Linkuri accesibilitate

Cazul Marem Alieva: „nodul gordian” al problemei violenței în familie în Federația Rusă


Marem Alieva
Marem Alieva

În Rusia mor anual din cauza violenței în familie 10.000 de femei.

După ani de abuzuri violente la care a supus-o soțul ei, Marem Alieva, locuitoare a Ingușetiei, a dispărut în septembrie. De atunci sora ei, Elizaveta Alieva, încearcă să afle ce s-a întâmplat, luptând cu sexismul, amenințările și indiferența autorităților.

Potrivit unei relatări a corespondenților Europei Libere Mariana Toroceșnikova și Robert Coalson, Elizaveta încă refuză să creadă că Marem a fost ucisă de soțul ei, Muharbek Ievloiev, ca s-o împiedice să pună capăt unei conviețuiri dureroase, dar indiciile în favoarea acestei ipoteze se înmulțesc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Ievloiev a fost reținut de autorități la 21 ianuarie. A fost pus în arest la domiciliu pentru două luni, în urma unei ședințe de tribunal la care Elizaveta și avocații ei n-au avut acces. Nu este limpede în baza căror prevederi ale Codului Penal este anchetat și nici cu ce acuzații s-ar putea confrunta, dacă va fi până la urmă vreo acuzație.

Cazul întortocheat și tergiversat al lui Marem Alieva ilustrează „nodul gordian” al problemei violenței în familie în Federația Rusă: imperfecțiunile legilor, absența voinței poliției și procuraturii de a aplica legea, corupția larg-răspândită, abuzul de putere și conservatorismul cultural care ascunde de multe ori sexism cras.

„Asemenea lucruri se pot întâmpla la Tambov, Vladivostok, Volgograd sau la Moscova”, a spus avocata Mari Davtian, care ajută victimele violenței în familie la Centrul ANNA. Davtian recunoaște că în Caucazul de Nord un rol special îl joacă structurile de clan, dar adaugă că problema este larg-răspândită în toate regiunile ruse.

Marem, în vârstă de 37 de ani, se plângea că este abuzată de soțul ei de vreo 15 ani. Ea a încercat de mai multe ori să fugă de-acasă, dar fără succes. Necazurile ei au început să se agraveze vara trecută, când a depus o plângere oficială în care spunea că soțul ar fi torturat-o, ar fi ras-o în cap, i-ar fi băgat capul într-o pungă de plastic și ar fi bătut-o.

Marem a fugit apoi de-acasă, dar soțul a găsit-o într-un refugiu și a obligat-o să se întoarcă. Sora ei, Elizaveta, a încercat să alerteze autoritățile, însă fără succes, cum a spus Europei Libere avocata Olga Gnezdilova.

Avocata ne-a mai spus că nu doar autoritățile, dar și rudele au încercat să le convingă pe Marem și Elizaveta să nu se mai plângă și să se împace cu soarta.

Elizaveta a spus Europei Libere prin telefon, din Ingușetia, că a contactat poliția când a dispărut sora ei, dar în zadar.

Potrivit Elizavetei, polițiștii i-au spus că ar fi mai bine ca problema să fie rezolvată „în familie” și au refuzat să-i înregistreze plângerea împotriva cumnatului, care, au spus ei, nu făcuse nimic rău.

Rusia nu are legi specifice împotriva violenței în familie, deși asemenea proiecte legislative au fost depuse în Duma de Stat de vreo 40 de ori, după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Ministerul de Interne are un registru cu numele bărbaților care și-au bătut frecvent soțiile sau copiii.

În 2014 în evidență erau peste 150.000 de nume, dar mulți spun că registrul nu este nici pe departe complet, fiindcă până și unele victime ale violenței nu au găsit numele agresorilor pe listă. În Rusia mor anual din cauza violenței în familie 10.000 de femei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG