Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi Elena Cioina.

„Cadrele medicale ar putea primi salarii calculate după o metodologie nouă. Ministerul Sănătății a propus spre dezbateri un regulament, după ce în luna octombrie anul trecut a venit cu o altă inițiativă în acest sens, care însă nu a mai ajuns să fie discutată la Guvern. De această dată autoritatea propune ca salariul personalului medical să fie calculat doar în funcție de vechimea în muncă și de performanțele înregistrate, nu și de localitatea unde muncesc. Astfel, leafa cadrelor medicale urmează să fie formată din trei părți – cea fixă, suplimentul la salariu în funcție de performanțe și sporul pentru condiții de muncă nocive. În prezent, la calcularea salariului se ține cont de vechimea în muncă a specialistului, gradul de calificare, specializare, grad științific, etc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct

Medicii de familie vor avea responsabilități în plus. Aceștia vor trebui să se ocupe și de bolnavii care au nevoie de îngrijiri paliative. Pentru asta, doctorii de familie vor trebui să-și creeze echipe mobile care vor acorda servicii medicale bolnavilor aflați în stadiile terminale ale bolii. De asemenea, spitalele trebuie să aibă amenajate paturi pentru bolnavii cărora le-a rămas puțin de trăit. Din echipa multidisciplinară ar trebui să facă parte medici, asistenți medicali și sociali, voluntari și chiar preoți. Ministerul Sănătății vrea astfel să îmbunătățească calitatea vieții acestor pacienți și familiilor lor. În Moldova, serviciul este prestat acum doar de câteva ONG-uri specializate, care însă nu fac față situației.

Bolnavii de cancer ar putea beneficia din acest an de mai multe servicii gratuite. Ministerul Sănătății propune modificarea programului unic de asistență medicală obligatorie, document care cuprinde toate serviciile oferite în baza poliției medicale. Astfel, pe lângă intervenții chirurgicale și tratament, bolnavii oncologici ar trebui să beneficieze gratis și de proteze, în cazul în care au rămas fără unele părți ale corpului. Autoritatea spune că nu va trebui să cheltuie bani suplimentar pentru aceste servicii, deși până acum nu a putut oferi gratis cel puțin proteze mamare pentru femeile care au suferit mastectomii.

Încă un medicament a fost retras din farmaciile din Moldova. Este vorba despre o serie a unguentului „Sinaflan” – preparat antialergic, cu acțiune anti-inflamatorie. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că preparatul a fost scos din vânzare, pentru că nu corespunde indicilor de calitate.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG