarul Donald Trump(24%), cel care conducea în sondajele de opinie de luni de zile, urmat de moderatul Marco Rubio (23%), senatorul de Florida care pare să fie acum, singurul candidat republican moderat cu o șansă de a câștiga totuși nominalizarea partidului.

Ce urmează? În ambele partide vor continua alegerile primare, sub diverse forme: caucus, cum a fost în Iowa, unde alegătorii partidelor se adună în diverse locuri, case private, școli, biserici și votează ridicând mâna după o dezbatere; alegeri deschise, în care oricine poate vota pentru oricare candidat; alegeri semi-deschise, cum vor fi următoarele în New Hampshire, în care votează numai alegătorii înscriși sau independenții; și alegerile închise, rezervate numai alegătorilor înscriși pe lista electorală a partidului. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să fie membri de partid.

Primul test de importanță națională va fi pe 1 martie, așa numitul „Super marți” când se va vota în 13 state, inclusiv șase din sud.

În cursul acestor alegeri preliminare, candidații câștigă delegați iar la congresele partidelor, din vară, candidatul cu cei mai mulți delegați va fi desemnat candidatul partidului respectiv în alegerile prezidențiale din noiembrie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG