Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Experți: negocierile dintre putere și liderii protestatarilor n-au dus la rezultate semnificative.

Săptămâna politică moldovenească a trecut în așteptarea răspunsului noului guvern în frunte cu premierul Pavel Filip la ultimatumul pus de opoziția protestatară. Liderul Socialiștilor Igor Dodon a promis acțiuni mai categorice decât marșurile de protest, dacă autoritățile nu vor satisface revendicările manifestanților până joi.

Însă negocierile dintre putere și liderii protestatarilor n-au dus la rezultate semnificative, consideră editorialistul „Ziarului Național” Victor Ciobanu.

„Pe de o parte, puterea în continuare mimează o încercare de inițiere de dialog, pe de altă parte chiar acum a avut loc Forumul Civic la care societatea civilă iarăși a formulat anumite revendicări față de această guvernare, dar impresia mea este că o parte și cealaltă vorbesc limbi absolut diferite. În special, pretenția mea este în primul rând față de guvernare care se face oarbă, surdă și într-un fel și mută la aceste revendicări, majoritatea cărora sunt vociferate deja de un an de zile. Iată că acest proces nu se mișcă nici într-o direcție, or lipsa dialogului este un lucru foarte prost pentru Republica Moldova, pentru că ar putea conduce la consecințe mai grave și nedorite pentru noi.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00
Link direct

Ciobanu susține că ieftinirea carburanților cu 0,60 de bani și micșorarea tarifelor la gaze naturale cu 11% sunt niște acte demonstrative, citez: „cusute cu ață albă”.

„Dacă guvernarea crede că va putea prin acțiuni de populism ieftin să redreseze situația atunci greșește. Gradul de fierbere al societății îmi pare că a ajuns deja la acel punct din care fie într-adevăr guvernarea înțelege gravitatea situației și începe să implementeze reforme pe bune, fie vom avea iarăși un guvern doar provizoriu, care va rezista cel mult trei-patru luni. Și iarăși ne vom pomeni într-o criză din care iată că nu putem ieși deja de mai mult de un an.”

Speaker-ul Parlamentului, Andrian Candu, a declarat astăzi că majoritatea parlamentară ar fi de acord cu organizarea unui referendum constituțional pentru alegerea directă a președintelui Republicii Moldova.

Liderul socialiștilor Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că aceasta „e prima cedare din partea guvernării oligarhice”. Directorul Institutului de Analiză și Consultanță Politică Politicon, Anatol Țăranu, este de altă părere:

„E o încercare de a distrage atenția, una mai puțin elegantă. Dacă majoritatea parlamentară este dispusă să organizeze un referendum privind schimbarea Constituției și reîntoarcerii poporului dreptului de a-și alege președintele, și luând în considerație poziția partidelor din opoziție, în primul rând al Partidului Socialiștilor și a PLDM-ului care și ei de fapt pledează pentru aceeași cauză, mult mai simplu ar fi nu să se organizeze un referendum, nu să se cheltuie bani pentru un asemenea exercițiu rezultatele cărora sunt cunoscute din start, fiindcă toate sondajele sociologice vorbesc despre acest rezultat, ci pur și simplu să fie inițiat un proiect de lege în Parlament privind schimbarea Constituției și să se facă această schimbare prin votul deputaților, majoritatea necesară este.”

Analistul politic consideră că gestul președintelui Parlamentului este o încercare de a da semnale societății că după manifestațiile antiguvernamentale din săptămâna trecută autoritățile ar merge în întâmpinarea protestatarilor. „De fapt, este o cacealma, o făcătură, în condițiile în care există soluții mult mai eficiente și mult mai elegante decât cea pe care o propune Andrian Candu”, a adăugat Țăranu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG