Linkuri accesibilitate

Cine e capabil să facă schimbarea: strada sau guvernarea?


La sfîrșit de săptămână cu Valentina Ursu și invitații ei din Căușeni

Criza politică din Republica Moldova nu s-a sfârșit. Tabăra antiguvernamentală solicită demisia executivului condus de Pavel Filip și alegeri parlamentare anticipate, iar exponenții puterii spun că, dimpotrivă, protestatarii destabilizează țara și își văd numai de propriile agende publice. Cine e capabil să facă schimbarea: strada sau guvernarea?

Asumarea de către guvern a unei etichete pro-europene nu mai este suficientă. Poziția pro-occidentală a cabinetului de miniștri este un paravan care ascunde corupția. Clasa politică poartă vina pentru provocarea și adâncirea crizei actuale – sunt doar câteva gânduri desprinse din discuțiile pe care le-am avut la Căușeni cu oamenii întâlniți ocazional în stradă.

„La moment suntem într-o frustrare şi suntem într-o deznădejde. Este un dezastru, toată presa este inundată cu informaţii referitoare la averile pe care le au demnitarii, salariile pe care le au. Pentru noi este o groază. Este un vacuum între cei de la conducerea de vârf din guvern, din Parlament, din agenţii, ei trăiesc într-o altă lume. Sunt două Moldove şi noi, sărmanii, care suntem în a doua Moldovă, ducem în spate tot dezmăţul şi tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Nu vedem ieşire din situaţie cu guvernul care a fost ales, noi nu ştim ce program de guvernare este la noi la moment. Al doilea este actul hoţesc exprimat prin depunerea jurământului în miez de noapte. Şi următorul este cu avertizările care vin la eliberare, destituire ş.a.m.d. De aceea, vedem pericolul în care se află toată Republica Moldova, suferim foarte mult noi. Și tot noi, cetăţenii, suntem vinovaţi de faptul că acei de sus au reuşit să facă acest lucru.”

„În Republica Moldova este o criză profundă. Şi crizele de obicei se rezolvă ori tărăgănat, ori brusc. Deci, în cazul nostru, cred că trebuie tăiat nodul gordian, după logică.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cine să-l taie?

„Cei care stau în piaţă, că altcineva nu are cine tăia. Ceilalţi taie din buzunarele noastre, din existenţa noastră.”

Europa Liberă: S-a înscăunat un nou guvern. Poate e cazul să i se dea o şansă să se vadă dacă vrea să facă schimbare? Poate, e capabil să aducă bunăstare în casa cetăţeanului?

„Acest guvern şi-a luat sieşi şansă, nu i-a dat-o nimeni de fapt, de ochii lumii pot fi spoite multe lucruri, dar lucruri esenţiale nu cred că poate face din simplul considerent că sunt oamenii vechi. La ce mă pot aştepta de la un om care nu a rezolvat ani de zile problemele? Că le va rezolva acum? Eu sunt profesor de specialitate şi ştiu prea bine că nici genetic omul nu poate fi schimbat, pentru că are în genele lui ceva, darmite un matur care, sărmanul, s-a cam molipsit de diferite boli. Şi pe omul bolnav îl tratezi, dar ceea ce este la noi în Republica Moldova este cancer, acesta nu se tratează, se tratează brusc.”

Europa Liberă: De aici, de la Căuşeni, cum se vede situaţia din Republica Moldova? De ce lumea e atât de revoltată, nemulţumită, dezamăgită?

„E revoltată şi nemulţumită de ceea ce se petrece la nivel de republică, a trecut orice limită a bunului simţ. Şi cu ceea ce iese primul ministru la toate televiziunile şi spune că e omenie şi în prim-plan e bunăstarea poporului, îmi parte foarte rău, e greşit.”

Europa Liberă: De ce credeţi că e greşit?

„Dacă se gândeau la bunăstarea poporului în atâţia ani, pe care tot poporul i-a adus la guvernare, se putea face ceva şi lucrul se mişca în bine. Dar aşa nu se vede absolut niciun progres. Şi ne pare rău că suntem două tabere, poporul pe de o parte, şi a doua tabără sunt acei pe care poporul i-a adus în funcţie.”

Europa Liberă: Ce e de făcut acum? Care e soluţia? De unde vine? De la cine vine această rezolvare a problemelor?

„Poporul s-a deşteptat şi e necesar să mergem la alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Aveţi cu cine să votaţi? Ştiţi pentru ce să votaţi?

„Puţin câte puţin se conturează o dreaptă a politicii noastre. Doar dacă nu li se vor pune piedici de cei care sunt actualii, dar trebuie să înţeleagă actualii că ajunge atât cu bătaia aceasta de joc faţă de noi, de popor, să se mai gândească puţin şi la bunul Dumnezeu.”

Europa Liberă: Dar cine e răul cel mai mare?

„Politicianul care stă în capul mesei acum, cei care se află acum la guvernare.”

„Se trăieşte greu de aceea că suntem rău organizaţi. Aceasta e lipsă de guvern.”

Europa Liberă: Guvern este.

„Deja este, dar necesită şi timp pentru a pune la cale toate acele probleme cu care astăzi ne confruntăm.”

Europa Liberă: Şi ce aşteptări legaţi de activitatea noului executiv?

„Aşteptăm, cel puţin, să fie echilibrat bugetul, să putem conta pe unele cheltuieli de buget. Fiind bugetar, pe noi aceasta cel mai mult ne interesează, atunci când sunt golurile financiare care ne blochează activităţile.”

„Primind acum bugetul, trebuie de lucrat foarte atent la politica fiscală. Producătorii agricoli sunt stăruitori, dar a fost anul trecut o secetă şi nimeni nu a făcut nimic. Au fost gospodării care au pierdut mai mult de 30%. Trebuie de ajutat, trebuie de susţinut. Noi trebuie să avem credite. Noi trebuie să avem nişte fonduri.”

„Situaţia din Republica Moldova este un băţ cu două capete şi ambele capete ard, unde nu ai pune mâna, te frigi. Dacă dai la alegeri, nimeni nu poate să presupună rezultatul şi, dacă rămâi cu ce este, e jale.”

Europa Liberă: Şi atunci ce e de făcut?

„Îmi pare că versiunea întâia – riscul. Este un mare risc, dar cred că s-ar cuveni să încercăm să schimbăm lucrurile brusc, deodată, la alegeri.”

„Pe actualul Parlament nu îl văd lucrativ şi nu îl văd ca să întreprindă nişte paşi strategici.”

Europa Liberă: Dar tot dumneavoastră sunteţi cei care i-aţi mandatat pe deputaţi. Ajungând în Parlament, la un an distanţă de la alegerile parlamentare din 2014, vi s-au schimbat opţiunile?

„Chiar de la alegerea acestui Parlament ne-am pus toți întrebarea: Doamne, cum s-a întâmplat? Fraza pe care o exprimam toţi cei care totuşi am mizat că cetăţeanul Republicii Moldova, fiindu-i impuse atâtea nevoi şi atâtea primejdii, şi atâtea obstacole, până la urmă, să închidă ochii în faţa unui pahar de băutură în ziua alegerilor, să închidă ochii în faţa unui ajutor pe care i l-a dat, ce i-a ajuns pentru o zi. I l-a dat partidul şi noi, cei care am fost în procesul de monitorizare a scrutinului electoral, ştim foarte multe încălcări care au fost comise şi nimeni nu a luat cel puţin act de aceste încălcări.”

„Ei s-au ales, nu noi. Noi am votat oameni ca lumea, dar nu nebuni.”

Europa Liberă: S-a ales guvernul. Acum poate fi o schimbare în bine?

„Noi înţelegem că e greu, fiindcă, ca să primeşti azi ajutoare din Europa, trebuie mult de făcut. Fiindcă au pierdut încrederea în noi. O pierzi într-o zi, dar ca să o câştigi, trebuie mult să munceşti.”

Europa Liberă: Dar vă explicaţi de ce s-a pierdut această încredere din partea partenerilor din exterior?

„Furturi mari.”

Europa Liberă: Cine e răul cel mai mare în Moldova?

„Acei care conduc.”

Europa Liberă: Cei pe care i-aţi ales.

„Noi i-am ales. Şi la anul, dacă îi vom alege din nou, tot ei vor veni la putere, dar poate vor veni alţii şi mai răi. Nu e aşa de simplu lucrul acesta.”

Europa Liberă: Şi ce e mai bine: alegeri sau stabilitate?

„Eu, de pildă, sunt împotrivă la alegeri anticipate astăzi. Fiindcă acestea sunt cheltuieli aiurea şi mulţi nu sunt gata de alegerile acestea, şi nu se va schimba nimic. Noi trebuie acum să facem tot ce e posibil să ieşim în primăvară să lucrăm. Producătorii agricoli acum se gătesc de lucrări de primăvară şi acesta e scopul principal.”

„Nu văd o soluţie în alegeri anticipate la moment. Cu atât mai mult că mari schimbări în spectrul politic la alegerile anticipate nu se aşteaptă. De aceea este necesar de conlucrare şi compromis.”

Europa Liberă: Se pot găsi compromisuri? De cine depinde să fie găsite aceste compromisuri?

„De clasa politică. Eu nu sunt împotriva protestelor, dar atunci când ele au o valoare constructivă sau altceva. Atunci când ele pur şi simplu zădărnicesc activitatea şi nu au de fapt o soluţie pentru guvernanţi, ele sunt inutile.”

„Vreau să văd până la sfârşit: Moldova va merge pe cursul european înainte sau se va întoarce înapoi cu faţa spre Răsărit.”

Europa Liberă: Dar de ce contează atât de mult unde merge Moldova?

„Foarte mult contează. În ultimii ani s-au văzut foarte mult investiţiile care s-au făcut de la Europa. Eu nu am fost câţiva ani acasă, dar acum văd că s-a dezvoltat puţin ţara. Dar cât am fost sub călcâiul Rusiei, ţara a stagnat.”

„Eu nu cred că societatea e dezbinată, dar îi dezbină.”

Europa Liberă: Dar cine îi dezbină?

„Mass-media, politicienii.”

Europa Liberă: Şi cum se consolidează?

„Trebuie un lider care să-i consolideze. La moment nu este cine să-i consolideze, de aceasta şi este dezbinarea. Cei de sus dezbină. Dacă ar fi un lider să-i consolideze, ar merge ţara bine.”

Europa Liberă: Dar cine ar avea şanse să ajungă lider naţional?

„Nu pot să vă spun, că nu cunosc. Încredere cine să ne insufle? Nu ştiu, la moment nimeni.”

*

Și cetățenii stabiliți peste hotare urmăresc evenimentele de acasă. Mulți dintre ei se alătură luptei împotriva fărădelegilor din Moldova, sperând că țara va putea să iasă din criza politică. Printre aceștia e și Vasile Bulicanu, originar de la Nisporeni, care acum treisprezece ani s-a mutat cu traiul în Spania.

Vasile Bulicanu: „Am lucrat în construcţii şi în cinci ani de zile am reuşit să-mi cumpăr şi casă la Nisporeni, şi apartament în Spania, adică m-am realizat. Demnitatea o porţi cu tine, unde nu te-ai duce. Dacă ai venit acasă în Moldova, tot trebuie să ai demnitate. Ai venit în străinătate, la fel trebuie să ai demnitate şi aici.”

Europa Liberă: Dar libertatea unde o preţuiţi mai mult?

Vasile Bulicanu: „De pildă, aici e mai multă libertate, e mai multă încredere. Ai muncit, nu te amăgeşte nimeni, nu-ţi fură nimeni banii, nu există mită la medici, la poliţie ş.a.m.d. Nu se dă mită aici, pentru că, dacă dai mită, pun ei mâna pe tine.”

Europa Liberă: Şi credeţi că această situaţie ar putea fi valabilă şi pentru Republica Moldova? Ca să nu se mai plângă lumea că există corupţie, că există neîncredere în ziua de mâine. Pot fi aduse aceste valori de acolo, din mediul unde vă aflaţi voi, în Republica Moldova?

Vasile Bulicanu: „Bineînţeles. Eu, dacă mă întorc acasă vin cu experienţa pe care am acumulat-o aici, ca să fie şi în ţara noastră la fel cum este în Spania. De pildă, eu stau în Spania şi atunci aş vrea la fel să fie.”

Europa Liberă: În Moldova sistemul e compromis, e putred. Cum schimbi sistemul? Cu cine schimbi sistemul, dacă practic aceiaşi oameni rămân în funcţii?

Vasile Bulicanu: „Chiar nu găsim noi în Moldova oameni cu studii, oameni deştepţi, care să nu fie în partid, nici comunişti, nici socialişti, nici democraţi, nici liberali ş.a.m.d.? Că, la noi, dacă eşti deştept şi nu eşti într-un partid, nu ai valoare. Eu sunt sigur că avem specialişti foarte buni pe care i-au dat într-o

Ei au venit la putere nu ca să facă bine ţării, dar au venit la putere ca să-şi facă bine lor. Dacă făceau bine ţării, trăiau îndestulat moldovenii.

parte şi s-au băgat aceştia şi îşi bat joc de ţară, adică jefuiesc ţara ca în codru, mă refer la cei care sunt la putere, la partidele actuale. Pentru că ei au venit la putere nu ca să facă bine ţării, dar au venit la putere ca să-şi facă bine lor. Dacă făceau bine ţării, trăiau îndestulat moldovenii, nu umblau cu nişte pensii de 600-700 de lei pe lună, în timp ce ei au avioane. Am rămas înlemnit când am auzit că Plahotniuc are avion personal. Păi scuze, unul zboară cu avionul şi altul nu are ce băga în gură să mănânce, nu are ce băga în sobă ca să se încălzească!”

Europa Liberă: Lăsați să se înţeleagă că aici, la Chişinău, protestează sărăcia moldovenilor?

Vasile Bulicanu: „Exact. Sunt de acord întru totul cu dumneavoastră.”

Europa Liberă: Cum vi se par cele ce se întâmplă în inima Chişinăului? Şi în general cum percepeţi toate evenimentele care se derulează în ultimul timp în Moldova?

Vasile Bulicanu: „Noi nu ştim să alegem. Când ne ducem la vot, noi nu trebuie să ne ducem cu capul plin de băutură. Trebuie să mergem frumos, să vedem care face bine, care face rău, care promite, acesta dă bani, înseamnă că acesta e corupt.”

Europa Liberă: Ce ar putea să urmeze, ţinând cont de situaţia social-politică de la Chişinău? Ce ar trebui să întreprindă noul executiv, astfel încât să potolească spiritele şi din stradă, şi din Parlament?

Vasile Bulicanu: „Au fost în România, acolo le-au promis nişte bani, ca să ne sprijine. România ne sprijină, Uniunea Europeană la fel.”

Europa Liberă: Dar banii aceştia, creditul românesc, este condiţionat. I s-a spus foarte clar domnului premier Filip că: „Doar dacă vă asumaţi nişte angajamente clare”, iar angajamentele acestea ţin şi de revendicările care vin din partea protestatarilor. În caz că nu se onorează ceea ce se promite, banii puţin probabil să ajungă în Republica Moldova.

Vasile Bulicanu: „Guvernul, odată ce a fost ales, trebuie să-şi ia angajament şi să spună la toată lumea: „Domnilor, daţi-ne atâta timp, că noi ne punem pe treabă să pornim roata din loc”. Pentru că nu se mai poate atâta să stăm pe loc. În primul rând, lupta cu corupţia, lupta cu sărăcia şi lupta cu preţurile. Să nu mai ridice atâta preţurile la gaze, la lumină ş.a.m.d., că oamenii sunt oropsiţi acolo, nu mai au cu ce să-şi plătească dările la stat.”

Europa Liberă: Şase ani nu au fost capabili şi acum ar putea să facă acest lucru?

Vasile Bulicanu: „Eu nu cred că vor putea face. Dar deznodământul cred că ar fi numai alegerile anticipate. Dar oamenii să nu mai voteze partide care sunt contra limbii române, contra Uniunii Europene. Trebuie să nimerească în Parlament oameni adecvaţi, adică care sunt pro, pro, pro.”

Europa Liberă: Ați oftat de câteva ori pe parcursul acestei discuţii. Cine oftează mai din greu: cei aflaţi peste hotare sau cei rămaşi în Republica Moldova?

Vasile Bulicanu: „Noi de aici. Pentru că m-am săturat de străinătate şi aş vrea să mă întorc şi eu acasă. Dar când văd că la noi e atâta haos şi corupţie, adică vii cu nişte bani acasă şi te-ai băgat în bancă şi te-ai trezit cu nimic.”

Europa Liberă: Vouă vă este frică de greutăţile de acasă sau sunteţi gata să veniţi să puneţi umărul?

Vasile Bulicanu: „Aş veni cu mult drag acasă la mine, numai să putem să alegem un Parlament care să fie pro-european. Și gata.”

Europa Liberă: Din diasporă ar putea să apară figuri noi care să vină să-şi asume responsabilitatea schimbării lucrurilor în bine în Republica Moldova?

Vasile Bulicanu: „Avem acum plahotniuci, lupi, dodoni, usatişti şi voronini. Dacă s-ar putea să se unească toată diaspora, atunci da, facem un congres, alegem persoane care au studii superiore în drept, economie ş.a.m.d., capabile să poată conduce un guvern, un Parlament, un stat.”

*

Dacă nu se merge la compromis, se va ajunge la violență, este părerea lui Valeriu Muravschi, fost premier cu care am discutat despre posibile soluții de depășire a crizei politice de la Chișinău.

Valeriu Muravschi: „Situaţia în care se află acum Republica Moldova este foarte complicată, chiar aş spune aproape catastrofală. E criza politică, criza socială, criza economico-financiară.”

Europa Liberă: Aceste mulţimi de oameni care se adună în centrul Chişinăului, pentru a demonstra împotriva noului guvern, la ce ar trebui să aducă? La un dialog cu cei de la guvernare? La găsirea unui compromis?

Valeriu Muravschi: „Din păcate, noi, toată lumea, am aşteptat în 2009 şi aşteptările noastre au fost exagerat de mari, dar în realitate nici ceea ce era posibil nu s-a realizat de guvernarea care a venit şi care practic şi astăzi e la putere.”

Europa Liberă: Ce nu s-a rezolvat?

Valeriu Muravschi: „Practic în niciun domeniu.”

Europa Liberă: Concret?

Valeriu Muravschi: „Prima – separarea puterilor în stat, principiul de bază care stă în Constituţia Republicii Moldova. Noi vedem că astăzi puterea legislativă a suprimat şi controlează prin nişte reprezentanţi ai partidelor care sunt la guvernare, a suprimat puterea executivă, puterea judiciară, instituţia prezidenţială, mass-media în proporţie de 70-80% e controlată tot de aceste cercuri. Instituţiile statului practic nu funcţionează, nu funcţionează normal sistemul judiciar, nu funcţionează Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională de Integritate, Internele cu mare greu. Separarea puterii în stat şi funcţionarea normală a instituţiilor acestea, începutul lucrurilor acestea apare din anul 2001, când a venit la putere preşedintele Voronin şi echipa sa. E greu să-i numesc comunişti, e prea mult spus. Deci, el având un sprijin absolut în puterea legislativă şi executivă, prin metodele lui autoritare, practic a preluat puterea. În loc să întărească instituţiile acestea, să funcţioneze normal, de unul singur decidea. Aceasta e marea greşeală a lui Voronin, deși avea cele mai mari posibilităţi ca într-adevăr să întărească statul de drept şi instituţiile sale. Al doilea, de la 2009 încoace, deşi în primii ani parcă erau unele schimbări, dar până la urmă s-a văzut că partidele care au venit la putere şi pe care noi le-am votat, din păcate, şi în ultimii ani în genere nici nu aveai alternativă să votezi pentru altcineva, partidele acestea nici nu sunt partide, sunt nişte SRL-uri create de un grup mic, de un politician, dacă putem spune, sau câţiva, care finanţează ilicit, netransparent şi ei practic au acaparat puterea în stat. Ceea ce se declară şi de protestatari, că statul a devenit captiv.”

Europa Liberă: Şi aceleaşi persoane pot scoate statul din captivitate?

Valeriu Muravschi: „Când am intrat noi în decembrie-ianuarie cu formarea guvernului şi încercarea de ieşire din criză, se vehicula o idee că acei care ne-au adus în situaţia aceasta să le dăm puterea şi ei vor face ordine.”

Europa Liberă: Era vorba despre domnul Plahotniuc ca el să ajungă premier.

Valeriu Muravschi: „Da, desigur. Eu stau şi mă uit uneori cât de naivi suntem. Dacă el dorea sau ei doreau lucrurile acestea, le făceau şi mai înainte.”

Europa Liberă: De ce nu le-au făcut înainte, dar au insistat acum?

Valeriu Muravschi: „Fiindcă scopul ca atare a fost acapararea puterii absolute în stat şi controlul a tot ce se întâmplă, în primul rând fluxurile de bani care îi interesează. Aceasta e marea problemă. Chestia e că situaţia s-a agravat într-atât, situaţia în buget, în genere în economie, e catastrofală şi în contextul crizei regionale. Şi acum problema e ce e de făcut? Ei nu vor să cedeze la revendicările protestatarilor. Mai mult ca atât, ei nu vor să accepte alegeri anticipate, că în cazul acesta consideră că cei care vor veni se vor răfui, în viziunea lor, adică îi vor trage la răspundere. Deşi eu mă uit că după ’90-’91 s-au perindat mai multe guvernări, nu s-a întâmplat nimic cu acei care au fost până la ei.”

Europa Liberă: Deci, nimeni nu a fost pedepsit pentru iresponsabilitate?

Valeriu Muravschi: „Fiindcă toţi sunt cu aceeaşi mentalitate, cu aceleaşi interese.”

Europa Liberă: Cum se dezamorsează această situaţie critică politică?

Valeriu Muravschi: „Dacă se merge mai departe la confruntare, aceasta poate duce la chestii violente, nu exclud şi vărsări de sânge, ceea ce eu nu-mi doresc ca cetăţean şi cred că majoritatea nu doreşte lucrurile acestea. Cu atât mai mult că noi avem, din păcate, experienţa din aprilie 2009, adică aceasta e destul de real. Consider că în situaţia aceasta ar trebui de mers la un compromis, ar trebui de semnat un pact, un acord între actuala guvernare prin deputaţii care sunt în Parlament. Din altă parte, masa aceasta protestatară prin liderii săi, prin partidele de opoziţie, prin partidele extraparlamentare, societatea civilă, dar cu participarea partenerilor noştri de dezvoltare.”

Europa Liberă: Şi compromisul acesta în ce constă?

Valeriu Muravschi: „În ce trebuie să constea? Sub monitorizarea şi chiar sub controlul occidentalilor, trebuie asigurată executarea lor. Prima, trebuie modificată în Parlament legislaţia referitoare la alegerea preşedintelui. Toată populaţia doreşte ca preşedintele să fie ales prin scrutin general.”

Europa Liberă: În Parlament nu există voturi suficiente ca să accepte acest lucru.

Valeriu Muravschi: „Dacă nu se merge la compromis, se merge la violenţă. Eu pornesc de la ideea că se doreşte de a nu admite violenţă şi de a găsi compromis. Doi, actualul guvern îşi dă demisia, societatea civilă propune Parlamentului un guvern neafiliat politic, din specialişti, din profesionişti care ar încerca să stabilizeze situaţia în măsura posibilă.”

Europa Liberă: Da, dar fără acoperire în Parlament, guvernul e neputincios.

Valeriu Muravschi: „Depinde dacă se doreşte compromis sau se doreşte vărsare de sânge. De aici se pornesc lucrurile. Dacă deputaţii nu vor să semneze pactul acesta în Parlament, înseamnă că ei nu doresc un compromis, ei doresc altceva – violenţă, dezastru total. Se porneşte de la responsabilitate şi bunăvoinţă. Deci, se propune guvern neafiliat politic, guvernul salvării naţionale, guvern provizoriu. Sunt oameni care sunt capabili să stabilizeze situaţia şi în termeni destul de restrânşi.”

Europa Liberă: Deci, un executiv care ar asigura buna guvernare până la alegeri anticipate?

Valeriu Muravschi: „Da. Inclusiv stabilizează situaţia şi pregăteşte viitoarele alegeri anticipate. Trei, în acest act se stabilesc alegeri anticipate. Eu consider că în situaţia noastră alegerile trebuie să aibă loc în toamnă, în octombrie-noiembrie. Următoarea, guvernul, în afară de stabilizarea situaţiei, întreprinde măsuri în limita împuternicirilor sale de efectuare a remanierilor în instituţiile respective, guvernul acesta provizoriu sau guvernul salvării naţionale, cum îl numim, propune Parlamentului şi Parlamentul este obligat să accepte remanieri – Procuratura, Banca Naţională, Centrul Naţional Anticorupţie, cu reformarea lor.”

Europa Liberă: Acestea toate sunt în jurisdicţia Parlamentului, adică iniţiativa ar trebui să vină de la Parlament.

Valeriu Muravschi: „Comisia Naţională de Integritate, sistemul judiciar, audiovizualul – lucrurile acestea trebuie făcute până la alegeri. Mai mult ca atât, eu aş spune că ar trebui la propunerea acestui guvern provizoriu Parlamentul să modifice legislaţia referitoare la scrutinul electoral, la participarea concurenţilor electorali, în special la finanţarea campaniei electorale.”

Europa Liberă: A intrat în vigoare legea privind finanţarea partidelor politice.

Valeriu Muravschi: „Bine. Eu în genere aş introduce în situaţia aceasta complicată un principiu în legislaţia electorală – pentru orice partid care a admis finanţarea ilicită, netransparentă dreptul Comisiei Electorale Centrale să-l scoată din scrutin.”

Europa Liberă: Trebuie să existe decizia instanţei de judecată.

Valeriu Muravschi: „Te adresezi în instanţă. Dar în principiu trebuie să fie lucrul acesta, altfel nu poţi face ordine. Şi prin modalitatea aceasta s-ar putea de ajuns în toamnă de stabilizat situaţia, fiindcă acum e un haos total. Prin modalitatea aceasta se va ajunge în toamnă şi se va merge pe cale democratică la alegeri anticipate şi atunci electoratul îşi va spune cuvântul.”

Europa Liberă: Vreau să întreb: Valeriu Muravschi a fost la aceste proteste din inima Chişinăului?

Valeriu Muravschi: „D-apoi eu sunt parte a societăţii. Al doilea, nu sunt indiferent. Al treilea, am fost la început, când Republica Moldova şi-a declarat independenţa, când s-a pus temelia acestui stat. Mai mult, o spun cu durere: şi la mine, ca la toată lumea, copiii, nepoţii au plecat în străinătate şi desigur că doresc să fie ordine în Republica Moldova. Eu doresc ca toţi cetăţenii să fie egali, indiferent de naţionalitate. Trebuie să conştientizăm odată că aceasta e ţara noastră, nu ne va ajuta nimeni, nu va face nimeni pentru noi, dacă noi nu vom face.”

Europa Liberă: Acum săgeţi se îndreaptă asupra celor care protestează în centrul Chişinăului, chiar se aduc aceste reproşuri la adresa unei alianţe monstruoase dintre cei de la Demnitate şi Adevăr, Partidul Socialiştilor, partidul lui Renato Usatîi, care nu ar aduce nimic bun pentru Republica Moldova. Şi foarte mulţi îşi pun întrebarea cum să explice acest melanj politic care s-a creat pe moment.

Valeriu Muravschi: „Bine, acceptăm sau nu acceptăm. Dar explicaţia este ca atare. Şi forumul civic a avut scopul să mobilizeze toate forţele ca să schimbăm sistemul acesta. Mai departe nu se poate. Eu înţeleg că au scopuri cei care s-au unit acum.”

Europa Liberă: Da, planează suspiciuni că asupra unor partide pro-ruse ar putea să influenţeze forţele de la Moscova.

Valeriu Muravschi: „La noi în toţi aceşti 25 de ani de independenţă a fost problema care e vectorul nostru: când mergem cu Europa, când mergem cu Rusia. Aceasta e marea problemă. Din păcate, partidele noastre, inclusiv acestea care astăzi protestează, folosesc aceste diferite opţiuni ale societăţii

Eu nu cred în liderii politici care au case cu trei etaje, care au hoteluri. Nu cred pur şi simplu că din salariu se poate realiza aceasta.

noastre în scopurile lor personale. Eu nu sunt sigur că în caz dacă ar veni la putere, admitem, în alegeri anticipate, acelaşi Partid al Socialiştilor, nu mai vorbesc de Renato Usatîi, el încă să se lămurească cu Bălţiul, lucrurile se vor schimba radical în folosul şi în interesul cetăţenilor. Nu sunt sigur. Toţi aceşti lideri au ieşit, au crescut în perioada când la guvernare era Partidul Comuniştilor, în frunte cu preşedintele Voronin. De aici se pornesc toate lucrurile. Eu nu cred în liderii politici care au case cu trei etaje, care au hoteluri. Nu cred pur şi simplu că din salariu se poate realiza aceasta.”

Europa Liberă: Dar acum se pare că o bună parte din putere este concentrată în mâna unui singur partid – Partidul Democrat.

Valeriu Muravschi: „Da, e cam straniu.”

Europa Liberă: Cum se explică această dorinţă de a deţine atâtea funcţii în stat?

Valeriu Muravschi: „Acesta în genere este un fenomen foarte complicat. Eu cred că aici se porneşte de la ambiţii exagerate, aş spune chiar nesănătoase de a controla totul în statul acesta. Nu ştiu, poate e şi ceva legat cu psihologia omului, chiar psihiatria. Sunt lucrurile acestea, medicina le-a studiat în genere. Este o parte dintre cetăţeni care în copilărie, fiind de statură mai mică, au fost obijduiţi, nu au fost băgaţi în seamă, mai primeau câte una la ceafă şi se formează complexul inferiorităţii şi, când ajung maturi, încearcă să se revanşeze, încearcă să se reabiliteze. La unii lucrul acesta e în măsură acceptabilă, la alţii bolnăvicioasă. Şi mai ales dacă lucrurile acestea se implică în procesul acesta, în marea dorinţă de a controla fluxul de bani. Dar ştiţi cum e proverbul la noi: banul e ochiul dracului.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră acum puteţi spune ce e în capul domnului Plahotniuc, ce doreşte el să facă?

Valeriu Muravschi: „Din momentul când a declarat că ar dori să preia puterea, ar dori să devină prim-ministru ca să facă ordine, bine, domnule, ieşi la televiziune, ieşi în presă, explică oamenilor clar, simplu: „Iată ce vreau eu. Da, noi recunoaştem aceasta. Dar am vrea să facem aceasta, aceasta”. Dar nu iese. Şi atunci eu mă gândesc, ca cetăţean simplu, că lui pur şi simplu nu-i ajunge cât are în plan de putere şi vrea să acapareze totul. Aceasta e o stare de spirit bolnăvicioasă.”

Europa Liberă: Dar instituţiile statului se tem de el? De ce se subordonează orbeşte unui singur om?

Valeriu Muravschi: „Înseamnă că sunt controlate. Noi avem două probleme – frica şi lenea. Şi eu mă uit că din toate instituţiile acestea sunt ofiţeri şi nu iese

Corupţia totală a adus la acest flagel, la acest fenomen, de la corupţie începe totul. De aceea societatea trebuie să se maturizeze,

nimeni. Sau li s-a aruncat, scuze, câte un ciolan şi fiecare în vizuina lui îl roade şi e bucuros. Da, dar repet, corupţia totală a adus la acest flagel, la acest fenomen, de la corupţie începe totul. De aceea societatea trebuie să se maturizeze, societatea trebuie să-şi asume responsabilitatea, societatea trebuie să protesteze. Cunoscut lucru – puterea nu se dă, puterea se ia. Doi, noi nu putem să acceptăm preluarea puterii pe cale violentă.”

Europa Liberă: Nu e civilizat, nu e democratic.

Valeriu Muravschi: „Şi al doilea, atunci vom fi respinşi de occidentali. Şi în cazul acesta, desigur numai presiunea poate să înlocuiască violenţa. Prin presiunea organizată a străzii, cu revendicări clare, legale. Numai aceasta poate să ne aducă pe cale democratică în alegeri, să revenim la o normalitate.”

Europa Liberă: Dar acum din această zonă gri cine câştigă?

Valeriu Muravschi: „Din păcate noi, Republica Moldova, sau cum mai spun unii, Basarabia, suntem între aceste două poluri mari, între Rusia şi Uniunea Europeană. Lupta geopolitică în ultimii cel puţin zece ani a fost reactualizată şi

Trebuie să încercăm să avem relaţii normale cu Rusia. Noi avem interes economic, interes comercial, sunt concetăţenii noştri vorbitori de limba rusă, nu le schimbi mentalitatea într-o zi, chiar într-o generaţie nu o schimbi, aceasta durează. Noi trebuie să îmbrăţişăm valorile occidentale, să încercăm să modernizăm Republica Moldova

desigur noi vom avea de suferit mult. Da, noi trebuie să încercăm să avem relaţii normale cu Rusia. Noi avem interes economic, interes comercial, sunt concetăţenii noştri vorbitori de limba rusă, nu le schimbi mentalitatea într-o zi, chiar într-o generaţie nu o schimbi, aceasta durează. Noi trebuie să îmbrăţişăm valorile occidentale, să încercăm să modernizăm Republica Moldova, să încercăm să arătăm la toată populaţia că se poate de trăit altfel, se poate de creat condiţii, se poate de garantat drepturile şi libertăţile. Aceasta e foarte important. Şi atunci se schimbă generaţii. Noi am început parcă ieri, 25 de ani în urmă, a apărut altă generaţie.”

Europa Liberă: Problema e că nu există un lider naţional. Că dacă ar exista lider naţional, modele de politicieni, lumea ar avea după cine să se orienteze.

Valeriu Muravschi: „Desigur că aceasta e problemă mare. În genere vorbind de clasa politică a noastră, noi am ieşit din sistemul acela sovietic, practic nu aveam clasă politică, erau nişte funcţionari de partid sau sovietici și peste noapte mulţi dintre ei s-au transformat în democraţi. Al doilea, noi am început, din păcate, unele schimbări în anii ’90, unele reforme foarte importante, cum ar fi privatizarea, cum ar fi reforma în sectorul agricol, le-am început cu stângul. Eu am fost în perioada aceea ministru al Finanţelor şi apoi prim-ministru şi guvernul pe care l-am condus practic era contra modelului de privatizare, era un model social-populist, care a dus la distrugerea economiei. Mai mult ca atât, modelul acela a permis oamenilor şmecheri, să le spunem aşa, să se orienteze...”

Europa Liberă: ...și să devină bogaţi peste noapte.

Valeriu Muravschi: „Da. Şi aceasta a dus la diferenţierea enormă între venituri ale populaţiei: o grupă mică devenind peste noapte bogaţi, extra bogaţi şi majoritatea care au devenit săraci. Aceasta a discreditat însăşi ideea reformelor, ideea construirii unui nou sistem politic, social, economic. Aceasta e marea tragedie a noastră.”

Europa Liberă: Ce a fost ştim. Ce va fi?

Valeriu Muravschi: „Cum a spus şi fostul comisar european, Štefan Füle, deja nu era în postura de comisar, a spus: „Voi nu strigaţi la tot pasul că vreţi un guvern pro-european. Voi încercaţi să aveţi un guvern pro-Moldova, să faceţi ordine, să modernizaţi ţara aceasta, să vă conduceţi de valorile pe care voi le consideraţi”. Dar afară de valorile occidentale, noi altceva nimic nu avem.”

XS
SM
MD
LG