Linkuri accesibilitate

„Ei vor să ne fure demnitatea, numele, casele şi speranţa” (Dmitri Ciubașenko/Panorama)


Nimeni nu va accepta haosul și instabilitatea pe termen lung, nici reorientarea Republicii Moldova, în spatele Ucrainei/Iulian Chifu/deschide.md).

Nimeni nu va accepta o Transnistrie mai mare, cu capitala la Chișinău, scrie Iulian Chifu pe deschide.md. Transnistrizarea ar rezulta, sugerează analistul român, dacă la Chişinău s-ar produce forțarea revoluționară a unei răsturnări a ordinii de drept „după mintea lui Usatâi și altor revoluționari de dreapta, pro-moldoveniști sau pro-europeni”. Întrebarea de bază e, la părerea lui, cine-și asumă haosul fără direcție? Sau cine își asumă guvernarea interimară? Mai există însă şi întrebări complementare, de exemplu cu ce partide noi formate și construite ar vota dreapta pro-europeană, pro-reformistă? Sau unde sunt reprezentați politic Maia Sandu, Ion Sturza, Platforma „DA”, mișcările civice?

Concluzia autorului este că, strategic, haosul de la Chișinău astăzi este contrar oricărei așezări internaționale, ca și reorientarea Republicii Moldova, care va avea opoziție de la toți partenerii occidentali, SUA, UE, dar și de la cei doi vecini, singurii dealtfel ai Republicii Moldova, România și Ucraina. Și că nimeni nu va accepta haosul și instabilitatea pe termen lung, nici reorientarea Republicii Moldova, în spatele Ucrainei, care are un război de gestionat în Estul teritoriului său. Nimeni în afara de Putin. Asta definește motivul răspunsului unanim din toate capitalele relativ la ce se întâmplă la Chișinău, explică autorul. Deci, cu toată părerea de rău, orice planificare a pro-europenilor din stradă trebuie să răspundă, avertizează el, și la această dilemă care este cu relevanță internațională.

Într-un editorial din Panorama, publicistul Dmitri Ciubaşenko critică vehement guvernarea: „Furtul miliardului din bănci nu cel mai înspăimîntător furt pe care l-au făcut. Cel mai groaznic e că ei vor să ne fure demnitatea, numele, casele şi speranţa. Ei vor să ne fure ţara. Aproape că au furat-o, doar că îi împiedică acum nemulţumirea poporului”, punctează autorul. În opinia lui Ciubaşenko, Occidentul sprijină deschis regimul corupt din Moldova cu toate că îi îndeamnă pe toţi să lupte cu corupţia. SUA, crede Ciubaşenko, nu vor alegeri anticipate în Moldova, temîndu-se că în urma lor la putere ar veni forţe considerate anti-americane. Sunt criticate şi Uniunea Europeană şi România care, după părerea publicitsului de la Panorama, mimează politica americană. În consecinţă, oamenii din Moldova, aşa diferiţi cum sunt, au înţeles că salvarea lor depinde de ei înşişi.

Politicon.md publică un comentariu semnat de consultantul politic bucureştean Radu Popescu care caută răspuns la întrebarea săptămânii: sunt oare protestele de la Chişinău pro-ruse? Popescu consideră că mai degrabă nu, la fel cum în România nu a existat pericolul legionar fluturat de Ion Iliescu în perioada protestelor din Piaţa universităţii. Ar fi o operaţiune de compromitere a mişcării populare, crede el. Cu ce se va alege totuşi Republica Moldova, se întreabă în continuare autorul pornind de la premise că asistăm la instalarea unei dictaturi. „La fel cum orice organism în situaţii critice îşi generează anticorpii necesari supravieţuirii, Republica Moldova are acum şansa naşterii unei cu totul alte clase politice, una care să ducă totuşi Chişinăul înspre Europa, via Bucureşti.

XS
SM
MD
LG