Linkuri accesibilitate

Vînzătorul ambulant înfruntă gerul şi noaptea!


O bătrînică cocîrjată, înfofolită, pe un scăunel; o ladă, ţigări şi gume de mestecat la ora 05.55...

Am chemat un taxi cînd afară mai era un întuneric dens ca să ajung la emisiunea matinală a Europei Libere. Afară era un ger de trosneau pietrele şi copacii. La intersecţia străzilor Zelinski şi Sarmizegetusa, taxiul nostru a fost oprit de semafor. Am aruncat privirea pe geam şi… am înlemnit.

O bătrînică cocîrjată, înfofolită, şedea pe un scăunel. În faţă avea o ladă pe care expusese ţigări şi gume de mestecat. Era ora 05.55. În jur nu era ţipenie de om. Întuneric şi ger crîncen. Prezenţa bătrînei acolo la ora aceea era de-a dreptul nefirească şi halucinantă. Cine oare cumpără ţigări şi gume de mestecat la 05.55, cînd gerul e crîncen şi nemilos?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Şi şoferul o fixă cu privirea pe vînzătoarea ambulantă în etate. Apoi strecură printre dinţi: „Băbuţa asta ori are insomnie, ori moare de foame, ori… e ciudată…”

În aceeaşi clipă am avut o revelaţie: bătrîna înfrunta gerul şi întunericul pentru a le-o lua înainte concurenţilor. Peste o oră, mai mulţi vînzători ambulanţi ar fi revendicat acel loc. Peste o oră, altcineva ar fi putut să ocupe locul acela strategic de lîngă staţia de troleu. De aceea, bătrînica a ieşit din casă cu noaptea-n cap! Ea va fi prima!

Guvernanţilor autohtoni, care tot făuresc fericirea noastră ani de zile, nu le-ar strica, după părerea mea, să fie în pielea acestei bătrîne măcar o zi. Să vadă cum se face bucata de pîine fără vînători în Pădurea Domnească, fără mişmaşuri, privilegii şi favoruri. Să simtă mai bine gustul amar al vieţii. Poate ar deveni după asta mai buni şi mai oneşti. Dar, fireşte, ar putea deveni şi mai răi şi obraznici.

XS
SM
MD
LG