Linkuri accesibilitate

Controalele la granițele din spațiul Schengen ar putea fi prelungite


La reuniunea de la Amsterdam a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană s-a cerut Comisiei europene să pregătească prelungirea, până la doi ani, a controalelor temporare la frontierele interne din pațiul Schengen. Ministrul olandez pentru migrație, Klaas Dijkhoff,a precizat că cererea se bazează pe articolul 26 din tratatul Schengen, un articol care permite menținerea de controale la frontierele interne pe o perioadă de până la doi ani. Normal, aceste controale pot fin introduse pentru maimum 6 luni.

Ministrul german de interne Thomas de Maizier a avertizat tot la Amsterdam că „disparția” spațiului Schengen de liberă circulație va afecta toate țările din UE, inclusiv cele care astăzi nu vor să coopereze la găsirea unei soluții pentru criza migranților.

Anual, schimburile comerciale în spațiul Schengen se ridica la peste 5,7 miliarde de euro iar întârzierile la granițele Schengen ar putea produce pierderi de peste 3 miliarde de euro , relatează postul german de televiziune ZDF. Totodată, numărul cetățenilor europeni care și-ar putea pierde locurile de muncă ar putea fi de milioane.

Austria a amenințat pe de altă parte că Grecia ar putea fi obligată să părăsească spațiul Schengen dacă nu întărește controlul la graniță.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG