Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Dacă guvernul a fost instalat aşa cum ştim, care este voinţa poporului ca valoare supremă?”


Igor Boțan
Igor Boțan

Directorul executiv ADEPT și unul din fondatorii mișcării civice DA, în dialog cu Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Cum evoluează reacția autorităților la revendicarea principală a protestatarilor de a anunța alegeri anticipate?

Igor Boțan: „Autoritățile, după instalarea guvernului Filip, încearcă să dezamorseze situația, invocând și un șir de argumente care nu permit ca principala clauză a revendicărilor, organizarea alegerilor anticipate, să fie realizată. În acest sens, președintele Parlamentului, domnul Andrian Candu, invocă lipsa temeiurilor juridice și îi invită pe liderii protestatari să vină cu lista de argumente de ordin juridic, care ar justifica dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:12 0:00
Link direct

Europa Liberă: Adică supărarea ajunsă la temperaturi maxime nu e suficientă? Trebuie tot supărații să aducă și argumente juridice?

Igor Boțan: „Este logică această atitudine a domnului Candu, dar, dacă domnul Candu crede că protestatarii nu au argumente de ordin juridic, probabil greșește. Pentru că există Constituția Republicii Moldova, preambulul acestei Constituții care spune foarte clar că statul de drept, pacea civică, democrația, demnitatea omului, drepturile și libertățile lui sunt valori supreme.”

Europa Liberă: Dar parlamentarii consideră aceste norme constituționale mult prea generale. Ei vor tehnici de anunțare a autodizolvării.

Igor Boțan: „Exact. Și fac acest lucru pentru că uită despre hotărârea Curții Constituționale din 22 aprilie 2013 care a tălmăcit, dacă putem spune așa, ce înseamnă stat de drept. O guvernare coruptă subminează statul de drept. Și noi știm care au fost efectele juridice ale acestei interpretări ale preambulului Constituției. Și Curtea Constituțională a subliniat atunci că preambulul Constituției de fapt reprezintă un lucru extraordinar de important pentru că spiritul Constituției, spiritul legilor democratice din Republica Moldova se regăsește în acest preambul și anume în sintagma „statul de drept” care nu poate fi unul corupt, condus de oameni corupți, de instituții corupte. Și aici argumentul protestatarilor ar fi: cum partidele care au admis furtul miliardului, cum instituțiile statului care au fost responsabile pentru neadmiterea acestui furt au monitorizat, au anunțat clasa politică, liderii principalelor instituții de guvernământ din Republica Moldova, și aceștia nu au întreprins nimic? Există și a doua parte, foarte importantă din punct de vedere juridic, mă refer la articolul 38, dreptul de vot și dreptul de a fi ales, care prevede în mod expres: voința poporului constituie baza puterii de stat. Atunci când vedem că cetățenii timp de un an de zile, cu zecile de mii, în regim practic non-stop, protestează și cer anumite lucruri care nu se întâmplă, de exemplu, cea mai revendicată a fost depolitizarea instituțiilor de drept și de reglementare. Vedem că guvernul care a fost învestit de o manieră foarte-foarte stranie, ca să nu folosesc cuvinte mai tari, şi-a publicat programul de guvernare în care problema respectivă de depolitizare în general nu figurează.”

Europa Liberă: Dar toate aceste silogisme sunt de ordin moral mai curând.

Igor Boţan: „Eu am citat Constituţia.”

Europa Liberă: Da, dar repet, mecanismele concrete, care ar presupune dizolvarea la cererea protestatarilor, nu le-aţi descris. În sensul acesta dumneavoastră operaţi cu brevete de suspiciuni de corupţie care nu sunt evidente pentru toată lumea. Dacă ar fi vorba de un maşinist de tren, care a cauzat o catastrofă sau dacă ar fi vorba de un arhitect care a construit aiurea podul şi arhitecţii care se respectau stăteau sub pod, în momentul când trecea primul marfar, dacă lucrurile acestea ar fi probate în maniera aceasta foarte exactă, ar fi de vorbit. E adevărat, este un guvern adunat din acelaşi aluat care anterior a fost suspectat de corupţie, dar aceasta ei consideră că nu este un temei juridic.

Igor Boţan: „Aş cădea de acord cu domnia voastră, dacă nu ar fi existat faimoasa hotărâre a Curţii Constituţionale din 22 aprilie.”

Europa Liberă: Care spune ce? Că nu toată lumea ţine minte.

Igor Boţan: „Această hotărâre a Curţii Constituţionale spune că într-un stat de drept persoane corupte şi evident instituţii corupte nu pot asigura valorile supreme cum este statul de drept. Şi ştim care a fost consecinţa. Un personaj, care a fost suspectat de corupţie, a fost eliminat, să zicem aşa, din garnitura de persoane care poate candida pentru o funcţie publică de prim-ministru.”

Europa Liberă: Chiar stă la puşcărie pe durata cercetării.

Igor Boţan: „Exact. Acum mergem mai departe. Marian Lupu, liderul formal al Partidului Democrat, săptămâna trecută a recunoscut că corupţia politică este la ea acasă în Republica Moldova şi a lăsat să se înţeleagă că noua majoritate parlamentară cu participarea comuniştilor euroasiatici și antiromâni, deopotrivă cu liberalii pro-români şi unionişti, este un rezultat al corupţiei politice. Toate aceste lucruri cetăţenii le înţeleg, le simt, de aceea cer alegeri anticipate. În privinţa mecanismului, sunt lucruri de asemenea descrise în hotărârile Curţii Constituţionale, atunci când un grup de deputaţi mai bine de 15 ani în urmă s-au adresat Curţii Constituţionale cu întrebarea dacă Parlamentul se poate autodizolva în anumite condiţii. Şi răspunsul Curţii nu a fost negativ. Pur şi simplu Curtea, din punctul meu de vedere, iarăşi a făcut o interpretare care pe mine nu mă satisface, dar Curtea nu a spus că Parlamentul nu se poate autodizolva. Dacă deputaţii găsesc de cuviinţă că situaţia este de aşa natură că nu mai poate guverna această majoritate, ei pot fiecare în parte să depună cerere de demisie, iar supleanţii trebuie să facă acelaşi lucru şi, atunci când se epuizează lista deputaţilor supleanţi, de drept se dizolvă şi Parlamentul.”

Europa Liberă: Deci, să plece in corpore. M-aţi adus exact la întrebarea elevului din ultima bancă, că îl cheamă Bulă, Petrică. S-ar întreba: „Admitem că suspiciunea de corupţie nu este valabilă, nu se atribuie tuturor, dar halul în care a ajuns economia, starea în care a ajuns Republica Moldova este o dovadă suficient de relevantă că actuala guvernare nu-şi poate onora obligaţia principală. Prin urmare, acesta ar fi un temei moral, juridic, politic ca publicul să fie nemulţumit şi mai ales aceşti deputaţi să spună: „Domnilor, nu ştim cum”, ca un şef de spital la care, de exemplu, a murit un pacient şi ţine de onoarea lui să spună: „Domnule, nu am putut să organizez astfel încât să evit acest incident’.”

Igor Boţan: „Consider întrebarea dumneavoastră pertinentă.”

Europa Liberă: Nu e a mea, e a lui Bulă.

Igor Boţan: „Bulă este extrem de ingenios şi pune întrebări foarte pertinente. I-aş răspunde în felul următor. Exact un an de zile în urmă, am asistat la conflictul cu participarea Partidului Liberal, care a fost înlăturat de la guvernare, în favoarea unei guvernări minoritare. După care am văzut că Partidul Democrat a provocat o criză politică care durează de mai bine de trei luni de zile. Deci, este evident că această aşa-zisă guvernare este incapabilă să guverneze statul. Între timp, a fost ratată posibilitatea de a avea un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi nu este un lucru care s-a întâmplat sub presiunea protestelor, ci din considerente ale Partidului Democrat. La fel, Partidul Democrat a hotărât să ia întreaga putere în mâinile sale şi prin şantaj, prin corupţie politică să încropească o majoritate.”

Europa Liberă: Acum premierul Filip promite că foarte curând va începe negocierile cu FMI şi le va duce la bun sfârşit.

Igor Boţan: „Da. Dar de ce a fost nevoie să fie pierdută o jumătate de an de zile? Care au fost raţionamentele pentru a proceda aşa cum a procedat domnul Drăguţanu? Care au fost raţionamentele pentru Parlament şi comisia specială instituită de domnul Candu să nu aleagă un nou guvernator al Băncii Naţionale?”

Europa Liberă: Putem doar presupune că îi interesa rocada în funcţia de şef de executiv.

Igor Boţan: „Şi atunci, dacă îi interesa rocada de şef de executiv, dacă justiţia, aşa cum spunea Alexandru Tănase, nu a progresat deloc, dacă este la cheremul Partidului Democrat, dacă majoritatea parlamentară a fost încropită, aşa cum spune Marian Lupu, prin metode de corupţie politică, dacă guvernul a fost instalat aşa cum ştim, trezind nemulţumirile cetăţenilor, dacă presa este controlată în proporţie de 70-80% de Partidul Democrat, care este voinţa poporului ca valoare supremă, aşa cum prevedea preambulul Constituţiei Republicii Moldova tălmăcit de către Curtea Constituţională?”

Europa Liberă: Cei prudenţi se întreabă: „Dar oare urmare a alegerilor va fi mai bine?”

Igor Boţan: „Este o întrebare pertinentă. Părerea mea este că guvernarea trebuie să se aşeze la masa de negocieri, negocierile să fie mediate de către o instituţie internaţională credibilă şi foaia de parcurs să fie stabilită de comun acord între guvernanţi şi protestatari, astfel încât întrebarea dumneavoastră să poată primi un răspuns logic. Cu eforturi comune să nu se admită capotarea Republicii Moldova, iar organizarea alegerilor anticipate ca soluţie a crizei să aibă loc într-un moment oportun, după ce trecem primejdia colapsului financiar al Republicii Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG