Linkuri accesibilitate

Guvernul premierului desemnat Pavel Filip a fost învestit


Președintele Nicolae Timofti le-a cerut moldovenilor să fie calmi

Membrii guvernului condus de Pavel Filip au depus jurămîntul în fața președintelui Republici Moldova Nicolae Timofti, a anunțat serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

În cadrul ceremoniei de învestire a Guvernului Filip, șeful statului moldovean a adresat un apel la calm tuturor cetățenilor R. Moldova, cerînd evitarea violențelor, care nu folosesc nimănui.

Nicolae Timofti și-a exprimat speranța că „noul guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește acum R.Moldova”.

Este vorba, în primul rând, de „stabilizarea situației economice și financiare, care să permită efectuarea plăților sociale în regim normal - în acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale”, a spus președintele.

Reamintim că miercuri 20 ianuarie Parlamentul Moldovei a aprobat cu 57 de voturi ale „noii majorități” create de Partidul Democrat guvernul premierului desemnat Pavel Filip. Ședința convocată în grabă, tensionată de protestele puținilor membri ai opoziției aflați în sală, a fost scurtată din inițiativa liderului PD Marian Lupu, care a sugerat ca Filip să întrerupă prezentarea programului de guvernare și să se treacă direct la vot. Între timp mii de persoane demonstrau în fața Parlamentului împotriva învestirii guvernului Filip, cerând alegeri anticipate.

Demonstrațiile au devenit la un moment dat violente, cu ciocniri între protestatarii antiguvernamentali și poliția care păzea clădirea Parlamentului.

Reporterii au relatat că demonstranții Partidului Socialist și Partidului Nostru au rupt cordonul de polițiști și au reușit să deschidă cu forța intrarea din spate, de serviciu.

Demonstranții au scandat „Jos mafia”, „Anticipate!”, „Noi nu cedăm!”. S-a relatat că polițiștii au folosit grenade fumigene și că cel puțin un manifestant a fost arestat.

În cele din urmă, Parlamentul de la Chișinău a ajuns în întregime sub controlul poliției, după evacuarea protestatarilor din clădire.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul interimar de interne Oleg Balan. Balan a mai spus că 13 persoane (cinci protestatari și opt polițiști) au fost rănite în cursul altercațiilor dintre protestatari și forțele de ordine din cursul zilei de miercuri.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG