Linkuri accesibilitate

„Este o perioadă de maximă tensiune și guvernarea trebuie să comunice cu poporul”


În dialog cu editorialiștii Valeriu Vasilică și Vitalie Andrievski.

În dialog cu Valeriu Vasilică, directorului agenției de presă IPN și Vitalie Andrievski, directorul portalului informaţional Ava.md, despre evoluțiile politice din această săptămână.

Europa Liberă: Cât de justificat este modul în care a fost învestit noul Guvern?

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică

Valeriu Vasilică: „Modul de învestire a Guvernului este suficient de discutabil. Pe de o parte este un act politic, astfel trebuie să admitem existența anumitor șiretlicuri politice care se mențin în limitele legii. Ca urmare, am putea accepta că majoritatea parlamentară a găsit în felul ăsta să depășească impedimentele organizate de socialiști, care nu permiteau formularea mesajelor noilor miniștri. De aceea, s-a găsit un tertip și dacă eram într-o situație normală în țară poate avea să fie trecut cu vederea. Doar că situația nu este simplă în Republica Moldova. De această dată, mai mult ca oricând, de dezbateri în Parlament, de prezentarea programului și a noilor miniștri a avut nevoie nu atât majoritatea parlamentară sau opoziția, cât societatea. Este o perioadă de maximă tensiune și în sensul ăsta, guvernarea, oricare ar fi ea, trebuie să comunice cu poporul, în special în cazul în care se știe că o parte a societății nu agreează noul Guvern. Este un afront, o mișcare suficient de cinică, deși politic acceptabilă, și în sensul ăsta forma delicată de învestire atrage după sine noi tensionări, este un afront adus societății.”

Vitalie Andrievski: „Eu cred că procedura de învestire a Guvernului a avut loc în limitele legii. Mulți sunt indignați că miniștrii au depus jurământul noaptea. Dar de ce să tragi de timp, dacă noua guvernare trebuia să se apuce de treabă chiar din a doua zi de dimineață, pentru a rezolva problemele cu privire la bugetul țării, sau acordul cu FMI etc. De aceea, cred că a fost absolut normal, ca la prima oportunitate, noua guvernare să depună jurământul.”

Europa Liberă: Protestatarii au reacționat violent.

Valeriu Vasilică: „Partea bună este că nu s-a vărsat sânge, cât despre rănile ușoare... se poate trece peste ele, chiar dacă este cinic ceea ce spun. Se poate trece peste ele, pentru că noi am avut 7 aprilie, Ucraina a avut maidanul etc. Într-un fel, se pare că o parte din societate, respectiv din politicieni, forțele de ordine, din conducătorii protestatarilor, au însușit ceva din lecția 7 aprilie și celelalte scenarii de care ziceam. Partea proastă este că iar nu s-a văzut o comunicare dintre noua majoritate și protestatari. Faptul că președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a întâlnit cu protestatarii, este un pas bun, dar protestele vor continua, fiecare dintre părți vor sta pe propriile poziții. Asta pentru că nici una nici alta, din oficiu, nu pot da înapoi, altfel s-ar descalifica.”

Vitalie Andrievski
Vitalie Andrievski

Vitalie Andrievski: „Oamenii au dreptul să protesteze. Mai mult ca atât, este în avantajul societății ca aceste proteste să aibă loc, pentru că asta pune presiune pe guvernare. Cred că protestele sunt un semnal de alarmă pentru noua guvernare, care ori începe să lucreze, ori va suporta consecințe. Dar asta nu înseamnă că se poate de trecut peste limita legii, democrația a dispărut în momentul în care oamenii au forțat ușa Parlamentului și au intrat în clădire.

În ceea ce privește cazul lui Mihai Ghimpu, și atacurile asupra altor deputați... eu, care aproape întodeauna am criticat activiatea lui, am scris pe rețelele de socializare că sunt solidar cu Mihai Ghimpu. Asta pentru că oamenii nu l-au lovit pe Ghimpu, ei au lovit în democrație.”

Europa Liberă: Cum vedeți alipirea celor două tabere, vorbim de Platforma „Demnitate și Adevăr” cu cei din rândurile lui Igor Dodon și Renato Usatîi?

Valeriu Vasilică: „Este un fenomen politic nou. Eu nu sunt pregătit să-l accept din punct de vedere politic. Asta pentru că sunt scopuri și impacte diferite, fiecare urmărește propriul impact. Nu s-a mai întâmplat în societatea moldovenească, și asta este performanța, cu semnul minus, cu semnul negativ, pe care a abținut-o actuala guvernare. Să consolideze împotriva sa aproape întreaga societate, sau reprezentanții întregii societăți, tuturor grupurilor sociale din Republica Moldova. Acest lucru trebuie văzut ca cel mai îngrijorător semn care a existat până acum.”

Vitalie Andrievski: „Platforma „DA” în acest proces s-au implicat în calitate de „idioți utili”. Ei nu sunt pregătiți pentru alegeri, și nici măcar n-au partidul înregistrat. Sunt niște oameni care-i aduc la conducere pe Dodon și Usatîi, adică partide pro-ruse ce pot schimba vectorul extern al Republicii Moldova.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG