Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

In aceasta dimineata era așteptată o întâlnire intre autorităţi si liderii protestatarilor anti-guvernamentali de la Chisinau. Intrevedere ar fi fost planificată pentru ora 9 si la ea ar fi urmat să participe presedintele Parlamentului, Andrian Candu, si liderii celor trei forte care participă la protestele de stada - Andrei Nastase, de la Platfoma Civica pro-europeana „Demnitate si adevăr”, Igor Dodon, liderul socialiștilor moldoveni si Renato Usatii, contreversatul lider al „Partudului Nostru”, pro rus. Adrian Năstase a trimis însă o contra-invitație, în cursul serii, cerîndu-i lui Andrian Candu să participe la ora 10.00 la Forumul Civic, unde să aibă loc convorbirile.

Forumul Civic, o adunare a reprezentatilor mai multor ONG-uri moldovenesti, a fost convocat pentru a discuta situatia din Moldova.

Pe plan international, atentia este si astazi canalizata pe ciudatul virus ZIKA, aparut in America de Sud si care se imprastie cu repeziciune. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca acest virus a ajuns in 20 de tari din regiunea Americii de Sus si că este răspindit de tintari. Prima data a fost descoperit in Uganda in 1947.

Brazilia este cea care i-a semnalat din nou apariția, în mai, anul trecut. OMS se asteapta ca intre 3 si 4 milioane de oameni sa fie afectati in America de Sud de acest virus. Simptomele sunt inexistente si de aceea este foarte greu de acționat la timp. Exista relatari că ar putea cauza microcefalie copiilor daca virusul ajunge la o persoana insarcinata. Nu exista cercetari stiintifice care sa confirme aceasta ipoteza, dar directoarea generala al OMS, Margret Chan a spus ca „este foarte probabil sa existe o legatură” între acest virus si recrudescenta acestor malformatii la copiii nascuti in aceasta regiune, nou nascutii au capetele mai mici decit normal si evolueaza cu virsta in mod deosebit. Pina acum nu exista tratament impotriva acestei boli.

La Geneva, sub egida ONU au loc convorbiri referitoare la situatia din Siria si sansele de pace.

Emirul din Quatar viziteaza Sarajevo.

XS
SM
MD
LG