Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: „Un scenariu de haos, un scenariu de sfidare a opiniei publice...”


Opiniile fostului candidat la funcția de premier...

Europa Liberă: Domnule Sturza, la Chișinău situația devine din ce în ce mai tensionată, se pare că și haosul se instaurează. Ce credeți dumneavoastră despre ceea ce se întâmplă în imediata vecinătate a Parlamentului, și chiar în incinta Legislativului?

Ion Sturza: „Este o situație care pare să iasă de sub control și nimeni la Chișinău nu este capabil să o gestioneze. Tocmai am aflat de la Președinție că domnul Candu, disperat, îl roagă pe președinte să iasă în fața mulțimii și să o liniștească. Domnule Candu, domnule Filip, alți actori activi ai puciului de la Chișinău, ieșiți voi în fața lumii! Vă temeți că veți fi linșați?! Din păcate, se merge pe un scenariu care era previzibil, dar care, eu, până în ultimul moment, am sperat că nu va fi pus în acțiune. E un scenariu de haos, un scenariu de sfidare a opiniei publice care degradează, degradează... Noi trebuie să fim raționali.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:30 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce trebuie să facă Președinția? Să semneze decretul pentru învestirea guvernului? Pentru că unii cred că miniștrii mai sunt așteptați să depună jurământul, deși de la Președinție ni s-a spus că deocamdată nu a fost fixată o oră, o dată la care să depună jurământul noul guvern al premierului Pavel Filip.

Ion Sturza: „După câte înțeleg eu, deocamdată nimeni nu știe pe unde sunt membrii guvernului. Eu cred că președintele trebuie să iasă la televiziunea națională și să se adreseze națiunii. Am sugerat același lucru să îl facă și James Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care este garantul acestei stabilități geostrategice în Republica Moldova, să dea garanțiile reale poporului moldovenesc sau moldovenilor, mai bine spus, că lucrurile vor fi în interesul lor, nu în interesul oligarhiei corupte.

Sincer vorbind, eu nu văd niciun lider astăzi cu demnitate și cu curaj, ca să iasă în fața oamenilor și să le spună ce se întâmplă. S-au baricadat după poliţiştii aceştia tineri care au fost ultraechipaţi în ultimul timp cu echipamente sofisticate, dar până la urmă rămân copiii, fraţii şi taţii noştri care sunt acolo în stradă şi care nu ştiu de ce ar trebui să lupte tot cu de-ai lor. Deci, lasă să iasă Candu, să iasă Lupu! Unde e Plahotniuc cu bodyguarzii lui ş.a.m.d., să explice oamenilor! De ce noi ar trebui acum să explicăm?!”

Europa Liberă: Dar Moldova astăzi are guvern?

Ion Sturza: „Bineînţeles că are un guvern. Până când e domnul Brega. Unde-i domnul Brega? Să iasă el. Este ministrul de Interne, Balan. Atât

Atât timp cât nu este semnat decretul de promovare a guvernului, avem miniştri în exerciţiu, ei trebuie să-şi asume responsabilitatea ...

timp cât nu este semnat decretul de promovare a guvernului, avem miniştri în exerciţiu, ei trebuie să-şi asume responsabilitatea, până la semnarea decretului. Dar ceea ce este astăzi clar, noi avem două figuri cheie care sunt perfect legale, nu ştiu cât sunt de legitime. Este preşedintele țării, este preşedintele Parlamentului care poate să mobilizeze în orele acestea oamenii ca să fie ordine în ţară.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, oamenii aflaţi în stradă spun că protestul contra învestirii guvernului va continua. Evoluţiile unde duc, unde pot duce?

Ion Sturza: „Duc la aceea că situaţia se va destabiliza, Doamne fereşte, dacă ajunge într-o fază fierbinte. Sper că nu se va ajunge. Eu sunt absolut deja convins că cei care au intrat în Parlament nu vor ieşi de acolo. Şi unde vor face ei guvernarea?! O vor face în pădurea de la Condriţa sau la Holercani, sau la Pruncul, în subsoluri?! Deci, trebuie degajată situaţia, trebuie de ajuns la un consens. Cine sunt astăzi liderii credibili ai naţiunii care pot să medieze acest lucru?”

Europa Liberă: Cum se dezamorsează această situaţie tensionată?

Ion Sturza: „Sincer vorbind, eu cu greu îmi închipui cum va fi dezamorsată. Pentru că ei au dus situația la limita disperării şi au încălcat toate regulile de bun simţ, cu forţarea aceasta a alianţei, în mijloc de noapte, cu guvernul învestit pe furiş, parcă s-ar teme de popor!

Au dus situația la limita disperării şi au încălcat toate regulile de bun simţ...

Este o situaţie disperată. Eu cred că totuşi va avea curaj preşedintele țării şi Candu ca preşedinte al Parlamentului să iasă la televiziunea naţională, dacă se tem să iasă în faţa oamenilor, şi să cheme la calm. Şi să nu dea Domnul în capul obsesiv al lui Plahotniuc vreo mişcare de contracarare, cu forțele lui.”

Europa Liberă: Ar putea în mulţime să pătrundă, să nimerească, să fie aduşi provocatori? Pentru că de acum pe feţele unora se vede şi vărsare de sânge.

Ion Sturza: „Sută la sută, aşa e logica acestor lucruri, care ies de sub control, apar tot felul de indivizi care au fost, a propos, şi la fostele proteste, inclusiv veniţi din Transnistria, veniţi din altă parte. E de ajuns să arunce o petardă, să arunce o piatră în cineva şi lucrurile generează. Acum trebuie să fie calm şi linişte. Eu sunt convins că nici măcar cei care aparent au chemat la proteste – Dodon, Usatîi, Năstase – nu mai sunt deja capabili să oprească aceşti oameni.”

Europa Liberă: Ei sunt văzuţi printre mulţime acum, la această oră.

Ion Sturza: „Da. Pentru că până la urmă ei îşi asumă o responsabilitate. Şi eu înţeleg că toţi trei realizează foarte bine ce se întâmplă. Dar cred că ei sunt doar o parte de ecuaţiei, trebuie să mai apară cineva în toată ecuaţia aceasta, nu doar poliţiştii aceştia, bieţii, care stau în frig acolo. A propos, atunci când eu mergeam prin acest lung coridor al poliţiştilor de unul singur, când am intrat în Parlament, majoritatea zâmbeau, mă salutau şi vedeam nişte feţe de copii, de nişte oameni simpli, pe care i-au adus din toată republica. A propos, majoritatea sunt veniţi din din raioane, sate. La ce au venit ei la Chişinău? Nu au venit să-l apere pe Plahotniuc!”

Europa Liberă: Dumneavoastră pe o reţea de socializare aţi scris să nu uite nimeni: clădirile instituţiilor statului sunt un bun al tuturor. Şi tot în acea postare aţi spus că necuratul va fi învins cu lumina înţelepciunii. Şi că necuratul va fi ras la alegeri. Alegerile anticipate bat la uşă sau, din contra, mai bine să fie instaurat guvernul?

Ion Sturza: „Cel mai bun lucru este ca toţi să se retragă, Parlamentul să anunţe alegeri anticipate şi partidele să meargă în faţa poporului. Aceasta e unica soluţie pe care eu o văd astăzi. Nicio forţare cu guverne nu va funcţiona. Chiar dacă lumea se va linişti pe o perioadă de o lună, două, trei, lucrurile nu vor reveni la normal. Pentru mine este absolut evident lucrul acesta.

Cel mai bun e ca Parlamentul să se strângă noaptea aceasta sau mâine, aşa cum s-au strâns şi până acum, noaptea, prin cluburi, pe nu ştiu unde, şi să anunţe alegeri anticipate. Să se ducă oamenii la alegeri, să se aleagă, sub control internaţional şi observatori internaţionali, o nouă guvernare. Să nu ne temem nici de ruşi, nici de români, nici de americani. Noi, moldovenii, să decidem.

Eu am anticipat permanent că orice intervenţie, de unde ar fi, este în detrimentul procesului şi am rugat toţi ambasadorii să nu intervină. Atât timp cât nu s-a intervenit, lucrurile erau cum erau. Acum s-a intervenit, de dragul guvernării stabile şi intereselor geostrategice. Acum ieşiţi, băieţi, în stradă şi explicaţi oamenilor!”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar se zice că nu mai ajung bani pentru pensii, pentru salarii, va fi o perioadă iarăşi destul de dificilă.

Ion Sturza: „Dar aceasta acum contează, când este în pericol viaţa oamenilor? Fizic viaţa oamenilor este în pericol şi a poliţiştilor, şi a protestatarilor. Şi aceasta e. Astăzi trebuie să detensionăm situaţia. Ne vom ocupa şi de salarii, şi de pensii. Chiar nota aceasta forţată cu Ministerul Finanţelor, mă rog, aceasta e o poveste pe care o vom rezolva mai târziu.”

XS
SM
MD
LG