Linkuri accesibilitate

Polonia, Lituania și Ucraina creează o forță comună


Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk împreună cu soldați ucraineni și americani la exercițiile de la poligonul Yavoriv, în apropiere de Lvov, iunie 2015
Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk împreună cu soldați ucraineni și americani la exercițiile de la poligonul Yavoriv, în apropiere de Lvov, iunie 2015

Brigadă cu 4000 de militari va deveni operațională anul viitor. Inițiativa vine pe fondul îngrijorărilor legate de politica rusă în regiune și de intervenția din Ucraina.


Polonia, Lituania și Ucraina au anunțat că sunt pe cale de a pune pe picioare o brigadă comună cu 4000 de militari care va deveni operațională anul viitor. Inițiativa vine pe fondul îngrijorărilor legate de politica rusă în regiune și de intervenția din Ucraina.

Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a spus că „brigada multinațională va fi un… semnal foarte clar pentru oricine ar dori să submineze pacea în Europa”.

Polonia și Lituania sunt membre NATO, iar Ucraina este cuprinsă din 1994 în programul de cooperare cu alianța Parteneriatul pentru Pace, din care face parte și Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct




Înființarea brigăzii multinaționale a fost confirmată luni la o întâlnire a miniștrilor apărării din cele trei țări la Lublin, în estul Poloniei, unde își va avea noua brigadă cartierul general.

Miniștrii apărării Juozas Olekas din Lituania și Stepan Poltorak din Ucraina au luat de asemenea parte.

In paralel, Polonia a anunțat crearea unei gărzi naționale, o structură militară de 46.000 oameni care să securizeze frontiera răsăriteană, în special în regiunea enclavei ruse Kaliningrad. Polonia și-a și sporit anul trecut bugetul apărării cu aproape 20%, ajungând acum la 9 miliarde de euro.

Brigăzile gărzii naționale vor fi structurate pe modelul Gărzii Naționale americane, altfel zis regiunile Poloniei și-ar forma propriile lor divizii. Folosirea militarilor și paramilitarilor locali, fiecare în regiunea lui, ar permite contracarea oricărei tentative de a folosi în Polonia sau în țările baltice tipul de război hibrid aplicat de Rusia în Crimeea și estul Ucrainei prin trimiterea acelor omuleți verzi, oameni în uniforme fără însemne reperabile. Aceștia ar întâlni oameni care cunosc foarte bine terenul și condițiile propriei lor regiuni.

Polonia va găzdui anul acesta la Varșovia summitul anual al Alianței Nord Atlantice, iar guvernul de dreapta și extrem de anti-rus vrea ca brigăzile gărzii naționale să fie funcționale înainte de sfârșitul anului.

Polonia mai dorește, de asemenea, ca summitul NATO de la Varșovia să fie dedicat deciziei de a plasa permanent trupe NATO în regiune, deși multe țări occidentale membre în NATO sunt reticente, anticipând o reacție negativă a Rusiei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG