Linkuri accesibilitate

Bulgaria a acceptat votul electronic de la distanță


Opoziția avertizează că acest sistem nu oferă garanții pentru secretul votării și ascunde posibilități de manipulare.

Parlamentul de la Sofia a aprobat introducerea votului electronic de la distanță. Decizia este o reacție la referendumul național de la 25 octombrie 2015 în care 69% din participanți au sprijinit ideea.

Cu 136 de voturi „pentru” și 56 „împotrivă” parlamentul bulgar a adoptat introducerea votului electronic de la distanță. În acest mod, fiecare alegător, care deține un mijloc de identificare electronică, își va putea exercita dreptul la vot prin internet sau printr-o altă rețea electronică. Vor putea participa la viața politică cei peste 2 milioane de imigranți economici bulgari din care acum votează nu mai mult de 5%.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

„Pentru” au votat partidele din coaliția de centru dreaptă aflata la guvernare cu excepţia Blocului patriotic care s-a alăturat foștilor comuniști și ultranaționaliștilor din „Ataka”.

Surpriza a venit din partea partidului turc. Deputații acestuia în final au sprijinit votul electronic după ce în cadrul dezbaterilor au criticat ideea. Din partidul turc și-au explicat virajul la 180 de grade în ultima clipă prin garanțiile pentru securitatea procesului electoral primite din partea guvernanților. Deputații turci au condiționat introducerea votului electronic de adoptarea unor măsuri suplimentare pentru secretul votului, de întărirea controlului civic și de securitatea sporită a sistemelor informaționale.

Liderul socialist, Mihail Micov, a întrebat din tribuna parlamentului de ce țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Suedia sau România nici nu discută introducerea votului electronic, iar Irlanda și Olanda au renunțat la el la scurt timp după ce l-au introdus. Micov a și răspuns la întrebarea – pentru că acest sistem nu oferă garanții pentru secretul votării și ascunde posibilități de manipulare cu care Bulgaria și așa a devenit cunoscută în Europa.

Până la finele lui februarie trebuie adoptate la prima lectură mai multe amendamente la codul electoral. Votul final în parlament urmează să aibă loc până la finele lui aprilie.

Experții însă avertizează că vor trece câțiva ani până la elaborarea unui sistem electronic cu cod de identificare fără care securitatea votului electronic nu va putea fi garantată.

XS
SM
MD
LG