Linkuri accesibilitate

Valeriu Muravschi: „Dacă nu se merge la compromis, se merge la violenţă”


De vorbă cu fostul premier al R. Moldova despre posibile soluții de depășire a crizei politice.

Premierul de la Chişinău Pavel Filip a anunţat că se va duce mâine în România, dar agenda sa nu este până la această ora finalizată. Valentina Ursu a stat de vorba cu fostul premier Valeriu Muravschi despre relaţiile moldo- române prin prisma economică și geostrategică mai ales, dar și despre posibile soluții de depășire a crizei politice de la Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:25:09 0:00
Link direct

Europa Liberă: S-a anunţat vizita pe care trebuie să o întreprindă premierul Filip la Bucureşti. În contextul realităţilor de astăzi, ce ar trebui să includă agenda celor doi premieri de la Chişinău şi Bucureşti?

Valeriu Muravschi: „România a declarat şi mai înainte, şi acum că va sprijini eforturile Republicii Moldova în direcţia integrării europene. Aceasta e absolut clar.”

Europa Liberă: Şi a reconfirmat-o chiar ieri și preşedintele Iohannis, şi premierul Cioloş de la Bucureşti, spunând că România sprijină aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.

Valeriu Muravschi: „Da, chiar ieri la Iași. Fiind ţară membră a Uniunii Europene, deşi relaţiile noastre sunt mai apropiate decât în general cu Uniunea Europeană, sigur România consideră că ar trebui să insiste asupra cerinţelor pe care ni le recomandă Uniunea Europeană. În primul rând, promovarea reformelor, combaterea corupţiei şi în contextul acesta reforma în organele de drept, Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, sistemul judiciar. În caz dacă s-ar realiza lucrurile acestea, consider că România acum e în momentul, deşi are şi ea probleme, să încerce să sprijine Republica Moldova în realizarea unor obiective strategice pentru noi – infrastructură, complex energetic. S-a construit anul trecut gazoductul până la Ungheni, dar aceasta e prea puţin, el trebuie adus la Chişinău.”

Europa Liberă: Dar de ce nu s-a dus gazul mai departe decât Ungheni?

Valeriu Muravschi: „Aici e şi gazul, şi liniile de conexiune de înaltă tensiune electrică. Eu cred că aici nu a fost marea dorinţă a guvernanţilor noştri, în primul rând. Dacă se insista, se aduceau argumente, consider că avansam mai mult. Şi al doilea, cred că şi în România lupta politică care există şi la ei, din păcate, deşi se declară permanent de către toate guvernările susţinere totalmente a Republicii Moldova şi a cursului pro-european, din păcate lupta politică internă ne plasează pe planul doi-trei în agenda guvernului României.”

Europa Liberă: Credeţi că Gazprom-ul se uită cu ochi buni la construcţia acestui gazoduct Iaşi-Ungheni? Şi apoi am mai înţeles că trebuie să se armonizeze atât legislaţia, cât şi mulţi alţi parametri, ca acest gaz venit din România să ajungă în Chişinău.

Valeriu Muravschi
Valeriu Muravschi

Valeriu Muravschi: „Desigur, sunt un şir de probleme, atât de aspect politic, aspect financiar, cât şi aspect tehnic. Dar cred că se pot găsi soluţii şi în termeni relativi scurţi. Eu mă uit la Ucraina care făcea import de gaze de la Gazprom şi acum practic Ucraina declară că dacă nu îi convine preţul importă din Uniunea Europeană. Adică e posibil şi în plan politic, şi în plan tehnic. Voinţa politică în toate domeniile este primordială pentru atingerea scopurilor. Voinţa politică trebuie să fie în primul rând de aici, de la noi, de la guvernanţi, şi al doilea din partea română. Posibil că ceea ce se vehiculează, că aici este un cerc de demnitari care au interese personale, inclusiv vorbim de energia electrică de la Cuciurgan prin compania Energ Invest, cred că aceasta este la bază. Şi al doilea, că politicienii noştri se mai uită care sunt interesele Rusiei. Bine, domnilor, Rusia e Rusia, e o ţară mare, e un mare imperiu, ea încearcă să influenţeze acest spaţiu, noi suntem o ţară mică şi trebuie să ducem o politică înţeleaptă, dar totodată clară, să ne soluţionăm problemele noastre, problemele cetăţenilor noştri, problemele economiei noastre.”

Europa Liberă: La sfârşitul anului trecut, această criză politică, instabilitate politică de la Chişinău l-a făcut pe şeful statului român, domnul Iohannis, să oprească un împrumut căruia i se spune „un împrumut salvator” de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Mâine domnul Filip are şansa să obţină cel puţin verbal aceşti bani?

Valeriu Muravschi: „Verbal e posibil. Dar România este membră a Uniunii Europene şi România trebuie să promoveze în relaţiile cu Republica Moldova aceleaşi principii.”

Europa Liberă: Deci, să condiţioneze orice asistenţă de felul cum implementează reformele autorităţile de la Chişinău?

Valeriu Muravschi: „Fiindcă europenii ne-au finanţat în ultimii şase ani practic în toate domeniile, la început ne-au făcut ca ţară de succes. Până la urmă şi-au dat seama că aici majoritatea lucrurilor se mimau.”

Europa Liberă: Reformele.

Valeriu Muravschi: „Da. Noi trebuie să facem ordine în Republica Moldova. Noi trebuie să modernizăm Republica Moldova, începând cu sistemul politic, clasa politică şi terminând cu toate problemele noastre.”

Europa Liberă: Dar banii aceştia când vor veni? Pentru că am înţeles că, dacă nu vin banii aceştia, vor fi mari probleme la achitarea pensiilor şi salariilor.

Valeriu Muravschi: „Eu cred că verbal conducerea României, guvernul României va sprijini actualul guvern moldovenesc, dar în realitate banii nu vor fi debursați, până nu se va aplana criza care există la noi, inclusiv acest conflict între populaţie, între protestatari şi guvernare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vedeţi deznodământul acestei crize?

Valeriu Muravschi: „Aceasta e a doua problemă. Sigur că situaţia în care se află acum Republica Moldova este foarte complicată, chiar aş spune practic catastrofală. E criza politică, criza socială, criza economico-financiară.”

Europa Liberă: Domnule Muravschi, aceste mulţimi de oameni care se adună în centrul Chişinăului, pentru a demonstra împotriva noului guvern, la ce ar trebui să aducă? La un dialog cu cei de la guvernare? La găsirea unui compromis?

Valeriu Muravschi: „Din păcate, toată lumea a aşteptat în 2009 şi aşteptările noastre au fost exagerat de mari, dar în realitate nici ceea ce era posibil nu s-a realizat de guvernarea care a venit şi care practic şi astăzi e la putere.”

Europa Liberă: Ce nu s-a rezolvat?

Valeriu Muravschi: „Practic în niciun domeniu.”

Europa Liberă: Concret?

Valeriu Muravschi: „Prima – separarea puterilor în stat, principiul de bază care stă în Constituţia Republicii Moldova. Noi vedem că astăzi puterea legislativă a suprimat şi controlează prin nişte reprezentanţi ai partidelor care sunt la guvernare, a suprimat puterea executivă, puterea judiciară, instituţia prezidenţială, mass-media în proporţie de 70-80% e controlată tot de aceste cercuri. Instituţiile statului practic nu funcţionează, nu funcţionează normal sistemul judiciar, nu funcţionează Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională de Integritate, Internele cu mare greu. Separarea puterii în stat şi funcţionarea normală a instituţiilor acestea, începutul lucrurilor acestea apare din anul 2001, când a venit la putere preşedintele Voronin şi echipa sa. E greu să-i numesc comunişti, e prea mult spus. Deci, el având un sprijin absolut în puterea legislativă şi executivă, prin metodele lui autoritare, practic a preluat puterea. În loc să întărească instituţiile acestea, să funcţioneze normal, de unul singur decidea. Aceasta e marea greşeală a lui Voronin, deși avea cele mai mari posibilităţi ca într-adevăr să întărească statul de drept şi instituţiile sale. Al doilea, de la 2009 încoace, deşi în primii ani parcă erau unele schimbări, dar până la urmă s-a văzut că partidele care au venit la putere şi pe care noi le-am votat, din păcate, şi în ultimii ani în genere nici nu aveai alternativă să votezi pentru altcineva, partidele acestea nici nu sunt partide, sunt nişte SRL-uri create de un grup mic, de un politician, dacă putem spune, sau câţiva, care finanţează ilicit, netransparent şi ei practic au acaparat puterea în stat. Ceea ce se declară şi de protestatari, că statul a devenit captiv.”

Europa Liberă: Şi aceleaşi persoane pot scoate statul din captivitate?

Valeriu Muravschi: „Când am intrat noi în decembrie-ianuarie cu formarea guvernului şi încercarea de ieşire din criză, se vehicula o idee că acei care ne-au adus în situaţia aceasta să le dăm puterea şi ei vor face ordine.”

Europa Liberă: Era vorba despre domnul Plahotniuc ca el să ajungă premier.

Valeriu Muravschi: „Da, desigur. Eu stau şi mă uit uneori cât de naivi suntem. Dacă el dorea sau ei doreau lucrurile acestea, le făceau şi mai înainte.”

Europa Liberă: De ce nu le-au făcut înainte, dar au insistat acum?

Valeriu Muravschi: „Fiindcă scopul ca atare a fost acapararea puterii absolute în stat şi controlul a tot ce se întâmplă, în primul rând fluxurile de bani care îi interesează. Aceasta e marea problemă. Chestia e că situaţia s-a agravat într-atât, situaţia în buget, în genere în economie, e catastrofală şi în contextul crizei regionale. Şi acum problema e ce e de făcut? Ei nu vor să cedeze la revendicările protestatarilor. Mai mult ca atât, ei nu vor să accepte alegeri anticipate, că în cazul acesta consideră că cei care vor veni se vor răfui, în viziunea lor, adică îi vor trage la răspundere. Deşi eu mă uit că după ’90-’91 s-au perindat mai multe guvernări, nu s-a întâmplat nimic cu acei care au fost până la ei.”

Europa Liberă: Deci, nimeni nu a fost pedepsit pentru iresponsabilitate?

Valeriu Muravschi: „Fiindcă toţi sunt cu aceeaşi mentalitate, cu aceleaşi interese.”

Europa Liberă: Cum se dezamorsează această situaţie critică politică?

Valeriu Muravschi: „Dacă se merge mai departe la confruntare, aceasta poate duce la chestii violente, nu exclud şi vărsări de sânge, ceea ce eu nu-mi doresc ca cetăţean şi cred că majoritatea nu doreşte lucrurile acestea. Cu atât mai mult că noi avem, din păcate, experienţa din aprilie 2009, adică aceasta e destul de real. Consider că în situaţia aceasta ar trebui de mers la un compromis, ar trebui de semnat un pact, un acord între actuala guvernare prin deputaţii care sunt în Parlament. Din altă parte, masa aceasta protestatară prin liderii săi, prin partidele de opoziţie, prin partidele extraparlamentare, societatea civilă, dar cu participarea partenerilor noştri de dezvoltare.”

Europa Liberă: Şi compromisul acesta în ce constă?

Valeriu Muravschi: „În ce trebuie să constea? Sub monitorizarea şi chiar sub controlul occidentalilor, trebuie asigurată executarea lor. Prima, trebuie modificată în Parlament legislaţia referitoare la alegerea preşedintelui. Toată populaţia doreşte ca preşedintele să fie ales prin scrutin general.”

Europa Liberă: În Parlament nu există voturi suficiente ca să accepte acest lucru.

Valeriu Muravschi: „Dacă nu se merge la compromis, se merge la violenţă. Eu pornesc de la ideea că se doreşte de a nu admite violenţă şi de a găsi compromis. Doi, actualul guvern îşi dă demisia, societatea civilă propune Parlamentului un guvern neafiliat politic, din specialişti, din profesionişti care ar încerca să stabilizeze situaţia în măsura posibilă.”

Europa Liberă: Da, dar fără acoperire în Parlament, guvernul e neputincios.

Valeriu Muravschi: „Depinde dacă se doreşte compromis sau se doreşte vărsare de sânge. De aici se pornesc lucrurile. Dacă deputaţii nu vor să semneze pactul acesta în Parlament, înseamnă că ei nu doresc un compromis, ei doresc altceva – violenţă, dezastru total. Se porneşte de la responsabilitate şi bunăvoinţă. Deci, se propune guvern neafiliat politic, guvernul salvării naţionale, guvern provizoriu. Sunt oameni care sunt capabili să stabilizeze situaţia şi în termeni destul de restrânşi.”

Europa Liberă: Deci, un executiv care ar asigura buna guvernare până la alegeri anticipate?

Valeriu Muravschi: „Da. Inclusiv stabilizează situaţia şi pregăteşte viitoarele alegeri anticipate. Trei, în acest act se stabilesc alegeri anticipate. Eu consider că în situaţia noastră alegerile trebuie să aibă loc în toamnă, în octombrie-noiembrie. Următoarea, guvernul, în afară de stabilizarea situaţiei, întreprinde măsuri în limita împuternicirilor sale de efectuare a remanierilor în instituţiile respective, guvernul acesta provizoriu sau guvernul salvării naţionale, cum îl numim, propune Parlamentului şi Parlamentul este obligat să accepte remanieri – Procuratura, Banca Naţională, Centrul Naţional Anticorupţie, cu reformarea lor.”

Europa Liberă: Acestea toate sunt în jurisdicţia Parlamentului, adică iniţiativa ar trebui să vină de la Parlament.

Valeriu Muravschi: „Comisia Naţională de Integritate, sistemul judiciar, audiovizualul – lucrurile acestea trebuie făcute până la alegeri. Mai mult ca atât, eu aş spune că ar trebui la propunerea acestui guvern provizoriu Parlamentul să modifice legislaţia referitoare la scrutinul electoral, la participarea concurenţilor electorali, în special la finanţarea campaniei electorale.”

Europa Liberă: A intrat în vigoare legea privind finanţarea partidelor politice.

Valeriu Muravschi: „Bine. Eu în genere aş introduce în situaţia aceasta complicată un principiu în legislaţia electorală – pentru orice partid care a admis finanţarea ilicită, netransparentă dreptul Comisiei Electorale Centrale să-l scoată din scrutin.”

Europa Liberă: Trebuie să existe decizia instanţei de judecată.

Valeriu Muravschi: „Te adresezi în instanţă. Dar în principiu trebuie să fie lucrul acesta, altfel nu poţi face ordine. Şi prin modalitatea aceasta s-ar putea de ajuns în toamnă de stabilizat situaţia, fiindcă acum e un haos total. Prin modalitatea aceasta se va ajunge în toamnă şi se va merge pe cale democratică la alegeri anticipate şi atunci electoratul îşi va spune cuvântul.”

Europa Liberă: Vreau să întreb: Valeriu Muravschi a fost la aceste proteste din inima Chişinăului?

Valeriu Muravschi: „D-apoi eu sunt parte a societăţii. Al doilea, nu sunt indiferent. Al treilea, am fost la început, când Republica Moldova şi-a declarat independenţa, când s-a pus temelia acestui stat. Mai mult, o spun cu durere: şi la mine, ca la toată lumea, copiii, nepoţii au plecat în străinătate şi desigur că doresc să fie ordine în Republica Moldova. Eu doresc ca toţi cetăţenii să fie egali, indiferent de naţionalitate. Trebuie să conştientizăm odată că aceasta e ţara noastră, nu ne va ajuta nimeni, nu va face nimeni pentru noi, dacă noi nu vom face.”

Europa Liberă: Acum săgeţi se îndreaptă asupra celor care protestează în centrul Chişinăului, chiar se aduc aceste reproşuri la adresa unei alianţe monstruoase dintre cei de la Demnitate şi Adevăr, Partidul Socialiştilor, partidul lui Renato Usatîi, care nu ar aduce nimic bun pentru Republica Moldova. Şi foarte mulţi îşi pun întrebarea cum să explice acest melanj politic care s-a creat pe moment.

Valeriu Muravschi: „Bine, acceptăm sau nu acceptăm. Dar explicaţia este ca atare. Şi forumul civic a avut scopul să mobilizeze toate forţele ca să schimbăm sistemul acesta. Mai departe nu se poate. Eu înţeleg că au scopuri cei care s-au unit acum.”

Europa Liberă: Da, planează suspiciuni că asupra unor partide pro-ruse ar putea să influenţeze forţele de la Moscova.

Valeriu Muravschi: „La noi în toţi aceşti 25 de ani de independenţă a fost problema care e vectorul nostru: când mergem cu Europa, când mergem cu Rusia. Aceasta e marea problemă. Din păcate, partidele noastre, inclusiv acestea care astăzi protestează, folosesc aceste diferite opţiuni ale societăţii noastre în scopurile lor personale. Eu nu sunt sigur că în caz dacă ar veni la putere, admitem, în alegeri anticipate, acelaşi Partid al Socialiştilor, nu mai vorbesc de Renato Usatîi, el încă să se lămurească cu Bălţiul, lucrurile se vor schimba radical în folosul şi în interesul cetăţenilor. Nu sunt sigur. Toţi aceşti lideri au ieşit, au crescut în perioada când la guvernare era Partidul Comuniştilor, în frunte cu preşedintele Voronin. De aici se pornesc toate lucrurile. Eu nu cred în liderii politici care au case cu trei etaje, care au hoteluri. Nu cred pur şi simplu că din salariu se poate realiza aceasta.”

Europa Liberă: Dar acum se pare că o bună parte din putere este concentrată în mâna unui singur partid – Partidul Democrat.

Valeriu Muravschi: „Da, e cam straniu.”

Europa Liberă: Cum se explică această dorinţă de a deţine atâtea funcţii în stat?

Valeriu Muravschi: „Acesta în genere este un fenomen foarte complicat. Eu cred aici se porneşte de la ambiţii exagerate, aş spune chiar nesănătoase de a controla totul în statul acesta. Nu ştiu poate e şi ceva legat cu psihologia omului, chiar psihiatria. Sunt lucrurile acestea, medicina le-a studiat în genere. Este o parte dintre cetăţeni care în copilărie, fiind de statură mai mică, au fost obijduiţi, nu au fost băgaţi în seamă, mai primeau câte una la ceafă şi se formează complexul inferiorităţii şi când ajung maturi încearcă să se revanşeze, încearcă să se reabiliteze. La unii lucrul acesta e în măsură acceptabilă, la alţii bolnăvicioasă. Şi mai ales dacă lucrurile acestea se implică în procesul acesta, în marea dorinţă de a controla fluxul de bani. Dar ştiţi cum e proverbul la noi: banul e ochiul dracului.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră acum puteţi spune ce e în capul domnului Plahotniuc, ce doreşte el să facă?

Valeriu Muravschi: „Din momentul când a declarat că ar dori să preia putere, ar dori să devină prim-ministru ca să facă ordine, bine, domnule, ieşi la televiziune, ieşi în presă, explică oamenilor clar, simplu: „Iată ce vreau eu. Da, noi recunoaştem aceasta. Dar am vrea să facem aceasta, aceasta”. Dar nu iese. Şi atunci eu mă gândesc, ca cetăţean simplu, că lui pur şi simplu nu-i ajunge cât are în plan de putere şi vrea să acapareze totul. Aceasta e o stare de spirit bolnăvicioasă.”

Europa Liberă: Dar instituţiile statului se tem de el? De ce se subordonează orbeşte unui singur om?

Valeriu Muravschi: „Înseamnă că sunt controlate. Noi avem două probleme – frica şi lenea. Şi eu mă uit că din toate instituţiile acestea sunt ofiţeri şi nu iese nimeni. Sau li s-a aruncat, scuze, câte un ciolan şi fiecare în vizuina lui îl roade şi e bucuros. Da, dar repet, corupţia totală a adus la acest flagel, la acest fenomen, de la corupţie începe totul. De aceea societatea trebuie să se maturizeze, societatea trebuie să-şi asume responsabilitatea, societatea trebuie să protesteze. Cunoscut lucru – puterea nu se dă, puterea se ia. Doi, noi nu putem să acceptăm preluarea puterii pe cale violentă.”

Europa Liberă: Nu e civilizat, nu e democratic.

Valeriu Muravschi: „Şi al doilea, atunci vom fi respinşi de occidentali. Şi în cazul acesta, desigur numai presiunea poate să înlocuiască violenţa. Prin presiunea organizată a străzii, cu revendicări clare, legale. Numai aceasta poate să ne aducă pe cale democratică în alegeri să revenim la o normalitate.”

Europa Liberă: Dar acum din această zonă gri cine câştigă?

Valeriu Muravschi: „Din păcate noi, Republica Moldova, sau cum mai spun unii, Basarabia, suntem între aceste două poluri mari, între Rusia şi Uniunea Europeană. Lupta geopolitică în ultimii cel puţin zece ani a fost reactualizată şi desigur noi vom avea de suferit mult. Da, noi trebuie să încercăm să avem relaţii normale cu Rusia. Noi avem interes economic, interes comercial, sunt concetăţenii noştri vorbitori de limba rusă, nu le schimbi mentalitatea într-o zi, chiar într-o generaţie nu o schimbi, aceasta durează. Noi trebuie să îmbrăţişăm valorile occidentale, să încercăm să modernizăm Republica Moldova, să încercăm să arătăm la toată populaţia că se poate de trăit altfel, se poate de creat condiţii, se poate de garantat drepturile şi libertăţile. Aceasta e foarte important. Şi atunci se schimbă generaţii. Noi am început parcă ieri, 25 de ani în urmă, a apărut altă generaţie.”

Europa Liberă: Problema e că nu există un lider naţional. Că dacă ar exista lider naţional, modele de politicieni, lumea ar avea după cine să se orienteze.

Valeriu Muravschi: „Desigur că aceasta e problemă mare. În genere vorbind de clasa politică a noastră, noi am ieşit din sistemul acela sovietic, practic nu aveam clasă politică, erau nişte funcţionari de partid sau sovietici și peste noapte mulţi dintre ei s-au transformat în democraţi. Al doilea, noi am început, din păcate, unele schimbări în anii ’90, unele reforme foarte importante, cum ar fi privatizarea, cum ar fi reforma în sectorul agricol, le-am început cu stângul. Eu am fost în perioada aceea ministru al Finanţelor şi apoi prim-ministru şi guvernul pe care l-am condus practic era contra modelului de privatizare, era un model social-populist, care a dus la distrugerea economiei. Mai mult ca atât, modelul acela a permis oamenilor şmecheri, să le spunem aşa, să se orienteze...”

Europa Liberă: ...și să devină bogaţi peste noapte.

Valeriu Muravschi: „Da. Şi aceasta a dus la diferenţierea enormă între venituri ale populaţiei, o grupă mică devenind peste noapte bogaţi, extra bogaţi şi majoritatea care au devenit săraci. Aceasta a discreditat însăşi ideea reformelor, ideea construirii unui nou sistem politic, social, economic. Aceasta e marea tragedie a noastră.”

Europa Liberă: Ce a fost ştim. Ce va fi?

Valeriu Muravschi: „Cum a spus şi fostul comisar european, Štefan Füle, deja nu era în postura de comisar, a spus: „Voi nu strigaţi la tot pasul că vreţi un guvern pro-european. Voi încercaţi să aveţi un guvern pro-Moldova, să faceţi ordine, să modernizaţi ţara aceasta, să vă conduceţi de valorile pe care voi le consideraţi”. Dar afară de valorile occidentale, noi altceva nimic nu avem.”

Europa Liberă: Aceasta şi se zice, că moldovenii ieşiţi în stradă nu luptă împotriva unui guvern pro-european, dar vor să se debaraseze de un guvern mafiot, de un guvern oligarhic.

Valeriu Muravschi: „Cum poate această populaţie să acorde credit de încredere sau credibilitate guvernării, când ei fac aşa lucruri, începând cu acelaşi Aeroport? Eu stau şi mă gândesc, eu sunt economist, care era sensul să dăm Aeroportul cuiva? Dacă tu, guvernarea, simţi că nu ai potenţial administrativ şi manageri care să administreze corect lucrurile în Aeroportul tău, care e foarte important, vital pentru ţara ta, angajezi o companie din străinătate, specializată în domeniul acesta şi îţi administrează treburile, se exclud furturile, se exclud delapidările şi funcţionează normal. Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltarea îţi acordă credit, tu modernizează-l, în 40 de ani întorci creditul. Îmi aduc aminte în ’98-’99 când am luat creditul de modernizare a Aeroportului, prin hotărârea Parlamentului a fost inclus în costul biletelor la avion mi se pare vreo nouă euro sau zece euro special pentru rambursarea acestui credit. Bine, creditul a fost rambursat demult, dar aceşti zece euro cineva îi pune în buzunar.”

Europa Liberă: Se percep şi astăzi?

Valeriu Muravschi: „Da. Aceasta e problema. Cu sistemul bancar aşa nu se poate. Eu un pic cunosc lucrurile în sistemul bancar şi până astăzi nu am înţeles, ca cetăţean, ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat. Bine, s-au dat nişte credite neperformante, cu riscuri, fără acoperire, fără gaj, dar mă scuzaţi, acesta este peste un miliard de euro. Unde sunt ceilalţi bani? La Banca Naţională, în genere nu am cuvinte, dar aceasta nu e conducere. Eu i-aş da o întrebare actualului prim-ministru, el a fost ministrul Tehnologiilor Informaţionale, ştie că în domeniul acesta cu paşapoarte de la începutul-începuturilor s-a făcut tâlhărie? Eu am semnat în 1992 cu o companie din Germania contractul pentru fabricarea formularelor – paşapoarte, buletine de identitate – 1,02 cenţi noi trebuia să plătim Germaniei, noi în toţi anii aceştia cu mai puţin de 400 de lei nu am vândut paşaportul sau buletinul de identitate. Unde se duc banii aceştia? Şi în genere cu ce se ocupă ministerul acesta, Întreprinderea de Stat „Registru”? Aceasta e marea problemă. Şi domnul prim-ministru, dacă a lucrat acolo câţiva ani, trebuia să spună: „Iată care e situaţia, iată ce se întâmplă. Să modificăm aceasta, aceasta”. Dar noi tot mărim costurile, mărim costurile. Dacă până la 2008-2009 multă lume pleca, în căutarea unei vieţi mai bune, pentru a câştiga bani, a trimite acasă să întreţină copiii, acum, mai ales după ultimele alegeri din 2014, lumea pleacă din disperare, au pierdut orice încredere în guvernare şi pleacă pur şi simplu, chiar şi unii care nu mor de foame aici, dar pleacă.”

Europa Liberă: Nu au încredere în ziua de mâine.

Valeriu Muravschi: „Aceasta e. Cel mai interesant e că eu mă uit că mulţi dintre ei pleacă şi acolo în alt mediu devin alţi oameni, se mobilizează, găsesc soluţii.”

Europa Liberă: Pentru că există mediul. Dacă ar exista şi aici mediul propice, unde justiţia să fie pusă în capul mesei, unde reforma să fie adevărată reformă şi nu mimată sau nu în favoarea numai celui bogat şi în defavoarea celui sărac.

Valeriu Muravschi: „Tot ce fac guvernările trebuie să fie în interesul cetăţenilor, cât de puţin, dar trebuie să fie în interesul lor. Din păcate, mult se porneşte de la liderii noştri sau majoritatea problemelor. Liderii partidelor nu au moralitate, nu au principii, nu au valoare. Şi-au declarat principii şi valori. Nu au nimic, numai banul. Aceasta e marea problemă. Ei nu au imunitate contra furtului, ei nu au imunitate contra puterii. Un demnitar de stat, mai ales la vârful piramidei, din moment când începe a-i plăcea foarte mult fotoliul, funcţia, devine periculos pentru ţara sa, pentru societate. El nu mai trăieşte cu problemele societăţii, ale ţării, el trăieşte cu problemele lui sau ale anturajul lui, sau ale aşa-numitului partid. Deşi în partid majoritatea sunt selectaţi aşa cum este el, cum e mentalitatea lui sau lipsa de morală, de principii. Aceasta e tot şi avalanşa aceasta până la urmă duce că avem aşa un Parlament sau un guvern. Deci, mă întorc la ideea de compromis – nu există altă soluţie azi şi eu nu ştiu ce poate să se întâmple în caz dacă nu se găseşte această soluţie. Trebuie de mers conştient, eu sunt sigur că s-ar putea, că nu se va mai întâmpla nimic deosebit. Da, care a furat, cu totul a depăşit orice limită desigur trebuie tras la răspundere. Cam mulţi trebuie traşi la răspunde. Dar în principiu dacă tu ţii la ţara ta, la republica aceasta, la populaţia aceasta, trebuie să mergi la aceasta. Și poate populaţia te va ierta, dacă faci acest pas curajos şi responsabil.”

XS
SM
MD
LG