Linkuri accesibilitate

Serghei Melnicenko: „Nu pot nici confirma, nici infirma informațiile despre folosirea frauduloasă a fondurilor din contul special”


Un expert economic de la Tiraspol despre ancheta asupra folosirii abuzive a fondurilor din contul special pentru colectarea plăților la gaze.

Procuratura regiunii transnistrene a început un control pe marginea informațiilor de folosire abuzivă a banilor din contul special pentru colectarea plăților la gaze, cont din care sunt acoperite o parte din cheltuielile sociale ale regiunii. Presa a scris, cu referire la deputați care fac opoziție liderului regiunii Evgheni Șevciuk, că o parte din banii respectivi ar fi fost folosiți pentru funcționarea structurilor executive. Banca centrală de la Tiraspol a anunțat printr-un comunicat că banii au fost cheltuiți cu maximă corectitudine, iar Evgheni Șevciuk a cerut locuitorilor regiunii „să nu se lase influențați de provocările care apar în presă, provocări care vin inclusiv din partea serviciilor speciale ale altor state”. Potrivit lui, banii au fost gestionați corect, pentru plățile sociale, stabilizarea rublei și a masei monetare, pentru apărare și pentru asigurarea securității.

L-am întrebat pe expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko, care este contextul în care a apărut în discuție subiectul contului special pentru plățile la gaze și despre ce sume ar fi vorba.

Serghei Melnicenko: „În relațiile dintre Rusia, Moldova și Transnistria chestiunea achitării gazelor rusești livrate și consumate în regiunea transnistreană a fost întotdeauna una care a generat tensiuni.

De mai bine de 10 ani consumatorii transnistreni își achită consumul, dar banii nu ajung la furnizor. Potrivit datelor apărute în presă, datoria Transnistriei pentru gaze a depășit cinci miliarde de dolari. La modul formal însă, în virtutea faptului că Transnistria nu are un statut internațional recunoscut, datornicul este Republica Moldova.

Banii acumulați astfel sunt folosiți pentru reducerea deficitului bugetar al regiunii transnistrene, inclusiv pentru acoperirea capitolelor protejate social – pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor. Pentru asta a fost la un moment dat adoptată o lege cu privire la unele particularități ale achitărilor pentru gaze, lege în baza căreia a fost creat un cont special pentru acumularea acestor plăți.

Situația acestui cont și direcțiile de folosire a banilor acumulați acolo au fost dintotdeauna subiect de interes pentru societate. De la bun început și până în prezent informația despre acest cont nu era foarte accesibilă publicului. Acum câțiva ani acest cont special a fost chiar secretizat. Datele despre starea contului, date care erau sintetizate și monitorizate de un organ al puterii special creat în acest scop, erau accesibile doar celor care aveau acces la secretul de stat – președintele, membrii executivului, deputații. Informația respectivă le era oferită în fiecare trimestru.

Însă, la mijlocul lunii ianuarie, inspecția pentru protejarea secretului de stat de pe lângă președinte a decis să ridice unele restricții la distribuirea publică a informațiilor cu privire la sumele care intră în contul special pentru plățile la gaze și modul de utilizare a acestora.

La ultima ședință plenară, deputații Sovietului suprem au dat indicații organului său de control – Curții de Conturi – să facă un control analitic și de expertiză pe marginea stării contului special și modului de circulație a banilor în acest cont. Printre sarcinile puse de deputați este de a se vedea cine sunt cei mai mari plătitori la acest cont, cine are datorii și cât de mari. Acest lucru este necesar pentru asigurarea transparenței bugetului, precum și a modului de cheltuire a finanțelor publice.”

Europa Liberă: De ce acum a fost decizia aceasta de ridicare a caracterului secret al acestui cont special?

Serghei Melnicenko: „Explicația de ce anume acum a fost ridicat acest caracter secret constă în relațiile dintre ramurile puterii. La modul formal executivul trebuia să ofere președintelui și Sovietului suprem datele de la TiraspolTransGaz cu privire la fondurile acumulate și modul de distribuire a acestora, pentru ce erau cheltuiți banii. Dar evident că doar un cerc restrâns de persoane putea face cunoștință cu aceste informații. Iar noua componență a Sovietului suprem pledează pentru transparența și deschiderea planificării bugetare și a folosirii mijloacelor bugetare. Cred că prin asta se explică faptul că anume acum acest cont a fost desecretizat.”

Europa Liberă: Acest lucru are vreo legătură cu situația economică din regiune și cu faptul că trebuie cumva completat bugetul, unul foarte deficitar?

Serghei Melnicenko: „Nu cred că are o legătură directă cu starea economiei, pentru că acum pe contul special pentru plățile la gaze ajung tot mai puțini și mai puțini bani. Asta, din două motive. În primul rând, scade prețul gazelor, prețul contractual cu care agenții economici primesc gaze, lucru valabil și pentru populație. În al doilea rând, scad volumele de producție, ceea ce înseamnă că se consumă mai puține gaze.

Iată de ce avem mai degrabă un tablou negativ al stării generale a acestui cont. Din acest motiv se și simte o lipsă de bani și în fondul de pensii, și în buget, pentru onorarea chiar și a capitolelor social protejate. În proiectul bugetului pentru anul 2016 deficitul bugetar doar la capitolele social protejate se ridică la 1 miliard 700 milioane de ruble. Subliniez, doar la capitolele social protejate.”

Europa Liberă: Analiștii, dar și opoziția din Transnistria spun că de pe contul special pentru colectarea plăților la gaze se fac cheltuieli nu doar în interesul public…

Serghei Melnicenko: „Da, despre asta săptămâna trecută, miercuri, a declarat public președintele Comitetului legislativ pentru politică economică, Alexandr Martînov, care a făcut referire la informații din anumite surse mass media potrivit cărora banii de pe contul special de gaze erau folosiți pentru crearea unui fond social de stabilizare, de unde banii s-ar fi dus pentru finanțarea funcționării organelor puterii. În aceeași zi, în prima lectură, a fost adoptat, la inițiativa deputatului Oleg Vasilati, un proiect de lege care interzice la modul direct folosirea surselor extrabugetare pentru întreținerea instituțiilor publice, pentru că în conformitate cu legea, aceste instituții trebuie să fie finanțate exclusiv din bugetul central.”

Europa Liberă: Și aceste prevederi se referă în mod special la contul de gaze?

Serghei Melnicenko: „Aceste prevederi se referă la contul de gaze, dar și la fondurile care primesc finanțare de la anumite întreprinderi sau chiar din străinătate. Se propune ca inclusiv din Fondul umanitar transnistrean banii să nu meargă în buget.

Deci, nu pot nici confirma, nici infirma aceste informații din presă cu privire la folosirea frauduloasă a fondurilor din contul special. Pot constata doar că aceste lucruri se discută, dar nu există niciun fel de dovezi în acest sens.”

XS
SM
MD
LG