Linkuri accesibilitate

„Niciodată” - o expoziție de fotografii la ULIM pe tema Holocaustului


Comemorări oficiale la Chișinău cu ocazia Zilei Internaționale de Amintire a Holocaustului.

De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Chișinău s-au organizat în premieră anul acesta și comemorări oficiale, după ce Parlamentul a inclus toamna trecută această zi în nomenclatorul datelor comemorative. Dar comemorările oficiale nu au fost singurele...

„Niciodată” – astfel este intitulată expoziția de fotografii dedicată victimelor Holocaustului, organizată de ambasada Statelor Unite și găzduită de ULIM. Cele 24 de fotografii oglindesc masacrele, umilințele și suferințele evreilor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Regimul nazist al lui Adolf Hitler și sateliții săi din state europene au exterminat șase milioane de evrei în Germania fascistă și pe teritoriile aflate sub controlul lor. Au fost uciși și romi, homosexuali, persoane cu dizabilități, ridicând totalul victimelor la numărul de 11 milioane de persoane. Masacre în masă au fost și în regiunea Republicii Moldova, pe atunci Basarabia, unde au fost omorâte câteva sute de mii de evrei.

Moldova comemorează victimele Holocaustului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

Ambasadorul James D. Pettit
Ambasadorul James D. Pettit

Ambasadorul american James D. Pettit: „Mulți oameni care locuiesc la Chișinău nu știu că un pic mai jos de strada Ștefan cel Mare exista un gheto unde s-au adunat mulți evrei care nu aveau permis de ieșire din gheto. Numai în Dubăsari au murit 19 mii de evrei. Holocaustul e o parte importantă a istoriei Moldovei. Cred că din păcate în școlile din Moldova nu pun un accent mare pe acest fenomen.”

Tot astăzi a avut loc mitingul recviem organizat de Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.

Copii și persoane de vârsta a treia au depus flori și au aprins lumânări la Memorialul Victimelor Fascismului, reconstruit recent. În locul acesta, situat într-un cartier de la marginea orașului, în anul 1941, regimul fascist a executat peste 14 mii de basarabeni.

Regizorul Iosif Șaț, se declară impresionat de faptul că a văzut la eveniment persoane tinere și iată de ce.

„Îmi amintesc cuvintele lui Cehov din piesa «Pescărușul»: «Un singur suflet al lumii sunt eu pentru a simți pe toți și pentru a-i înțelege pe toți». Încă trebuie să vorbim foarte mult despre ce înseamnă să fii om, durerea lui, suferința lui, confuzia în care trăiește în această lume de departe ordonată și simplă. Dacă printre tineri va fi cultivată ideea frăției, unității, a unei anumite comunități care este construită pe noțiunea de omenie, ceva se va schimba spre bine.”

Un moment de reculegere în amintirea catastrofei suportate de poporul evreu au ținut și oficiali de stat, și reprezentanți ai misiunilor diplomatice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG