Linkuri accesibilitate

Rusia ar putea să impună restricții unor exportatori de fructe și legume din Moldova


Rusia ar putea să impună restricții companiilor moldovene suspectate de reexportul produselor vegetale din țările UE, transmite agenția TASS. Rosselhoznadzor a emis un comunicat în care se arată „deosebit de îngrijorat” de importurile din Republica Moldova.

„Volumul producției vegetale și morfologia acesteia arată că sub paravanul importurilor din Moldova sunt livrate produse europene”, se spune în anunțul Rosselhoznadzor, care precizează că acele companii care au mai fost implicate anterior în „asemenea operațiuni ilegale” ar putea fi supuse restricțiilor.

Rosselhoznadzor intenționează să-și trimită experții săi la Chișinău pentru a se documenta asupra „proceselor de producție a vegetalelor ce urmează a fi livrate în Rusia”.

Șeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankver, a discutat subiectul și cu omologul său de la Minsk, Leonid Pleșko, Belarus fiind o țară de tranzit pentru „exporturile false” din Moldova.

După o perioadă îndelungată de embargo la importul de fructe și legume din Moldova, Rusia a relaxat toamna trecută regimul de import, dar numai pentru un număr limitat de companii, aparent, cele mai multe din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Portalul Agora.md transmite că un grup de producători de mere din R. Moldova a făcut recent o vizită de studiu în Polonia, unde a asistat la o „transformare” a merelor poloneze în moldovenești pentru a fi exportate în Federația Rusă. Președintele Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fala, a declarat că a sesizat deja autoritățile competente asupra acestui caz.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG