Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


În dialog cu Antonița Fonari și Arcadie Barbăroşie.

Învestirea noului guvern şi protestele celor care contestă actuala majoritate parlamentară au provocat multă dezamăgire şi emoţii necontrolate, sugerează secretarul general al Consiliului organizațiilor neguvernamentale Antoniţa Fonari. Practica ședințelor la miez de noapte a produs un gust amar şi pentru reprezentanții societății civile, mai spune Fonari, precizând că în timp ce se afla în dialog cu staful premierului Pavel Filip şi când se lucra la definitivarea programului de guvernare a aflat că această echipă a mers în parlament pentru a cere votul de învestitură.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

„A fost în primul rând o săptămână de provocare pentru mine, pentru că atunci când oameni sunt duşi la o anumită limită, când răbdarea lor a fost mult timp încercată, când au fost mințiți de foarte multe ori, oamenii nu mai au capacitatea să analizeze foarte bine situaţia, nu mai cred, sunt disperaţi”.

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă Guvernul Filip pentru a liniști sau pentru a reduce din furia care există în stradă?

Antonița Fonari
Antonița Fonari

„Trebuie să vedem cu câţi oameni în etate intrăm în iarnă şi cu câţi vom ieşi, pentru că cei tineri dacă nu vor fi la primăvară aici mulţi dintre ei vor pleca să lucreze la negru, ceea ce este grad, dar este şi mai grav că foarte mulţi oameni nu ies din iarnă, pentru că n-au cu ce-şi plăti căldura, electricitatea, economisesc foarte mult pe mâncare, pe medicamente. Şi atunci acest guvern trebuie să stabilizeze preturile şi să găsească o modalitate să compenseze familiilor afectate”.

De asemenea, mai spune activista Antoniţa Fonari noul guvern trebuie să ia măsuri în toate cazurile de răbufnire de violenţă. Chiar şi în momentul când oamenii sunt disperaţi nu au dreptul să lovească deputaţi sau alte persoane care au opţiuni politice diferite, zice secretarul general al Consiliului organizațiilor neguvernamentale.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice Arcadie Barbăroşie admite că startul guvernării echipei lui Pavel Filip şi condiţiile de activitate vor fi mult mai dificile decât acum un an. Deocamdată, e dificil de spus dacă învestirea noului guvern înseamnă şi un deznodământ al crizei politice.

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie

„Acest guvern ar putea încerca să guverneze şi ar putea pune capăt crizei guvernamentale, crizei politice profunde în care se bălăcește ţara de atât timp. Pentru aceasta sigur că el ar avea nevoie de timp, însă guvernarea acestei majorități va decurge în condiţii nu prea simple. În primul rând, situația financiar-economică este extrem de dificilă. Nu avem deocamdată buget aprobat, există o gaură bugetară substanțială. În al doilea rând, majoritatea va fi în permanentă monitorizată şi acompaniată de proteste. În continuare presiunile vor fi exercitate pentru ca să fie în sfârşit dat un răspuns ce e cu miliardul”.

Paralel, admite Arcadie Barbăroşie, protestatarii ar putea avea cerinţe mult mai structurate, de exemplu să ceară demisii concrete sau să facă presiuni ca să aibă acces mai larg la posturile publice radio şi televiziune.

Previous Next

XS
SM
MD
LG