Linkuri accesibilitate

Propagandă rusă și alegeri anticipate (Victor Ciobanu/Ziarul Național)


Avertismente internaționale: nevoia de stabilitate (newsmaker.md, Adevărul, IPN).

Referinţa la Republica Moldova pe care a făcut-o fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu publicat de agerpres.ro este preluată de cel puţin trei publicaţii de la Chişinău, newsmaker.md, „Adevărul” şi Agenţia IPN. Republica Moldova are nevoie urgent de stabilitate, a spus fostul prim-ministru şi ministru de externe al Portugaliei care în perioada 2004-2014 a îndeplinit funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi a vizitat mai multe ori Chişinăul.
Stabilitatea ar fi necesară pentru ca Moldova să finalizeze reformele şi să îşi definească viitorul alături de Europa, susţine el. La fel, oficialul crede că societatea moldovenească este cea care trebuie să găsească un compromis, o linie comună între diferitele forţe politice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

O altă declaraţie din presa internaţională vizând Moldova este citată doar de adevărul.md şi aparţine ministrului de Externe de la Varşovia, Witold Waszczykowski. Acesta a spus la Radio Polonia că Parteneriatul Estic este un eşec. Iniţiativa UE vizând mai multe republici ex-sovietice inclusiv Republica M oldova fusese lansat de Polonia şi Suedia. Acum, ministrul polonez de Externe respinge acest program ca fiind unul „eronat" şi spune că „Ideea potrivit căreia o bună politică estică poate fi condusă via UE este un mit", În opinia sa, Parteneriatul Estic „creează doar iluzii" şi nu oferă o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană unor ţări din cadrul acestuia precum Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan şi Republica Moldova. „Adoptată de Guvernul (polonez) precedent, această politică s-a soldat cu un eşec, deoarece Euromaidanul a repus-o în discuţie", a apreciat Witold Waszczykowski.

„Ziarul Naţional” preia şi publică de pe ziare.com un comentariu extrem de critic la adresa României pentru felul cum tratează Republica Moldova semnat de Armand Goşu, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, analist specializat în spaţiul ex-sovietic. Autorul reproşează autorităţilor române că susţin coaliţia lui Plahtoniuc şi stabilitatea adusă de guvernul acestuia, iar prin asta „netezesc”, spune el, drumul acestuia către cea mai importantă funcţie în stat. La Chişinău se vorbeşte intens şi cu groază de candidatura lui Plahotniuc la fotoliul de preşedinte, îi avertizează însă Goşu pe demnitarii de la Bucureşti. „Orice om cu capul pe umeri s-ar feri de orice asociere cu Plahotniuc. Sau România crede că cetăţenii moldoveni sunt o turmă care o să aplaude când o să primească banii pe salarii şi o să uite de Plahotniuc şi de miliardul de dolari furat din bănci?” se întreabă autorul.

Victor Ciobanu, autor de editoriale la „Ziarul Naţional”, prevesteşte în ultimul său articol amplificarea propagandei mediatice cu tancurile (de carton, desigur) rusești și declanșarea dosariadei cu așa-zisa lovitură de stat. Și pentru că oricum alegerile anticipate sunt inevitabile – e doar o chestie de timp –, vor apărea tot felul de partiduțe și platformuțe clone care, așa cum cred regizorii, vor induce electoratul în eroare. Procedeu deja folosit anterior, ce denotă o lipsă acută de imaginație. Alte baloane de săpun vor fi lansate zilnic la toate televiziunile, portalurile și presa oligarhului. „Ce să zic? Au avut și sovieticii o mașinărie propagandistică mult mai mare și profesionistă. Dar de la o vreme nu a mai crezut-o nimeni. Cu ce s-a finalizat știm. Bancul cu televizorul și frigiderul rămâne valabil. Ca și celălalt – că din rahat iese magiun doar pe jumătate…”

XS
SM
MD
LG