Linkuri accesibilitate

Democrația vine greu, nu se instaurează pe scurtătură (Vasile Gârneț/Ziarul Național)


„Când îşi dă seama că se află pe punctul de a fi luat în furci de cei pe care-i consideră nişte supuşi legaţi de glie pe propriul domeniu, politicianul basarabean dă buzna la Bucureşti” (Dan Nicu/Adevărul).

Democrația vine greu, nu se instaurează pe scurtătură, scrie Vasile Gârneţ în „Ziarul Naţional” adresându-se platformei „DA”. Nu va trece ușor șocul prezenței lui Igor Dodon și Renato Usatîi în Piața Marii Adunări Naționale, pe 24 ianuarie 2016, vorbind despre lupta împotriva oligarhiei miilor de protestatari, între care și mulți susținători ai Platformei „Demnitate și Adevăr”, explică el. Vasile Gârneţ pare întristat de joncţiunea Platformei „DA” cu cei pe care nu-I crede capabili să construiască europenitatea în R. Moldova. Un alt argument utilizat de autor e că ar fi ciudat să lupți împotriva oligarhiei la Chișinău, dar să fii susținut și să pleci după indicații prețioase la Moscova. „Mai bine să trăiești o tristețe adevărată decât o bucurie falsă”, crede Vasile Gârneţ.

Replica lui Victor Ciobanu, autor de editorial la aceeaşi publicaţie, e că nu poţi obţine nimic în „mănuși albe. „Politica nu este un lucru murdar. E foarte murdar. Scârbos uneori. Și nu se face în mănuși albe”, explică Ciobanu. Cine nu crede - să citească/privească știrile de la Publika, continua el. Moldova a ajuns un stat capturat, iar în acest caz tratamentul conservativ nu mai ajută la nimic. Cancerul în ultimul stadiu nu se lecuiește cu ceai de mușețel și foi de varză murată puse pe ceafă, atenţionează autorul.

Ion Macovei scrie în „Timpul” despre „Jocul de-a tarifele sau reducerile ca la moldoveni.” “Scăderea tarifelor la gaz nu poate decât să bucure”,spune de la bun început autorul. „Dar reducerea asta pare tipic moldovenească, un procedeu folosit pe larg de unele magazine care anunță cu mare tam-tam că fac reduceri la țoale cu 30%-50%, având grijă cu câteva zile înainte să majoreze prețurile cu tot atâta”, îşi împărtăşeşte nedumerirea autorul de la „Timpul”.

Un alt editorial din aceeaşi publicaţie, discută, sub semnătura lui Dorin Galben, despre fudulia şi invidia moldovenilor. Mașini luxoase de zeci sau chiar sute de mii de euro, imobile exagerat de scumpe, cumpărate sau rezervate pentru câțiva ani înainte, haine de firmă, accesorii din aur, iphone-uri 6 sau 6+, la fiecare pas, hoteluri de cinci stele, ticsite până la refuz, restaurante, unde un pahar cu apă plată costă câteva sute de lei și multe alte „fenomene”. Toate ar fi semn că „moldovanul” de unde are, de unde nu are, dar o să-și cumpere o mașină mășcată și scumpă ca să le șteargă nasul tuturor vecinilor, dar mai ales prietenilor și rudelor. „Nu știu de unde vine „moda” asta, dar cred că doar la noi putem întâlni oameni care se plimbă cu automobile de zeci de mii de euro și stau cu chirie”, constată cu ironie autorul.

Zia­ru­l de Gardă” publică, la rubrica dosar, o investigaţie des­pre dispozi­țiile edi­lu­lui capi­ta­lei, Dorin Chirtoacă, prin inter­me­diul cărora acesta „ar favo­ri­za”, direct sau indi­rect afa­ce­rile fami­liei sale. Articolul mai relatează des­pre SRL-ul cu sediul în apar­ta­men­tul soa­crei fra­te­lui pri­ma­ru­lui și dosa­rul penal des­chis pen­tru eva­ziune fis­cală în cazul fir­me­lor care ar fi con­tro­late de Lucian Chir­toacă.

Jurnal.md publică două interviuri cu liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, apărute în presa română. Într-un interviu pentru Republica.ro, el anunţă că protestele de la Chişinău nu vor înceta până când guvernul nu va demisiona şi nu se vor organiza alegeri anticipate. În caz contrar, protestatarii vor trece la măsuri radicale, cum ar fi blocarea aeroportului.

„E naivitate curată să credem că noul guvern va face reforme”, spune Năstase într-un interviu acordat Epoch Times, în care explică de ce sistemul oligarhic nu poate face reforme, cum se pregăteşte Vladimir Plahotniuc să devină preşedinte şi cum poate fi menţinut vectorul pro-european.

Chişinăul ar putea deveni următorul Kiev, citează o constatare a agenţiei americane Stratfor ziarul „Adevărul”. Pe un continent care adăposteşte unele din cele mai puternice ţări, Republica Moldova pare nesemnificativă. Ţara prezintă însă o deosebită importanţă strategică datorită poziţiei geografice, o poziţie pentru care de-a lungul timpului s-au luptat mari puteri ale lumii, notează autorii Stratfor, într-o nouă analiză cu privire la situaţia din Republica Moldova preluată de publicaţia de la Chişinău.

Dan Nicu semnează în „Adevărul” un editorial în care se referă la năravurile proaste ale politicienilor basarabeni. „Când îşi dă seama că se află pe punctul de a fi luat în furci de cei pe care-i consideră nişte supuşi legaţi de glie pe propriul domeniu, politicianul basarabean dă buzna la Bucureşti. Cu o falcă-n cer şi una în pământ, acesta le aminteşte celor pe care-i găseşte în locuri bucureştene precum Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni, că suntem fraţi. Însă, „dacă se poate”, politicianul basarabean îi roagă pe omologii lui bucureşteni să-i permită să nu declare că „suntem fraţi” chiar în faţa camerelor de luat vederi. Pentru că după întoarcerea la Chişinău, cineva o să-l urecheze. De peste două decenii, decidenţii de la Bucureşti sunt luaţi în mod periodic de fraieri de către politicienii basarabeni care se află la guvernare, este idea pe care se centrează articolul lui Dan Nicu.

XS
SM
MD
LG