Linkuri accesibilitate

Vladimir Țurcanu: „Dacă președintele va avea curaj și nu va semna decret, guvernul va trebui să plece”


Astăzi în Parlament (foto: Constantin Grigoriță)
Astăzi în Parlament (foto: Constantin Grigoriță)

Un interviu cu deputatul socialist aflat la dezbaterile parlamentare de azi.

Deputatul socialist Vladimir Țurcanu, fost ministru de interne, vorbeste despre ce se întâmplă acum în vecinatatea Parlamentului.

Europa Liberă: Domnule Țurcanu, astăzi în Parlament ați blocat tribuna înaltului for, ca să nu fie prezentat programul de guvernare și componența cabinetului de miniștri de către domnul Filip. Acum nu vă mai aflați în sediul Parlamentului?

Vladimir Turcanu: „Noi am ieșit din sediu. Ne-am adunat echipa noastră aici, în „Orășelul Victoriei”, și stăm aici.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă acum în preajma Parlamentului?

Vladimir Turcanu: „Este o mulțime de oameni. Toți strigă că doresc anticipate, deci, nu doresc acest guvern, și scandează că „Noi suntem poporul!”. Conform procedurii, în orice caz, trebuie să fie depunerea jurământului guvernului, după ce președintele va semna decretul respectiv în baza hotărârii Parlamentului. Nu știu dacă va fi așa ceva sau nu. Acum foarte mult depinde și de poziția președintelui. Dacă dumnealui va avea curaj și nu va semna acest decret sau până la aceea că, mă rog, își va da demisia, eu cred că acesta va fi un pas care va însemna că guvernarea trebuie să plece.”

Europa Liberă: În preajma Parlamentului au existat şi altercaţii, lumea s-a îmbrâncit. Găsiţi asemănări cu ceea ce s-a întâmplat în aprilie 2009?

Vladimir Țurcanu: „Nu sunt, de exemplu, aceleaşi situaţii cum aruncarea pietrelor, cocktailuri Molotov ş.a.m.d., devastări. Nu este aşa ceva. Lumea pur şi simplu strigă şi cere ca să audă guvernarea şi cei care au votat astăzi acest guvern, aşa-numit guvern care încă nu este învestit, să înţeleagă că poporul doreşte altceva.”

Europa Liberă: Şi acum revendicările populaţiei din stradă care sunt, dacă guvernul în Parlament a fost votat?

Vladimir Țurcanu: „Alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Pentru că dumneavoastră aţi exercitat şi funcţia de ministru de Interne, să vă întreb despre comportamentul poliţiei, organelor de menţinere a ordinii publice.

Vladimir Țurcanu: „Eu vreau să vă spun că poliţia, chiar unii colaboratori, pleacă de acolo.”

Europa Liberă: Aceasta ce înseamnă?

Vladimir Țurcanu: „Aceasta înseamnă că ocupă poziţia care este declarată de oameni, de partea cetăţenilor.”

Europa Liberă: Ce ar putea să se întâmple în următoarele ore, pe parcursul acestei nopţi?

Vladimir Țurcanu: „Eu sper că totuşi nu se va transforma în devastări şi vărsări de sânge. Eu sper că anume aşa va fi: proteste în mod paşnic, active, dar în mod paşnic. Aceasta este cel mai important, ca să nu fim provocaţi de cei care poate doresc ca să fie ceva mai straşnic.”

Europa Liberă: Ar putea să apară provocatori în mulţime?

Vladimir Țurcanu: „Deja vă spun, ca ex-ministru de Interne, ca de obicei, apar aceşti provocatori şi, de obicei, apar din partea celor care doresc după aceea să îşi apere posturile pe care le-au ocupat.”

XS
SM
MD
LG