Linkuri accesibilitate

Raluca Răducanu: „Guvernul a plecat cu stîngul în dialogul cu partenerii occidentali și cu cetățenii Moldovei”


Interviul dimineții cu directoarea Centrului de Studii Est-Europene de la Bucureşti.

Ceea ce ar fi trebuit să devină, ieri, un deznodământ conciliant al luptelor politice mai degrabă a pus pe jar părţile beligerante. O majoritate adunată în jurul Partidului Democrat a votat în viteză guvernul Filip, detonand proteste violente in faţa Parlamentului. Cum se văd aceste două straturi ale realitatii din Moldova?

Raluca Raducanu
Raluca Raducanu

Întrebări adresate analistei Raluca Răducanu, directoarea Centrului de Studii Est-Europene de la Bucureşti.

Europa Liberă: Dna Răducanu, să ieșim din interiorul cadramentului, din tablou să ieșim în afară. Parlamentarii care au votat cabinetul de miniștri și președintele care a acceptat jurământul nocturn sunt convinși că astfel au salvat țara de un dezastru sigur. Iar opoziția parlamentară și cea din stradă crede că răul va perpetua, adică a rămas înrădăcinat. Este oare posibilă concilierea acestor două poluri? Adică matematica lui Lobacevski e posibilă, ca undeva după orizont să se întâlnească aceste două linii?

Raluca Răducanu: „Eu cred că este posibilă în momentul în care liderii politici de la Chișinău vor renunța la interesele personale și vor pune pe primul loc interesul cetățenilor și ceea ce solicită cetățenii Republicii Moldova. Până în prezent vedem că toți se luptă pentru putere. Unii luptă pentru a rămâne la guvernare, alții pentru a ajunge la guvernare, dar sunt mai puțin importante răspunsurile privind politicile pe care cetățenii Republicii Moldova le solicită.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:03 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar astea sunt greu de deosibit, sunt ca și cheile puse într-o legătură. Care este interesul de partid? Care este interesul național? Ei doar niciodată nu scot în față că „vezi Doamne, să-mi bag nevasta la un lucru sigur, bănos” - este grija poporului mereu scoasă în față.

Raluca Răducanu: „Sigur că grija poporului este doar un discurs. Dar dacă ne uităm puțin la ce se întâmplă în realitate vedem că, de fapt, nu există nicio politică implementată până acum care să ajute Republica Moldova să iasă din criza socială și economică în care tot politicienii au adus-o.”

Europa Liberă: Adică trebuie să avem discernământ de analiză. Dar să o luăm după indici: cât de legitim sau democratic vi se pare votul de ieri din Parlament, când liderul democraților cu nonșalanță a zis: hai să sărim peste procedura de audiere a programului, a miniștrilor? Nu a fost asta cumva o depășire a normei constituționale?

Raluca Răducanu: „Asta a fost o greșeală enormă pe care liderul Partidului Democrat a făcut-o, deoarece a creat impresia că partidul și Guvernul nu este interesat de un dialog cu cetățenii, pentru că până la urmă parlamentarii sunt acolo reprezentanți ai tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Și Guvernul acesta care a fost investit, am văzut că azi noapte a depus și jurământul, a plecat cu stângul în dialogul cu partenerii occidentali și în dialogul cu cetățenii Republicii Moldova. Eu cred că acum este necesar ca acest Guvern să dialogheze cu toate categoriile sociale din Republica Moldova, trebuie să dialogheze cu protestatarii. Protestatarii au dreptul, prin solicitările lor, să creeze agenda acestui Guvern, mai ales că Republica Moldova trece printr-o criză social-politică şi economică foarte complicată. Ar fi o greșeală din partea tuturor ca vocile din stradă să fie ignorate. Iar solicitarea aceasta de a trece peste audierea miniștrilor este un prim pas într-o direcție pe care nimeni nu o dorește Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cum ați formula, pe de altă parte, motivele revoltei populare?

Raluca Răducanu: „Este destul de simplu. Oricine vine de mai mult timp în Chișinău vede deja pe stradă că viața socială a degradat foarte mult. Lumea aici se luptă cu sărăcia. Pe lângă faptul că lumea se luptă cu sărăcia, ceea ce se vede pe toate posturile de știri este că alții se îmbogățesc, alții gândesc tot felul de tehnici prin care să-și maximalizeze profitul. Cineva fură din avuția poporului pentru a băga banii în propriul buzunar. Este firesc ca o astfel de situație să ducă la proteste. Protestele au fost singura modalitate prin care cetățenii Republicii Moldova spun că nu mai pot. Acum rămâne de văzut ce vor înțelege politicienii Republicii Moldova, pentru că tot ce fac sau nu fac de acum înainte va fi decontat electoral la următoarele alegeri.”

Europa Liberă: Toată lumea parcă înţelege că țara are nevoie urgent de un Guvern, un Guvern stabil care să o poată scoate din criză, pentru că nu există ieșire din criză economică cel puţin fără Guvern. Pe de altă parte, Pavel Filip este reprezentantul unui partid care este condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, considerat un fel de „cap al relelor” în politică. Cum ar trebui să se raporteze cetăţeanul la această dilemă, adică să „accepte pâinea din mâna păgânului”?

Raluca Răducanu: „Cetățeanul are de ales între a muri de foame și a mânca pâinea, chiar și din mâna păgânului, până când va găsi modalități de a-și lua singur pâinea sau de a oferi altcuiva avantajul sau privilegiul de a face această pâine pentru cetățean.”

Europa Liberă: Occidentul alteori se uită cumva diferit de ce se vede din interior, din tablou. O declarație pe care a făcut-o, de exemplu, Victoria Nuland recent la București, a fost citită în moduri diferite, pe segmente diferite aici la Chișinău. Acum ne uităm la știrile care s-au produs ieri seara pe evenimentul fierbinte şi vedem că nuanțele au dispărut. Dvs. cum credeți este suficient de adecvată reflectarea evenimentelor de la Chișinău în știri, dar mai ales, în depeșele care se duc de la ambasadori și ajung pe masa decidenților?

Raluca Răducanu: „Eu cred că declarația pe care a făcut-o dna Nuland trebuie văzută într-un context mai larg pentru a putea fi corect decriptată. Am văzut ce s-a întâmplat cu ea la Chișinău și cum a fost reflectată de mass-media de aici și mi se pare că mesajul pe alocuri a fost intenționat distorsionat. Este destul de clar că ceea ce a spus dna Nuland vine în urma unor analize cumva îndelungate, avem un stat Republica Moldova care s-a zbătut într-o criză politică, social-economică de luni de zile și punctul culminant a fost atins acum.”

Europa Liberă: Suporterii puterii, de exemplu, și pe ambasadorul Pettit l-au pus în aceeași garnitură, păi ambasadorul Pettit a spus următorul lucru: haideți să le dăm o șansă, dar nu doar să stea în fotoliu, nu doar să ia pâinea și cuțitul, dar să le dăm o șansă să se reabiliteze, să probeze că într-adevăr sunt democrați. Asta trebuie să înțelegem și de la Nuland și de la ambasadorul Pettit?

Raluca Răducanu: „Da. A existat varianta alegerilor anticipate care, dacă ne uităm cu atenție, ar fi dus Republica Moldova spre o alianță de stânga anti-europeană. Nu ar fi existat niciun fel de sprijin financiar din partea partenerilor occidentali, deoarece liderii acestor formațiuni politice care ar fi putut ajunge la guvernare nu sunt interesați de dialog cu Occidentul, prin urmare criza s-ar fi acutizat. Avem acum un Guvern și este cea mai bună variantă rea din tot ce s-ar fi putut întâmpla. Acest Guvern trebuie să-și asume un program de Guvernare care va fi supus criticilor – asta cred că trebuie menționat foarte clar.”

Europa Liberă: Acum avem Guvern și își asumă responsabilitățile. Dar atunci când analizăm activitatea și ceea ce a fost în urmă, sigur că trebuie să punem în balanță ce s-ar fi putut eventual întâmpla și ceea ce s-a întâmplat cu siguranță, adică miliardul, adică furăciunile, adică pauperizarea și oamenii care stau cu valizele făcute.

XS
SM
MD
LG