Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase a vorbit despre posibila blocare a aeroportului din Chișinău (Republica.ro)


De la tribunele protestatarilor, mulțimii i se adresează atât lideri onești, cât și personaje extrem de dubioase (Victoria Stoiciu/Contributors).

Informația privind posibila decizie de alegere prin vot direct a președintelui Republicii Moldova a fost transmisă de Agerpres și cel puțin trei publicații on-line o preluaseră înainte de prânz: „România liberă”, Ziare.com și Stiripesurse.ro. Știrea reproduce declarațiile președintelui Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, mai ales regretul lui că reprezentanții partidelor care cer alegeri anticipate nu s-au prezentat la discuții. Li s-ar fi spus înainte de expirarea ”ultimatumului” că se va organiza un referendum privind modificarea Constituției. De asemenea, ar fi aflat că nu există prevederi constituționale de autodizolvare a Parlamentului, de vreme ce a fost învestit un guvern în termenul legal.

Într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului Republica.ro, liderul platformei Demnitate și Adevăr susținea în urmă cu două zile că, dimpotrivă, partidele participante la protest ar fi făcut tot ce le-a sta în puțintă ca să se ajungă la dialog cu autoritățile. Întrebat ce se va întâmpla dacă nu se îndeplinește principala doleanță a manifestanților, respectiv dizolvarea Parlamentului, Andrei Năstase a vorbit despre posibila blocare a aeroportului din Chișinău. Da, contravine legii și într-adevăr există un risc mare de alunecare în anarhie a țării, admite politicianul, care crede însă că răspunzători vor fi, la o adică, numai guvernanții pro-europeani, cei care au adus țara în situația de acum. Andrei Năstase vorbește mult la Republica.ro despre răul încarnat de Vlad Plahotniuc, față de care socialistul Igor Dodon nu poate fi considerat un pericol. De altfel, platforma Demnitate și Adevăr se află doar momentan pe același drum cu Igor Dodon, în Republica Moldova societatea nu este scindată pe o linie ideologică, ci pur și simplu de o parte sunt ”așa-zișii pro-europeni” și de cealaltă, restul țării, care nu îi mai vrea la guvernare și care reprezintă 93% din electorat, mai spune invitatul site-ului Republica.ro.

Pe site-ul Contributors, Victoria Stoiciu caută să reconstituie rădăcinile protestelor de acum. Momentul 20 ianuarie poate fi comparat cu aprilie 2009, numai că, arată comentatoarea, din stradă lipsesc speranțele de atunci, puse tocmai în alternativa pro-europeană la guvernarea comunistă. Din păcate, în acest moment, se conturează drept alternativă la o guvernare coruptă una și mai coruptă. „De la tribunele protestatarilor, mulțimii i se adresează atât lideri onești, cât și personaje extrem de dubioase, cum ar fi Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru sau Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova”. „Moldovenii se află între ciocan și nicovală – fie rămân cu oligarhul Plahotniuc, fie se pricopsesc cu alți bandiți declarat pro-ruși. De aici și ambivalența partenerilor europeni, printre care și România și care, captivi în logica de război rece și speriați de perspectiva schimbării macazului geopolitic în Moldova, se grăbesc să legitimeze guvernul Filip, doar pentru ca prezintă predictibilitate”. Victoria Stoiciu consideră că eticheta pro-rus n-ar însemna nimic. Oamenii care contestă guvernul pur și simplu doresc să trăiască normal, cu siguranța zilei de mâine. Pentru Victoria Stoiciu, Vladimir Voronin poate fi adus ca argument: a câștigat alegerile cu un program pro-rus, pentru ca apoi să vireze spre o guvernare pro-europeană.

XS
SM
MD
LG