Linkuri accesibilitate

În așteptarea „lebedelor negre”


Expertul financiar rus Slava Rabinovici despre scenariile din economia rusească pe fundalul prețurilor joase la petrol

„Și parcă nici măcar nu se întâmpla foarte demult: Rusia era a opta economie a lumii și cel mai mare exportator de petrol, precum și cel de al treilea stat din lume după mărimea rezervelor de aur. O astfel de poziție a fost obținută datorită reformelor din anii 90-începutul anilor 2000, de rezultatele cărora a profitat din plin Vladimir Putin. Câteva trilioane de dolari provenind din petrol au fost consumate sau furate”, scrie într-o postare pe o rețea de socializare expertul financiar rus Slava Rabinovici, care spune că acum guvernul, investitorii, analiștii, economiștii și populația stau și calculează „când lui Putin i se vor termina banii”. Termenul este indicat destul de precis, spune analistul: au mai rămas bani pentru încă un an și jumătate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:19 0:00
Link direct

Slava Rabinovici subliniază însă că piețele financiare funcționează altfel.„ Piețele financiare țin cont de toată informația existentă și dacă este cunoscută ora „X”când „lui Putin i se vor termina banii”, atunci „Zidul de Beton” va cădea cu mult înainte de acel moment. Cu mult timp până la „terminarea banilor” se va produce devalorizarea și rubla va înceta să mai fie o valută convertibilă. Cu mult timp înainte de „terminarea banilor”se va produce colapsul total al importurilor, precum și default-ul multor companii rusești care nu vor mai fi capabile să-și plătească datoriile în valută, în mărime totală de cam 500 bilioane de dolari. Nu e greu de dedus că acest lucru va provoca un haos total în sfera bancară, în economia reală și în rândul populației.

Iar când va veni „ora X” sistemul financiar rusesc va putea fi stabilizat doar cu ajutorul Fondul Monetar Internațional – un scenariu trist pentru o țară care nu foarte demult era cea de a opta economie a lumii și cel mai mare exportator de petrol. Dar un astfel de program cu FMI este posibil doar după schimbarea regimului puterii din Federația Rusă, cel care a adus una din cele mai bogate țări la o catastrofă economică și financiară de proporții nemaivăzute”.

Astfel scrie pe pagina sa de Facebook analistul financiar și bloggerul Slava Rabinovici, un critic al situației politice și economice din Rusia actuală.

Între timp, și FMI-ul și-a redus recent prognoza pentru economia rusească pentru 2016. Potrivit prognozei actualizate, economia Rusiei se va contracta cu un procent, în acest an. „Piețele în dezvoltare din Europa vor continua să crească în 2016, cu excepția Rusiei, care va face eforturi să se adapteze la prețurile în scădere la petrol și care va continua să rămână sub sancțiunile Occidentului. Economia Rusiei va fi în recesiune, iar împreună cu aceasta - și economiile țărilor din CSI care depind de Rusia”, spune prognoza din ianuarie a FMI.

Slava Rabinovici a acordat un interviu colegilor noștri de la Radio Svoboda, Andrei Șarogradski și Alexandr Gostev.

RFERL: Chiar dacă Putin mai are bani pentru un an și jumătate, Dvs. spuneți că piețele reacționează mai devreme, ceea ce înseamnă că o catastrofă ar trebui să se producă mai devreme?

Slava Rabinovici
Slava Rabinovici

Slava Rabinovici: „Este imposibil de prezis momentul exact. Este fenomenul numit în teoria lui Nassim Taleb „lebedele negre”. Una sau mai multe „lebede negre” sunt evenimente care intervin pe neașteptate, care sunt practic imposibil de prezis și care pot cataliza evoluții globale comparabile cu fenomenul din sectorul energetic numit „deconectări în lanț”, care să provoace o prăbușire pe principiul dominoului.

Aceasta poate fi o declarație a unui director de bancă care să spună că a intrat în faliment, ceea ce ar arunca în aer sistemul bancar - și nu a doua zi, ci practic imediat. Acest lucru va genera haos în economia reală. În acest caz, guvernul rus ar avea o singură modalitate de a salva măcar câteva bănci mari – tipărirea de ruble. Dar emisia va genera nu e depreciere treptată a rublei, ci o prăbușire bruscă. Iar economia nu poate funcționa normal în condițiile unei deprecieri abrupte. Toți importatorii vor falimenta momentan. Datoria cumulată a companiilor ruse este de o jumătate de trilion de dolari, iar în scurt timp aceștia nu vom mai fi capabili să-și achite datoriile în valută.

Scenariul de haos poate porni și din altă parte – poate începe de la o masă critică de companii intrate în faliment din economia reală, situație în care acestea nu ar mai fi în stare să-și achite creditele luate de la bănci. Și atunci sistemul bancar intră în colaps din cauza economiei reale.”

După o explozie socială poate urma orice - și pierderea unor regiuni, și separatism, și focuri de armă, și sânge...

RFERL: Estimarea Dumneavoastră care este – colapsul se va produce până în momentul în care vor fi epuizate fondurile de rezervă ale Rusiei?

Slava Rabinovici: „Piața nu așteaptă ca anumiți indicatori să ajungă la zero și apoi să reacționeze. Piața e un fel de rațiune colectivă a investitorilor, care prelucrează toată informația la care există acces. Și de obicei ei nu așteaptă ultimul moment, reacționează din timp pentru a-și pune banii la adăpost.

Mai este încă un scenariu după care s-ar putea să se meargă. S-ar putea ca diferiți oameni de afaceri și activiști apropiați puterii să spună că vor să scoată la privatizare companiile ruse care încă mai sunt de stat pentru a aduce bani în buget.

Și dacă toată lumea vorbește despre diferite scheme frauduloase și criminale de privatizare care s-au aplicat la mijlocul anilor 90, atunci acum schemele vor fi și mai criminale. Pentru că se va încerca să se facă privatizarea la niște prețuri absolut hoțești, foarte scăzute, prețuri care depind de criza generată artificial de chiar factorii interesați de la Moscova prin intermediul destabilizărilor și crimelor geopolitice.

Și la aceste prețuri fabricate artificial ei vor face privatizările și vor vinde întreprinderile. Și le vor vinde poate chiar lor înșiși. Un anumit număr de indivizi din anturajul lui Putin, cei care au furat de la poporul rus cel puțin un trilion de dolari în ultimii 10 ani, vor cumpăra, deja ca persoane fizice, bucăți din întreprinderi de genul SberBank sau chiar Gazprom la prețuri pe care le-au scăzut până la derizoriu chiar ei înșiși.

Dar nici acest mecanism nu va funcționa – ei pur și simplu își vor prelungi agonia pentru încă o jumătate de an. Iar apoi oricum se va produce o explozie globală a economiei și vor urma deja nu doar tensiuni sociale – vor fi explozii sociale. Iar după explozii sociale poate urma orice - și pierderea unor regiuni, și separatism, și focuri de armă, și sânge, iar în cazul cel mai rău – ceva de genul războiului civil.”

RFERL: Ați scris că dacă se va produce o catastrofă Fondul Monetar Internațional va acorda susținere doar dacă se va schimba actualul regim. Lucrurile pe care le descrieți poate arunca țara în haos. Poate că FMI ar putea încerca să ajute, indiferent de conjunctură, pur si simplu pentru a evita o destabilizare politică și socială serioasă a Rusiei?

Slava Rabinovici: „FMI nu va ajuta. Este absolut exclus. Ideea este că FMI are relații doar cu țările care sunt fie capitaliste, fie cu economia în tranziție. Dar FMI niciodată nu are niciun fel de relații cu regimurile care pot fi numite „neofeudalism banditesc”. Programul Fondului nu este unul gratuit, fiecare program își are condițiile sale, iar FMI își dictează condițiile în termeni destul de fermi. Și niciuna dintre condițiile FMI nu poate fi îndeplinită de actualul regim din Rusia. Mai ales acum, regimul lui Putin nu are de gând să facă niciun fel de reforme structurale.”

RFERL: Ați spus că piețele țin cont de riscuri și de anumite evoluții posibile. Posibilitatea ridicării sancțiunilor contra Iranului ar fi trebuit, de asemenea, să fi fost luată în calcul. În ce măsură acest lucru ar putea influența situația de pe bursele de valori din Rusia, starea rublei? Ar putea influența acest lucru evoluțiile din următoarele zile sau săptămâni?

Slava Rabinovici: „S-ar putea să influențeze. Dar anumite influențe deja sunt vizibile. Când a avut loc anexarea Crimeii în martie 2014, sursele mele la Washington mi-au povestit despre faptul că președintele Obama a avut mai multe întâlniri atât cu strategi pe politică, pe economie și finanțe, cât și cu reprezentanți ai industriei petroliere din SUA. S-a discutat despre cum poate fi luată din mâna lui Putin „arma geopolitică” – prețurile la petrol și gaze, care în acel moment erau foarte mari. Și nu întâmplător după toate aceste întâlniri Obama a mers într-un turneu prin Orientul Apropiat în cadrul căruia a vizitat țări precum Arabia Saudită, Catar și așa mai departe. Și este absolut evident că SUA a dus la realizare un program destul de eficient care a generat scăderea de multe ori a prețurilor la petrol. Și a luat din mâna lui Putin această armă”.

XS
SM
MD
LG