Linkuri accesibilitate

De ce asociația „Garlem” îl vrea premier pe Plahotniuc?


Vlad Plahotniuc la un miting în sprijinul PD
Vlad Plahotniuc la un miting în sprijinul PD

Tulburările politice din ultimele săptămâni au ajutat o asociație de tineret să capete notorietate.

Tulburările politice din ultimele săptămâni au ajutat o asociație de tineret să capete notorietate. Este asociația „Garlem”, cea care a organizat mitingul de la mijlocul lunii pentru a-l sprijini pe fruntașul democrat Vlad Plahotniuc să devină premier. Când în locul lui Plahotniuc a fost instalat premier colegul său de partid Pavel Filip, „Garlem” a vrut să-l susțină și pe acesta, organizând un miting, și numai îngrijorările de securitate au făcut-o să renunțe.

De pe site-ul Registrului de Stat al Organizațiilor Necomerciale aflăm că asociația a fost înregistrată acum patru ani. Scopul ei declarat este „educarea tinerii generații pentru un stil de viață sănătos”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

De ce organizația a devenit atât de activă politic acum, când au loc proteste antiguvernamentale simultan? Opinia analistului politic și directorului executiv al Institutului pentru Politici Publice Arcadie Barbăroşie:

Arcadie Barbarosie
Arcadie Barbarosie

„Toată lumea înțelege foarte bine că aceste manifestații pro-guvern au fost ordonate, au fost executate la ordinea guvernului sau a celui care stă în spatele lui, la ordinea domnului Vlad Plahotniuc, atunci, în prima zi, ca să-l salute pe «eroul salvator al națiunii». Transportul a fost plătit, lumea a fost plătită ca să vină. Dacă ați fost în stradă și ați văzut sărmanii oameni, ei își ascundeau ochii o bună parte. Altă bună parte din ei nu știau de unde au căzut, pe ce lume au nimerit.”

Barbăroșie spune că nu e prima dată când diverse organizații neguvernamentale inactive au fost reanimate de partide politice când a apărut nevoia.

Președintele asociației „Garlem” este Ian Lisnevschi, care în 2011 a fost unul dintre fruntașii Partidului Popular din Republica Moldova. Acum, Lisnevschi este implicat într-un proiect internațional de consultanță politică.

Ian Lisnevschi
Ian Lisnevschi

Solicitat de Europa Liberă, Lisnevschi a spus că ideea acestor manifestații a venit din interesul de a afla dacă există o părere diferită despre soluționarea crizei din țară, alta decât organizarea alegerilor anticipate.

„Totuși, stabilitatea politică și o a doua șansă cu control al guvernării poate să aducă pentru țară mai mult folos, decât protestele non-stop. Stabilitate controlată de opoziție, de reprezentanții Platformei [Demnitate și Adevăr] poate aduce mai mult folos, decât alegerile anticipate. Să strici e foarte ușor, dar să construiești ceva durează, și efort, și timp, de aceea considerăm că trebuie să construim o colaborare comună absolut cu toți.”

Declarația prealabilă de organizare a evenimentelor în scuarul Parlamentului, în perioada 19-31 ianuarie a fost depusă la Primărie de membrii „Garlem” Eugen Polev și Igor Usturoi, ultimul fiind președintele Organizației de Tineret a Partidului Democrat. Într-un interviu pentru portalul Tribuna.md publicat anul trecut, Igor Usturoi spune că Pavel Filip, actualul premier, „este un model de succes pentru mulți tineri din Republica Moldova”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG